Geçtiğimiz yüzyılın başlarında, havacılığın henüz gelişmediği bir dönemde Julius Neubronner isimli bir Alman bir buluşa imza attı. Buna göre güvercinin göğsüne bağlanan küçük bir kamera sayesinde havadan istenilen yerin fotoğrafı çekilebilecekti. Neubronner, Frankfurt yakınlarındaki memleketi Kronberg'in yakınında bulunan bir sanatoryuma ilaç vermek için güvercin kullanan bir eczacıydı. O günlerde güvercinler, mesaj ve küçük malzemeler taşımak için yaygın olarak kullanılırdı. Bir gün Neubronner güvercinle acil olarak haber yolladı. Birkaç gün geçmesine rağmen güvercindan haber çıkmayınca Neubronner, kuşun avcılar tarafındanyakalandığına veya öldürüldüğünü düşündü. Ancak aradan bir ay geçtikten sonra kayıp güvercin beklenmedik bir şekilde eve geri döndü. Kuş iyi beslenmiş görünüyordu. Bu durum Neubronner'ı düşünmeye sevk etti.
1
/
15
Neubronner, fotoğraflarını çeşitli uluslararası fotoğraf sergileriyle herkese gösterdi. Neubronner'ın bu buluşu I. Dünya Savaşı sırasında, daha az dikkat çekmesi, düşman mevzilerini daha alçaktan fotoğraflayabilmesinden dolayı güvercinler kullanıldı.
2
/
15
Neubronner, Frankfurt yakınlarındaki memleketi Kronberg'in yakınında bulunan bir sanatoryuma ilaç vermek için güvercin kullanan bir eczacıydı. O günlerde güvercinler, mesaj ve küçük malzemeler taşımak için yaygın olarak kullanılırdı.
3
/
15
Frankfurt'un havadan çekilmiş fotoğrafı
4
/
15
5
/
15
6
/
15
7
/
15
Güvercin fotoğrafçılığı, 1970'lerin sonlarına doğru, CIA'in pil gücüyle çalışan bir güvercin kamerası geliştirmesi, kameranın kullanım detayları hala gizli olsa da kullanılıyordu.
8
/
15
Geçtiğimiz yüzyılın başlarında, havacılığın henüz gelişmediği bir dönemde Julius Neubronner isimli bir Alman bir buluşa imza attı. Buna göre güvercinin göğsüne bağlanan küçük bir kamera sayesinde havadan istenilen yerin fotoğrafı çekilebilecekti. Haber: star.com.tr
9
/
15
Bir gün Neubronner güvercinle acil olarak haber yolladı. Birkaç gün geçmesine rağmen güvercindan haber çıkmayınca Neubronner, kuşun avcılar tarafındanyakalandığına veya öldürüldüğünü düşündü.
10
/
15
Ancak aradan bir ay geçtikten sonra kayıp güvercin beklenmedik bir şekilde eve geri döndü. Kuş iyi beslenmiş görünüyordu. Bu durum Neubronner'ı düşünmeye sevk etti. Kuş nereye gitmişti ve başına ne gelmişti? En önemlisi de kuşu kim beslemişti? Bütün bu sorular Neubronner'ın güvercinlerinin yolculuklarını takip etmeye sevk etti.
11
/
15
Günümüzde hava fotoğrafçılığı görevini uçaklar, uydular görse de Julius Neubronner'ın güvercin fotoğrafçılığı yukarıdan yeryüzünü fotoğraflamayı başaran bir ilk olması nedeniyle bu alanda günümüz teknolojisine ilham verdi.
Dresden'in havadan çekilmiş fotoğrafları
12
/
15
Kayıp güvercine ne olmuştu?
Neubronner'ın bir ay boyunca kayıp olan güvercinine ne olmuştu? Güvercin yaklaşık yirmi kilometre uzaklıktaki Wiesbaden'e uçtuğu sırada bir restoran çalışanı tarafından ele geçirildiği ortaya çıktı. Haber: star.com.tr
13
/
15
14
/
15
15
/
15
Kısa zaman içinde Neubronner, güvercinlerin göğüs kısmına bağladığı küçük bir makine sayesinde kuşların nereye gittiklerini görüntülemeye başladı. Patent başvurusunda bulunan Neubronner, patent ofisinin bir güvercinin kameranın ağırlığını taşıyamayacağını ve böyle bir cihazın imkansız olduğunu söyleyip başvuruyu reddetti. Ancak Neubronner, güvercinler tarafından çekilen fotoğrafları sunduğunda, 1908'de patent almayı başardı.