Tarihe adýný Otlukbeli Savaþý ile yazdýran Erzincan'ýn Otlukbeli ilçesi, sadece Türkiye'de deðil dünyada da eþine az rastlanan bir doða harikasýna ev sahipliði yapýyor.
Maden sularýnýn oluþturduðu traverten set gölü olan Otlukbeli Gölü, bu özelliði ile 'doðal anýt' unvanýný hak ediyor. Ülkemizdeki diðer göllerden farklý özelliklere sahip olan bu göl, her yýl yüzlerce turist tarafýndan ziyaret ediliyor. Kýrmýzý rengi ve muhteþem manzarasý ile Otlukbeli Gölü dikkat çekiyor.
Otlukbeli Gölünü ziyaret edenlere bilgiler aktaran yöre halký, Otlukbeli'ye 7 kilometre uzaklýkta olan göl hakkýnda þu bilgileri verdi:
'Deniz seviyesinden 1885 metre yükseklikte olan Otlukbeli Gölü'nün yüz ölçümü yaklaþýk olarak 7500 metrekaredir. Derinliði 20 metre olan gölün uzunluðu mevsimine göre 150-160 metre, geniþliði ise 30 ila 50 metre arasýnda deðiþiyor.
Setler sayesinde oluþan gölde bol miktarda maden sularý bulunuyor. Oluþum bakýmýndan karst kaynaklarýnýn deðil, maden sularýnýn oluþturduðu dünyanýn tek traverten set gölü olan Otlukbeli Gölü, bu özelliðiyle 612 sayýlý Erzurum Kültür ve Tabiat Varlýklarýný Koruma Kurulu kararý ile doðal sit alaný olarak ilan edilmiþ ve 'doðal anýt' olarak nitelendirilmiþ.
Kapladýðý alan açýsýndan 'küçük' olarak nitelendirilen bu göl, taþýdýðý özellikler bakýmýndan oldukça büyüktür. Göl içerisine hem maden sularý ve kükürtlü sular hem de dere tarafýndan beslenen tatlý sular karýþýyor. Göldeki maden sularýnýn romatizmal hastalýklar baþta olmak üzere, kýrýk çýkýk rahatsýzlýklarýnda ve kadýn hastalýklarýnýn tedavisinde fayda saðladýðý söyleniyor.'