Bu besinler antibiyotik görevi görüyor. Özellikle mevsim geçiþlerinde hastalýklara yakalanmamak için bu besinleri mutfaðýnýzdan ayýrmayýn. Ýþte vücudumuzu mikroplardan arýndýran antibiyotik deðerinde mucizevi besinler…
1
/
32
SARIMSAK, SOÐAN
Özellikle çið tüketildiðinde içeriðindeki sülfürlü bileþikler sayesinde baðýþýklýk sistemini güçlendiren, kansere karþý koruyan sarýmsak hücre onarýmýný kolaylaþtýrýyor ayrýca helikobakter pilori gibi bazý bakterilerin çoðalmasýný önlüyor.
2
/
32
Ancak aþýrý tüketimi vücutta kanamalara yol açabiliyor. Kokusundan dolayý pek çok kiþinin tüketiminden kaçýndýðý sarýmsaða her gün iki diþ sofrada yer vermek çok faydalý.
3
/
32
Ayný aileden olan soðan da hücre hasarýna karþý koruyan ve baðýþýklýðý kuvvetlendiren çok güçlü bir antioksidan.
4
/
32
KEFÝR
Kefir, hele de mikroplarýn kol gezdiði bugünlerde vücut direncini artýrmada birebir. Son yýllarda yapýlan tüm çalýþmalar, düzenli tüketildiðinde kefirin üst solunum yolu enfeksiyonlarýna karþý koruyucu olduðunu ortaya koyuyor.
5
/
32
Kefir, gribal enfeksiyonlara karþý korurken, baðýrsakta kanser oluþturan etkenleri engelliyor, probiyotik özelliði sayesinde sindirim sistemine yararlý oluyor.
6
/
32
Ayrýca sinirsel rahatsýzlýklara, iþtahsýzlýk ve uykusuzluða karþý da fayda saðlýyor. Ülser yüksek tansiyon , bronþit ve astým hastalarýnýn tedavisinde de kullanýlan kefir hem çocuklarýn hem yetiþkinlerin mutlaka tüketmesi gereken bir besin.
7
/
32
ISPANAK
Baðýþýklýk sisteminin süper besinlerinden biri olan ýspanakta A,B,C ve E vitaminleri ile kalsiyum, magnezyum, quarcetin hepsi bir arada bulunuyor.
8
/
32
Enfeksiyonlarý önleyip, baðýþýklýðý güçlendiren ýspanaðýn içinde bol miktarda bulunan C vitamini ve folik asit sadece vücudu korumakla kalmýyor, ayný zamanda enfeksiyonlarla savaþýyor.
9
/
32
Kalp dostu olan ýspanak beyin yaþlanmasýný geciktirici etkiye de sahip. Saðlýk vadeden ve tam da mevsimi olan doðanýn bu mucizevi besinini bol bol tüketin.
10
/
32
TURP 'Turp gibi olmak' deyiminin boþuna söylenmediði aþikar. Zira içerisindeki zengin C vitamini, folik asit, fosfor ve yüksek diyet lifi sayesinde tam bir saðlýk kaynaðý. Çok güçlü bir antioksidan olan turp, soðuk algýnlýðý gibi hastalýklarýn tedavisinde birebir. Yüksek lifi sayesinde sindirim ve boþaltým sistemini destekliyor, öksürüðe iyi geliyor.
11
/
32
Turpu güzelce yýkayýp üst kýsmýndan kesip içerisini oyun. (Ýçinden çýkan parçalarý atmayýp salatada kullanýn. Oyduðunuz kýsmýna bal koyun) Bir su bardaðýnýn üzerine oturtun.
12
/
32
Turpa alttan çok minik bir çizik atýn ki, içerisine koyduðunuz bal turp suyu ile özdeþleþip bardaða akabilsin. Bir gece bekletip sabah-akþam içerek 2 yaþ üzeri çocuklarda ve yetiþkinlerde fayda saðlayabilirsiniz. Turpun en az kendisi kadar faydalý olan yapraklarýný da salatalarýnýzda deðerlendirebilirsiniz.
13
/
32
BROKOLÝ
Fitoterapi, Beslenme ve Diyet Uzmaný Bilgili, 'Brokoli, içerdiði sulforan maddesi sayesinde antioksidan aktivite göstererek baðýþýklýðý destekler. C vitamini ve E vitaminini bir arada içerdiði için baðýþýklýk sistemini uyarýr' diyor.
14
/
32
ABD'de yapýlan araþtýrmada, çoðunlukla sigaranýn sebep olduðu ve her yýl tüm dünyada 100 binlerce insanýn ölümüne yol açan Kronik Obstrüktif Akciðer Hastalýðý'nýn (KOAH) hasarýnýn engellenmesinde, brokolide bulunan bu 'sülforapan' maddesinin etkili olduðu ortaya çýktý.
15
/
32
Brokolinin içeriðindeki vitaminler sebebiyle birçok hastalýða karþý kalkan olduðu ortaya çýktý.
16
/
32
ZENCEFÝL
Doðanýn mucizevi besinlerinden zencefil aþýrýya kaçmamak koþuluyla üst solunum yolu enfeksiyonlarý ve gripten kansere dek birçok fayda saðlýyor. Sindirimi ve hazmý kolaylaþtýrmasýnýn yanýnda mide bulantýsýna iyi gelen, kolesterolü düþüren ve kanýn pýhtýlaþmasýný engelleyen zencefilin aðrý kesici özelliði de bulunuyor.
17
/
32
ABD'de Michigan Üniversitesi'nde yapýlan bir dizi araþtýrma, zencefilin yakýn gelecekte kanser tedavisinde de kullanýlabileceðini ortaya koydu.
18
/
32
Taze zencefili rendeleyip içine limon ve bal koyarak elde ettiðiniz karýþýmdan sabahlarý bir tatlý kaþýðý yiyerek baðýþýklýðýnýzý güçlendirebilirsiniz.
19
/
32
KIRMIZI BÝBER
Kýrmýzýbiber C vitamini ve potasyumdan zengin bir besin. Ýçerisinde bolca bulunan C vitamini baðýþýklýk sistemini güçlendirirken potasyum kalp krizi riskini azaltýyor.
20
/
32
Aðrý kesici ve iltihap çözücü etkisinin yanýnda kolesterolü düþürüyor, mide asidini düzenliyor ve mikrop öldürücü özelliðiyle kýþ aylarýnda þifa kaynaðý olarak öne çýkýyor.
21
/
32
Gerek taze gerekse kurutulmuþ kýrmýzý bibere sofralarýnýzda yer vererek hem lezzet hem saðlýk açýsýndan faydalanabilirsiniz.
22
/
32
KÝVÝ Antioksidan özelliði sayesinde baðýþýklýðý güçlendiren kivi tam bir C vitamini deposu. Öyle ki portakaldan daha fazla C vitamini içeren bir adet kivide günlük alýnmasý gereken C vitamini ihtiyacýndan daha fazlasý var.
23
/
32
Ýçindeki pektin sayesinde vücudu toksinlerden arýndýrýrken DNA'yý koruyor. Kan þekeri kontrolü için yararlý olan kivi, içeriðindeki lif sayesinde sindirimi kolaylaþtýrýyor, kolesterolü dengeliyor.
24
/
32
Ýngiltere'de yapýlan araþtýrmalar küçük çocuklarda öksürme, hapþýrma, nefes darlýðý gibi bazý hastalýklarda kivinin olumlu etki yaptýðýný ortaya koyuyor.
25
/
32
PIRASA
Saðlýða faydalarý çok yüksek olan pýrasa tam bir kalp dostu besin. Ýçerdiði flavonoid ve kamferol sayesinde kan damarlarýnda meydana gelen hasarlarý gidermeye yardýmcý oluyor.
26
/
32
Sülfürlü bileþikler sayesinde de özellikle kolon kanseri baþta olmak üzere birçok kanser türüne karþý koruyucu etkisi bulunuyor. Ancak çok yüksek miktarda tüketildiðinde kalsiyumun vücutta kullanýlmasýný olumsuz etkileyebilir.
27
/
32
Gaz yapan bir sebze olduðu için sindirim sistemi sorunlarý yaþayanlarýn çok iyi piþirerek ve az miktarda tüketmesinde fayda var. Pýrasayý sevmeyenler patates ile birlikte piþirerek püre haline getirilip çorbalarda tüketebilecekleri gibi, salatalara da soðan yerine doðrayabilir. Omlet ve menemene ilave ederek de kahvaltýlarýnýzý daha saðlýklý hale getirebilirsiniz.
28
/
32
NAR
Gribal enfeksiyonlara karþý koruyan nar kalp ve damar dostu bir meyve. Bilgili, '1 nar günlük almamýz gereken C vitamini ihtiyacýmýzýn yarýsýný karþýlamaktadýr. Ýçerdiði polifenoller ve antosiyaninler sayesinde damar týkanýklýðýný azaltýcý ve tansiyon düþürücü özellik göstermektedir.
29
/
32
Kansere karþý koruyucu etkisi olan nar, fiziksel aktivite sonrasý vücudun yorulmasýný da geciktiriyor' diyor.
30
/
32
Ancak bir avuç nar bir porsiyon meyveye denk geldiði için nar suyu tüketmek tansiyonu fazlaca düþürebilir ve gereksiz þeker alýmýna neden olabilir. O nedenle günde bir porsiyonu geçmeyecek ölçüde tüketilmesi gerekiyor.