Erkeği olmadan üreyen hayvan dünyayı ele geçiriyor
Erkeği olmadan üreyebilen dişilerden oluşan ve sadece 30 yıllık geçmişe sahip yeni bir kerevit türü, hızla çoğalıp dünya genelindeki ekosistemleri işgal etmeye başladı.
1
/
23
Yetişkinler ve de yavrular bentik organizmalar (kabuklular vs.) ve bitkisel maddeler ile beslenirler. Beslenme sırasında zemindeki çamuru kaldırdıkları için suyun bulanmasına sebep olmaktadırlar, bu da ekosistem üzerinde etkili olmaktadır.
2
/
23
Kökeni Japonya'ya özgü bir sarmaşık türü olan Kudzu ABD'de istilacı bir türdür.
3
/
23
Nil Tatlı Su Levreğinin, Afrika'ya özgü 200'den fazla balık türünün, gıda maddelerini ve söz konusu balıkları yiyerek, bunların yok olmalarına neden olduğu belirtiliyor
4
/
23
Bu tavşan Kuzey Afrika ve Avrupa'ya özgü bir tavşan cinsidir. Bu tavşan türü, Asya ve Antarktika hariç tüm kıtalarda bulunmaktadır. Onların sayısı şaşırtıcı bir hızla üreyerek inanılmaz bir şekilde artmıştır. 1859 yılında Avustralya'ya 24 adet olarak götürülen bu tavşan türü, Avustralya'nın ekolojisini ve doğal bitki örtüsünü yok edecek büyüklükte bir nüfusa ulaşmıştır. Bugün sayıları yaklaşık 600 milyona ulaşmıştır. Avustralya Hükümeti sürekli mücadele etmesine rağmen bu tavşanların nüfusu hızla artmaya devam etmekte.
5
/
23
Erkeği olmadan üreyebilen dişilerden oluşan ve sadece 30 yıllık geçmişe sahip yeni bir kerevit türü, hızla çoğalıp dünya genelindeki ekosistemleri işgal etmeye başladı.
6
/
23
7
/
23
Nature, Ecology an Evolution (Doğa, Ekoloji ve Evrim) adlı bilim dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre bu yeni işgalcilerin, Madagaskar'daki yerli kerevit türlerini tehdit ettiği belirtiliyor. Araştırma ekibinden Dr. Wolfgang Stein Kanada devlet televizyonu CBC'ye yaptığı açıklamada: 'Bir benekli kerevitiniz varsa, üç ay sonra 200 ya da 300 tane olur' dedi. Aslında, bu tatlı su kerevitinin nasıl tek başına ürediğini inceleyen bilim insanları, kanserin nasıl yayıldığını daha iyi anlayabilir.
8
/
23
Kanada'daki herhangi bir evcil hayvan dükkanından ya da internetten alınabiliyor. İnternette satılan benekli kerevitlerin fiyatları büyüklüklerine göre farklılık gösterebiliyor.
9
/
23
Yetkililer bu canlıları doğaya salmanın yasadışı olduğu uyarısında bulunuyor. Kanada'da şu anda vahşi yaşamda benekli kerevit bulunmuyor.
10
/
23
Her şey 1990'lı yıllarda Almanya'daki bir evcil hayvan dükkanında başladı. Florida'ya özgü bir tür olan pullu kerevitin bir dişisi ek bir kromozom dizisiyle dünyaya geldi.
11
/
23
Böylece erkeği olmadan üremeye başladı. Bu dişiden doğan kerevitler de her seferinde yüzlerce yumurta ürettiler.
12
/
23
Genetik açıdan birbirinin kopyası olan bu canlılar, özellikle Almanya'daki akvaryum tutkunları arasında büyük ilgi gördü.
13
/
23
Ancak tür sadece bir kaç ay içinde aşırı bir şekilde üreyince, insanlar benekli kerevitleri Avrupa genelindeki göllere bıraktı.
14
/
23
Madagaskar'da da ucuz bir protein kaynağı olarak ülkeye getirilen kerevitler şu anda yerli türleri tehdit eder hale geldi.
15
/
23
AB ve ABD'nin iki eyaletinde benekli kerevitlere yasak geldi. Ancak tür, vahşi yaşamda üremeye devam ediyor.
16
/
23
DÜNYANIN EN İSTİLACI 10 CANLISI
17
/
23
Bir bilim dergisinde yayınlayan çalışmaya göre benekli kerevit adı verilen türün kökeni, DNA'sındaki bir mutasyon sayesinde tek başına üreyebilen bir tek dişiye dayanıyor. Kanada da satılmasına rağmen yetkililer evlerde beslenmemesi gerektiği konusunda uyarıyor. Avrupa Birliği tarafından yasaklanan 10 bacaklı bu yeni türün bilimsel adı Procambarus virginalis olarak geçiyor ve yeni bir tür olan canlı sadece 30 yıllık bir geçmişe sahip. Japonya, Madagaskar, İsveç ve ABD'de gibi birçok farklı ülkelerde görülüyor.
18
/
23
Aslan balığı (Pterois), Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus'un batı kısımlarında mercan kayalıklarda yaşayan zehirli deniz balıklarından oluşan bir cinstir.İnsanlar için tehlike teşkil ederler. Kıyıya yakın yerler ile 50 metre derinlik arasındaki kısımlarda yaşarlar. Yetişkinleri 40 cm uzunluğa değin erişebilirler. Gözlerinin üzerinde ve ağızlarının altında pervane benzeri pektoral yüzgeçlere iyedirler. Üst kısımlarında bulunan iğnelerin insan ile teması sonucunda birkaç gün süren yanma, terleme ve solunum zorluğu görülebilir, hatta ölüme bile neden olabilir.
19
/
23
Burma piton yılanı yaklaşık 7 metreye kadar büyüyebiliyor. Amerika'nın Everglades şehrinde çöpleri yiyen bu yılan türü ilerde tehdit oluşturacağa benziyor.
20
/
23
1890 senesinde Amerika'da bulunan Central Park'a 100 adet salınan sığırcık kuşları bugün Amerika kıtasının tamamında görülüyor.
21
/
23
Bu kurtçuklar ağaçlardan beslenen bir tür. Bu şekilde kuzey Amerika'da bir ormanın yok olmasına neden olmuşlar.
22
/
23
Hazar Denizi'nin ve Karadeniz'in yerli türü olan bu canlı şu anda Birleşik Krallık (UK), Batı Avrupa, Kanada ve ABD'ye yayılmış durumda.
23
/
23
Bu kurbağanın asıl memleketinin Güney Amerika tropikal ormanlari olmasina rağmen, Cane hasaratina çare olsun diye Avustralya' ya getirilmiştir. Cane toad ismini de buradan alir. nihayetinde Cane hasaratina karşı hiç bir işe yaramadiğı gibi şu anda, besin zinciri dengelerini alt üst etmesinden dolayı kontrolden çıkmış bir biçimde yayılmaktadırlar.