Ýl Kültür ve Turizm Müdürlüðünce yürütülen 'Türkiye Selçuklularý Konya Hanedan Türbesindeki Naaþlarýn Tanzimi' projesi kapsamýndaki çalýþmalarý, farklý bilimsel alanlardan onlarca uzman 6 yýlda tamamladý.
Anadolu'ya 1077-1308 yýllarýnda hükmeden sultanlarýn görünüþünü yansýtan heykellerle oluþturulan 'Türkiye Selçuklu Hanedan Sergisi' kent merkezindeki Dar-ül Mülk Sergi Sarayý'nda ziyarete açýldý.
Sergide, sultanlardan 1. Kýlýçarslan, Þahinþah Melikþah, 1. Rükneddin Mesud, 2. Kýlýçarslan, 2. Rükneddin Süleyman Þah, 3. Kýlýçarslan, 1. Gýyaseddin Keyhüsrev, 1. Alaeddin Keykubat, 2. Gýyaseddin Keyhüsrev, 4. Kýlýçarslan, 3. Gýyaseddin Keyhüsrev ve 2. Gýyaseddin Mesud'un yüz ve beden gerçekliklerine uygun heykeli yer alýyor.
Tarihi minyatürler dikkate alýnarak hazýrlanan aslýna uygun kýyafetlerle, Anadolu Selçuklu Devleti'nin mimari zenginliðini yansýtan taç kapýlar önünde ziyaretçilerini karþýlayan hükümdarlar, yüz ifadeleri, saçlarý, sakallarý, duruþlarý ve bakýþlarýyla dikkati çekiyor.
Anadolu Selçuklu Devleti'nin tarihine ýþýk tutan, 2017'de baþlayýp ve 6 aþamada tamamlanan projenin her aþamasý, sergide yer alan ziyaretçi bilgilendirme metinlerinde ayrýntýlý þekilde anlatýlýyor.
Sergideki bilgilendirme metinlerine göre, projenin ilk aþamasýnda, Alaaddin Camii avlusundaki hanedan türbesinden çýkarýlan kalýntýlarla, beden bütünlüðü tamamlanan naaþlarýn, Necmettin Erbakan Üniversitesi Týp Fakültesi'nde tomografisi çekildi.
Kafataslarýndan ve diþlerden alýnan sürüntüler, Ýstanbul Adli Týp Kurumu Biyokimya Ýhtisas Dairesine gönderildi. Elde edilen DNA ve anatomik özelliklerine göre hanedan üyelerinin kafataslarý ve yüzleri oluþturuldu.
Bilimsel sonuçlara göre, 12 sultan, 1 hanedan büyüðü, 1 melik (þehzade), hanedana mensup 2 kadýn ve 1 kýz çocuðuna ait naaþýn, tomografi sonuçlarýyla elde edilen 3D flament kafatasý kopyalarý üzerine, doku kalýnlýklarý hesaplanarak, yüz kaslarý yerleþtirilip, fiziki karakter yüklemesi yapýldý. Bir sonraki aþamada kaslandýrma ve dokulandýrma yapýlarak kalýplara alýnan silikon dökümlere saç, sakal, kaþ ve býyýk ekimi yapýldý.
Kýyafetler için ise dönemin kumaþlarý özel koleksiyonlardan ve müzelerden alýnan örneklere göre, tarihi verilere uygun olarak raportlama (düzenleme iþlemi), iplik analiziyle rengine ve dokusuna kadar araþtýrýlarak dokutturuldu. Minyatürler ve tarihi veriler dikkate alýnarak kýyafetler tasarlanýp, her bir sultan ve hanedan üyesine uygun olacak þekilde özel olarak diktirildi.
Tarihi veriler, minyatürler ve özel koleksiyonlarla müzelerdeki mevcut örneklerden yola çýkýlarak dönemin aksesuarlarý, takýlarý, silahlarý ve diðer malzemeler uzman kiþilere özel olarak imal ettirildi.
Ziyaretçilerden Hilal Ceylan (20), tarih kitaplarýnda ismini okuduklarý Türk hükümdarlarýnýn heykellerini görmenin heyecan verici olduðunu söyledi.
Çok etkilendiðini belirten Ceylan, 'Konya gerçekten muhteþem bir tarihe sahip. Selçuklu sultanlarýnýn canlandýrýlmasýný çok etkileyici buldum. Tasvir edemeyeceðimiz, aklýmýzda canlandýramayacaðýmýz ecdadýmýz, teknolojinin ilerlemesi sayesinde þu anda karþýmýzda bire bir gerçek boyutlarda duruyor. Duruþlarý bakýþlarý çok heybetli. Heykellerin bu kadar iyi ve gerçekçi olabileceðini tahmin edemezdim.' diye konuþtu.
Ziyaretçilerden Mustafa Ekinci (65) de serginin, tarihi deðerleri çok iyi yansýttýðýný ifade etti.
Serginin, ecdadý hatýrlamasýna ve anmasýna vesile olduðunu vurgulayan Ekinci, 'Sultanlarýmýzýn yüzlerinin, görüntülerinin nasýl olduðunu öðrendik. Onlarýn tarihteki baþarýlarýný ve yaptýklarýný öðrenme ve örnek alma açýsýndan çok önemli bir çalýþma olmuþ. Görüntüleri çok gerçekçi. Gerçekten çok etkilendim.' dedi.