Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ile Birleþmiþ Milletler (BM) 79. Genel Kuruluna katýlmak üzere ABD'ye gelen Emine Erdoðan, New York'taki Türkevi'nde düzenlenen 'Afrika'nýn Lezzetleri: Bir Kültür, Mutfak ve Dostluk Þöleni' ile 'Afrika Yemek Kültürü' kitabýnýn tanýtýmý programlarýna ev sahipliði yaptý.
Programa; Kosova Cumhurbaþkaný'nýn eþi Prindon Sadriu, Mauritius Cumhurbaþkaný'nýn eþi Sayukta Roopun, Fiji Cumhurbaþkaný'nýn eþi Filomena Katonivere, Ýrlanda Cumhurbaþkaný'nýn eþi Sabina Higgins, Botsvana Devlet Baþkaný'nýn eþi Neo Jane Masisi, Estonya Cumhurbaþkaný'nýn eþi Sirje Karis, Nijerya Cumhurbaþkaný'nýn eþi Oluremi Tinubu, Bulgaristan Cumhurbaþkaný'nýn eþi Desislava Radeva, Surinam Cumhurbaþkaný'nýn eþi Mellisa Santokhi, Gabon Cumhurbaþkaný'nýn eþi Zita Nyangue Nguema, Gambiya Cumhurbaþkaný'nýn eþi Fatounatta Bah-Barrow, Seyþeller Cumhurbaþkaný'nýn eþi Linda Ramkalawan, Kýrgýzistan Cumhurbaþkaný'nýn eþi Aygül Japarova, Guatemala Cumhurbaþkaný'nýn eþi Lucrecia Peinado, Bosna Hersek Devlet Baþkanlýðý Konseyi Baþkaný'nýn eþi Mirela Becirovic, AB Konseyi Baþkaný'nýn eþi Amelie Derbaudrenghien Michel, bakanlar, uluslararasý kuruluþlarýn üst düzey temsilcileri ve medya kuruluþlarýnýn yöneticileri katýldý.
Misafirlerini tek tek karþýlayan Emine Erdoðan, büyük bir ilgiyle aðýrladýðý devlet baþkaný eþlerine Afrika'nýn ünlü içeceklerinden Fas çayý ikram etti.
Daha sonra programda bir konuþma yapan Emine Erdoðan, Afrika'nýn, kültürel çeþitliliði ve doðal zenginliðiyle dünya üzerinde eþsiz bir konuma sahip olduðunu söyledi.
Emine Erdoðan, 2 binin üzerinde farklý dili, etnik topluluðu ve 1 milyarý aþkýn nüfusuyla Afrika'nýn, insanlýk ailesinin adeta renkli bir iz düþümü olduðunu ifade ederek, bilimsel araþtýrmalara göre kýtanýn, neredeyse dünyanýn tamamýndaki kadar genetik çeþitliliðe sahip olduðunu dile getirdi.
Afrika kýtasýna daha önce yaptýðý ziyaretlerde en çok kýtanýn olaðanüstü çeþitliliðinden etkilendiðini kaydeden Emine Erdoðan, 'Göz kamaþtýran bir tabloyu andýran kýtanýn dinamizmi, mutfaðýndan giyimine kültürünün her katmanýnda kendisini gösteriyor. Afrika'nýn kendine has mutfak kültürüyse baþlý baþýna dikkate deðer bir hazine olarak karþýmýza çýkýyor. Sofra, Türkiye'de ve dünyanýn deðiþik kültürlerinde olduðu gibi Afrika kýtasýnda da farklýlýklarý ahenkle bir araya getiren muhabbet ve afiyet noktasý mahiyetinde. Hayattaki acý-tatlý birçok tecrübede, sunduðu birliktelik ile insanýn zorlukla baþ etme gücünü artýrýyor.' diye konuþtu.
Masa etrafýnda paylaþýlan yemekle birlikte mutluluðun da çoðaldýðýna dikkati çeken Emine Erdoðan, 'Afrika sofrasýna misafir olduðunuzda, sunumundan piþirme tekniðine kadar her aþamasýna sirayet etmiþ eþsiz bir renklilikle karþýlaþýyorsunuz. Envaiçeþit besleyici yerel ürünler, lezzeti artýran piþirme usulleri ve ruhu besleyen sunum çeþitleriyle her lokma sizi çok yönlü yolculuða çýkarýyor. Bu edindiðiniz tecrübe o kadar özel hissettiriyor ki içinizde asýrlara uzanan lezzetleri, hikayeleri ile birlikte sevdiklerinize ve çevrenize anlatma isteði uyandýrýyor. Ýþte bu istek, 2018 yýlýnda 'Afrika Yemek Kültürü' kitabý etrafýnda bizleri buluþturdu.' ifadelerini kullandý.
Emine Erdoðan, Cumhurbaþkanlýðý himayesinde ve Afrika Kültür Evi Derneði öncülüðünde, Afrikalý Büyükelçi ve Misyon Þefleri Eþleri Derneði (ASHOM) katkýlarýyla 'Afrika Yemek Kültürü' kitabýnýn ilk baskýsýný 2019 yýlýnda çýkardýklarýný belirtti.
Bu baskýda, kýtanýn 5 farklý bölgesinden 58 özgün yemek tarifine yer verdiklerini dile getiren Emine Erdoðan, þöyle devam etti:
'Bugün tanýttýðýmýz yeni geniþletilmiþ versiyonunda ise tarif sayýsýný neredeyse iki katýna çýkartarak 110'a yükselttik. Geleneksel reçeteleri, ardýndaki insani birikimle ortaya koyarak, kitabýn içeriðini daha da zenginleþtirdik. Bu süreçte Osmanlý mutfaðýnýn piþirme teknikleri ve þifa reçetelerinin de Afrika lezzetlerini etkilediðini gördüm.
Kitaptaki tarifler, yerel formüllere ek olarak Akdeniz havzasýnýn damak tadýný, Arap ve Hint etkileriyle zenginleþtiren muazzam bir sentezi ortaya koyuyor. Bu süreçte dikkatimi çeken bir diðer konu ise Afrika mutfaðý reçetelerinin Türk mutfaðýnda olduðu gibi israfa karþý hassasiyet ile oluþturulmuþ olmasýydý. Küresel gýda israfýnýn 1 milyar dolarý aþarak alarm verdiði bir dönemde, kültürel öðretileriyle baðýný koparmamýþ ülkelerin bilgi ve tecrübesi daha da önem kazanýyor.
Bir Afrika atasözünün vurguladýðý gibi, 'Köklerin derindeyse rüzgardan korkmana gerek yok.' Köklerimizle kurduðumuz baðlarý geliþtirdikçe, modern sýnamalarýn sert rüzgarlarýnýn yýkamayacaðý bir güce ulaþacaðýmýza inanýyorum.'
Programda Afrika mutfaðýnýn renklerini, tatlarýný ve hikayelerini kutlarken, bütün bu kültürel mirasý hep birlikte kucaklamayý, korumayý ve geleceðe aktarmayý hedeflediklerinin altýný çizen Emine Erdoðan, 'Ayný yeryüzünü paylaþan, ayný insanlýk ailesine mensup bizler için, kazancýn da kaybýn da müþterek olduðuna inanýyoruz. Bu bakýþ açýsýyla, biliyoruz ki Afrika'nýn geride kalmasý, tüm dünyanýn kýtanýn gerçek potansiyelinden mahrum kalmasý demektir. Gelin, Afrika'nýn tüm kaynaklarý ve insanlarýyla, adil bir düzende kendi potansiyelini gerçekleþtirebildiði bir dünya hayal edelim. Bu dünya size de þu an içinde olduðumuz dünyadan daha parlak, daha güçlü, daha umut verici gelmiyor mu?' dedi.
Emine Erdoðan, 2017 yýlýnda kurduklarý Afrika Kültür Evi Derneðinin de böylesi bir dünya hayalinin ürünü olduðunu belirterek, 'Bugün derneðin, ülkemizdeki Afrikalý kardeþlerimiz için cazip bir buluþma noktasý ve Türkiye ile Afrika ülkeleri arasýndaki iliþkileri güçlendirmek için güvenli bir zemin haline gelmesinden mutluluk duyuyorum. Afrika Birliði ile bu sene New York'ta imzalanan Mutabakat Zaptý'nýn, derneðimizin bölge ülkeleriyle yakýn temaslar kurmasý için güzel bir vesile olmasýný diliyorum.' temennisinde bulundu.
Yemek kültürü kitabý ve Afrika Kültür Evi Derneðinin çalýþmalarýna desteklerini esirgemeyen ve bugünkü programa katýlan Afrika ülkelerinin liderlerinin eþlerine þükranlarýný sunan Emine Erdoðan, Afrika'nýn Türkiye'deki büyükelçiliklerine ve büyükelçi eþleri ile Türkiye'nin Afrika'daki misyonlarýnda görevli temsilcilere, akademisyenlere ve alanýnda uzman þeflere teþekkür etti.
Konuþmanýn ardýndan devlet baþkaný eþlerinin katýlýmýyla aile fotoðrafý çekildi.
Katýlýmcýlar, canlý Afrika müzikleri eþliðinde 'Afrika Yemek Kültürü' kitabýndan reçetelerinin sunulduðu geleneksel Afrika lezzetlerinin ikram edildiði programda keyifli vakit geçirdi.
Programýn ardýndan Nijerya Cumhurbaþkaný'nýn eþi Oluremi Tinubu, BM 78. Genel Kurulunda küresel imzaya açýlan ve Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn ilk imzacýsý olduðu Sýfýr Atýk Ýyi Niyet Beyaný'ný imzaladý.