Kimi zehirli, kimiyse içinde birçok bakteri ve virüs bulundurduðu için saðlýðý tehdit ediyor. Ancak buna raðmen dünyanýn farklý köþelerinde insanlar bu yiyecekleri yemeye devam ediyor. Ýþte dünyanýn en tehlikeli 10 yiyeceði...
1
/
11
Manyok (Tapyoka)
Güney Amerika ülkelerine özgü ve bu bölgedeki geliþmekte olan ülkelerde sýklýkla tüketilen, besleyici içeriklere ve dayanýklý niþastaya sahip bu kök bitkinin kusuru ise iyi piþirilmediði zaman siyanür üretip yiyen kiþiyi zehirlemesi.
2
/
11
Kimi zehirli, kimiyse içinde birçok bakteri ve virüs bulundurduðu için saðlýðý tehdit ediyor. Ancak buna raðmen dünyanýn farklý köþelerinde insanlar bu yiyecekleri yemeye devam ediyor. Ýþte dünyanýn en tehlikeli 10 yiyeceði...
3
/
11
Hákarl
Ýzlanda'ya özgü Hákarl adýndaki bu yemek Grönland köpek balýðýndan yapýlýyor. Bu köpek balýklarýnýn böbrekleri idrar yolu bulunmuyor. Bu yüzden vücutlarýndaki bütün toksinler derilerine ve etlerine geçmiþ oluyor. Hákarl, 5-6 ay süren bir fermantasyon sürecinden sonra tüketiliyor ancak güvenliði yine de tartýþýlýr...
4
/
11
Maymun beyni
Öncelikle neden besin maddesi olarak tüketildiðini sorgulamak gerek elbette... Ancak maalesef bazý Asya ve Afrika kabilelerinde yemek olarak tüketiliyor. Oysa maymun beyni yemek insan beyninde hasara yol açan ve ölümcül olabilen Creutzfeldt—Jakob hastalýðýnýn sebebi.
5
/
11
Mürver bitkisi
Tüm dünyada yaygýn olarak yetiþen ve son derece lezzetli görünen mürver bitkisinin yapraklarý ve meyvelerinin çekirdekleri siyanür içeriyor. Tam olarak olgunlaþmadan ve piþilmeden yenirse çok tehlikeli olan bu bitki uygun kullanýmýnda ise grip virüsü için en güçlü savaþçýlardan biri haline geliyor.
6
/
11
Kaju fýstýðý
Brezilya'ya özgü bu fýstýk da aslýnda tehlikeli yiyecekler arasýnda. Bu lezzetli çerezin bilinmeyen bir özelliði çið haliyle zehirli sarmaþýklarda da bulunan ve insan saðlýðýný tehdit eden bir kimyasal içermesi. Sakýn çið olarak tüketmeyin!
7
/
11
Kan midyesi
Güneydoðu Asya'da toplanan bu midyeler isimlerini yumuþak dokularýndaki kýrmýzý hemoglobin sývýsýndan alýyor. Çok düþük oksijenli alanlarda yaþayan ve hepatit A ve E içeren virüs ve bakterilerle beslenen bu midyeler dizanteriye yol açabiliyorlar.
8
/
11
Sannakji (Canlý ahtapot)
Güney Kore ve Japonya'da popüler olan Sannakji henüz ölmüþ ama kollarý hala hareket ederken servise sunulmuþ ahtapot demek. Yýlda 6 kiþinin boðularak ölmesine sebep olan bu yemeði tüketmek gerçekten de cesaret istiyor.
9
/
11
Balon balýðý
Japonya'da tüketilen bu balýðýn derisi, yumurtalýklarý ve karaciðeri tetrodotoksin adý verilen bir zehir içeriyor. Üstelik bu zehrin panzehiri bulunmuyor. Ancak tadanlarýn söylediðine göre balýðý en zehirli yeri olan karaciðeri ayný zamanda en lezzetlisi de. Japonya'da tüketimi sýký kanunlarla denetlenen bu balýðý piþirecek aþçýlarýn en az üç yýl eðitim almasý zorunlu.
10
/
11
Ake bitkisi
Bu tuhaf görünümlü ve gizemli bitki Jamaika'nýn ulusal meyvesi. Ancak fotoðrafta görülen siyah çekirdekleri çýkarmadan ve tam olgunlaþmadan yerseniz içerdiði toksinler 'Jamaika kusma hastalýðý' adý verilen bir saðlýk problemine yol açýyor.
11
/
11
Pangium edule (Futbol topu meyvesi)
Malezya'ya özgü bu lezzetli meyve doðru þekilde hazýrlanmadan tüketilirse hidrojen siyanür içeriyor. Hazýrlýk süreci ise epey zahmetli: Çekirdekleri kabuklarýný çýkarýp haþlamak, muz yapraðýyla ve külle birlikte topraða gömmek ve 40 gün bekletmek!