Merkez Þehitkamil ilçesi Dülük Mahallesi yakýnlarýndaki antik kentte Kültür ve Turizm Bakanlýðý ile Almanya Münster Üniversitesi iþbirliðindeki kazý çalýþmalarý devam ediyor.
Kazý Baþkaný Münster Üniversitesi Öðretim Üyesi Prof. Dr. Michael Blömer, ayný üniversitede görevli yardýmcýsý Dr. Dilek Çobanoðlu ile 7 arkeolog ve 15 iþçi antik kentteki kazýlarda görev alýyor.
Ýnsanlýk tarihinin en eski yerleþimlerinden, farklý dinlere ev sahipliði yapan antik kentte çeþitli alanlarda kazý çalýþmalarý devam ederken kilisede (bazilika) yer alan mozaiklerde restorasyon ve saðlamlaþtýrma çalýþmalarý tamamlandý.
Kazý Baþkaný Blömer, AA muhabirine bazilikanýn 4'üncü yüzyýlda kurulduðunu söyledi.
Bölgenin Ýslami döneme kadar çok önemli bir mekana ev sahipliði yaptýðýný belirten Blömer, 'Burasý 4'üncü yüzyýlýn zengin bir kilisesi. Buranýn özelliði zengin bir mozaik yapýsýna sahip olmasý. Ayrýca mozaiklerin üzerindeki motiflerin hepsi geometriktir. Hayvan veya insan motifleri görmüyoruz çünkü erken 4'üncü-5'inci yüzyýldaki kiliselerdeki mozaiklerde insan ve hayvan gibi motifleri kullanmaktan çekiniyorlardý. Apsis dediðimiz motifte hayvan motifleri görmekteyiz ama bunun sebebi 6'ncý yüzyýlda sonradan eklenmiþ olmasýndan kaynaklý. Artýk 6'ncý yüzyýlda hayvan motifleri de kullanýlýyordu.' diye konuþtu.
Blömer, bu yýl daha önceki çalýþmalarda bulunan mozaiklerin tahrip olmasýný önlemek için saðlamlaþtýrma ve restorasyon çalýþmasý yaptýklarýný, antik kentin turizme kazandýrýlabilecek önemli bir nokta olduðunu sözlerine ekledi.