Düzenli ve saðlýklý beslenerek birçok hastalýðýn önüne geçilebildiði gibi beyni geliþtirmek ve beslemek de mümkün olabiliyor. Uzun süren beslenme bozukluklarý ise sinir sistemini olumsuz yönde etkiliyor. Hafýza ve zeka geliþimi açýsýndan B vitaminlerini içeren yiyecekler birinci sýrada gelmektedir. B vitamini özellikle beyin ve sinir sisteminin saðlýðýný korumak açýsýndan önem taþýmaktadýr. Beyin saðlýðýný korumak ve hafýzayý güçlendirmek için tüketilen besinlerin yaþlýlýðýmýzda oldukça faydasýný göreceðiz. Peki bu süper besinler hangileri? Ýþte beyin hücrelerini yenileyen ve hafýzayý güçlendiren süper besinler…
1
/
13
Beyin saðlýðýmýzý korumak için dikkat etmemiz gereken en önemli alýþkanlýklarýmýzdan biri her gün yeterli miktarda su içmek olmalý. Çünkü su içmediðimizde vücudumuzda ilk etkilenen organlarýmýzdan biri beyin oluyor. Dolayýsýyla öncelikle günde en az 8-10 bardak su içmemiz þart!
2
/
13
Uzmanlar hafýzamýzý güçlendirmek ve odaklanma problemi yaþamamak için soframýzda düzenli olarak yer almalarý gereken besinleri anlattý, önemli bilgiler verdi...
3
/
13
BALIK
'Omega 3 zengini olan balýk beyin saðlýðýný korumak ve güçlendirmek için beslenme listenizde mutlaka yer almalý' diyen Uzmanlar sözlerine þöyle devam ediyor: 'Balýk yaðýnýn beynin hafýza ve biliþsel yeteneklerinin kaybolmasýndan ve bunamadan koruduðunu gösteren çok fazla sayýda bilimsel çalýþma mevcut. Beyin dokusunun büyük bir yüzdesi yað asitlerinden oluþuyor ve daha fazla omega 3 yaðlarý tüketmek sinirler arasýnda daha iyi iletiþim saðlanmasýna ve beynin hacmini korumasýna yardýmcý oluyor.'
4
/
13
Beyin saðlýðý için haftada en az 2 kez, civa miktarý düþük olan ve yüksek miktarda Omega 3 içeren sardalya, hamsi, istavrit ve lüfer gibi yaðlý balýk tüketmeye özen gösterin.
5
/
13
YUMURTA
Yumurta vücudumuz için gerekli en kaliteli hayvansal protein kaynaklarýndan. Özellikle beyin hücrelerinin geliþimine yardýmcý olmak gibi son derece önemli bir iþlev üstleniyor. Bu sayede öðrenme ve hafýza gibi biliþsel fonksiyonlarý güçlendiriyor.
6
/
13
Yumurta, bir çeþit B vitamini olan kolin içeriyor. Kolin, yeni beyin hücresi üretimine de etki ediyor. Yumurta içinde bulunan amino asitler, hücre fonksiyonu ile etkileþime geçerek, zihinsel ve nörolojik bozukluklarý önlemek amacýyla nörotransmitter dengesini korumaya yardýmcý oluyor. Zihin gücünüzü artýrmak için her sabah bir adet yumurta beslenme listenizde yer almalý.
7
/
13
TAM TAHILLAR
B grubu vitamin kaynaðý tahýllar beyin saðlýðýnýn korunmasý ve güçlü bir hafýza için gerekli. Özellikle zengin lif kaynaðý olan kepekli tahýl ürünlerini beslenmenizde mutlaka bulundurmalýsýnýz. Tam buðday unundan yapýlan ekmek B grubu vitaminlerinin de iyi bir kaynaðý.
8
/
13
B grubu vitaminler sinir hücrelerinin görevlerini saðlýklý yapmalarýný saðlýyor ve sinir iletilerinin düzgün çalýþmasýnda görev alýyorlar. Özellikle B grubu vitaminlerinden B6, B12 ve folik asit, kanda homosistein adlý maddenin yükselmesini baskýlayarak Alzheimer hastalýðý riskini azaltabiliyor.
9
/
13
CEVÝZ
Ceviz içeriðindeki omega 3 ve 6 yað asitleri, fosfor, kalsiyum, potasyum ve demir açýsýndan zengin bir besin. Yapýlan bilimsel çalýþmalar cevizin hafýzayý, algý ve öðrenme yetilerini iyileþtirdiðini göstermiþ.
10
/
13
Uzmanlar günde 3-4 tam ceviz tüketmenin beyin saðlýðý için önemli olduðunu belirterek, 'Çocuklar da beyin geliþimi için günde en az 2 tam ceviz ya da yine omega 3 içeriði zengin fýndýk -bademden günde 10/15 adet tüketmeliler' diyor.
11
/
13
YOÐURT
Zengin bir kalsiyum deposu olan yoðurt içeriðindeki tirozin ile hafýzayý güçlendirmeye yardýmcý oluyor. Yoðurt ya da diðer süt ürünlerinden günde en az 2 porsiyon (süt ya da yoðurt) tüketmeye özen gösterin.
12
/
13
YER FISTIÐI
Zengin bir niasin kaynaðý olan yer fýstýðý bu özelliði ile beyin saðlýðýnýn korunmasýna yardýmcý oluyor. Sinir sisteminin saðlýklý çalýþmasýna katkýda bulunmasýnýn yaný sýra Alzheimer riskini de azaltýyor. Ancak yer fýstýðýnýn alerjik özelliðini ve yüksek kalorili olduðunu da unutmayýn. Bu nedenle günde 15/20 adet tüketmeniz yeterli olacaktýr.
13
/
13
SABAH KAHVALTISIZ OLMAZ!
Günün en önemli öðünü kahvaltýdýr. Bunun nedeni ise vücudun ihtiyaç duyduðu en önemli besin kaynaklarýnýn bu öðünde karþýlanmasý. Yapýlan çalýþmalara göre; gece uzun süren açlýðýn ardýndan kahvaltý yapýlmazsa zihinsel faaliyetlerde azalma ve dikkat eksikliði gibi sorunlarýn yaný sýra baþ aðrýsý, baþ dönmesi ve halsizlik gibi pek çok sorun geliþebiliyor. Güne zinde baþlamak için kahvaltýnýzda yumurta, peynir, domates, salatalýk ve tam tahýl ekmeði mutlaka bulunsun. Uzun süre tokluk saðlamasý ve enerji vermesi için kahvaltýda zeytin, ceviz, fýndýk ve badem de tüketebilirsiniz.