Stratonikeia Antik Kenti'nde 2023 yılında gerçekleştirilen çalışmalarda bulunan Musa (Mousa) heykeli, Roma Dönemi'nde kopyaları yapılan eserin Helenistik döneme ait tek orijinali olma özelliğini taşıyor. Milattan önce 2'nci yüzyılın meşhur heykeltıraşlarından Philiskos tarafından yapıldığı bilinen ve Zeus ile Mnemosyne'nın kızları olan ilham perilerinden dans eden Musa'nın Anadolu ve Yunanistan gibi dünyanın farklı bölgelerinde sadece Roma Dönemi kopyaları biliniyor.
Stratonikeia Antik Kenti'nde bulunan heykel ise heykeltıraş Philiskos'un Helenistik döneme ait tek orijinal çalışması olarak Roma Dönemi kopyasından ayrılıyor. Eserin Helenistik dönemin ünlü heykeltıraşı Philiskos'un Stratonikeia'da çalışmış olduğunu göstermiş olması da arkeologlar için ayrıca önem taşıdığı ifade edildi.
Stratonikeia Antik Kenti'ndeki Roma Hamamı'nın havuzlu soğukluk bölümünde (Frigidarium) yapılan çalışmalarda kaidesiyle birlikte ortaya çıkan heykelin başı ve kolları ise buluntular arasında yer almıyor.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, 'Helenistik dönemde milattan önce 2. yüzyılın meşhur heykeltraşlarından Philiskos'un, mitolojiden bilinen 9 ilham perisinin heykellerini yaptığı biliniyordu. Bu heykelin Roma dönem kopyaları Perge, Rodos ve Delos adasında bulunmuştu. Bunun Karia Bölgesi'ndeki kentlerden birisinde yapılmış olduğunu düşünülüyor ancak hangi kent olduğu bilinmiyordu.
Stratonikeia'daki Roma Hamamı'nın Frigidarium (Soğuk Su Havuzlu) bölümünde yapılan kazılarda, Philiskos'un dans eden Musa (Mousa) heykelinin orijinali ele geçti. Böylece dünyanın farklı yerlerinde sadece Roma dönemi kopyaları bulunan, milattan önce 2. yüzyılın ortalarına ait orijinal dans eden Philiskos tipi Musa (Mousa) heykeli Stratonikeia'da bulundu ve Muğla Müzesi'nde sergilenecek' dedi.