Dünyanýn en büyük ordularýndan olan Türk ordusunun envanterinde birbirinden farklý iþlevlere sahip onlarca silah yer almaktadýr.
1
/
46
Dünyanýn en büyük ordularýndan olan Türk ordusunun envanterinde birbirinden farklý iþlevlere sahip onlarca silah yer almaktadýr.
2
/
46
MPT-76 Piyade Tüfeði
MPT-76, Türk Silahlý Kuvvetleri'nin piyade tüfeði ihtiyacýný karþýlamak amacýyla Savunma Sanayii Müsteþarlýðý'nýn oluþturduðu Modern Piyade Tüfeði projesi kapsamýnda üretilmiþ bir piyade tüfeðidir.
3
/
46
G-3 Piyade Tüfeði
Heckler & Koch G3, 7,62 mm'lik otomatik piyade tüfeði. 1950'lerde Alman silah üreticisi Heckler & Koch ile Ýspanyol devletine ait dizayn ve geliþtirme ajansý CETME iþbirliðiyle geliþtirilmiþtir. Türkiye de G3 kullanan ülkeler arasýndadýr. Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu(MKE), G3A7 adlý tüfeðin lisansýný alarak üretmektedir ve bu tüfek TSK tarafýndan yaygýn olarak kullanýlmaktadýr.
4
/
46
HK-33 Piyade Tüfeði
Türk Silahlý Kuvvetleri için MKEK tarafýndan lisans altýnda üretilen HK33, G3 piyade tüfeði üzerinde geliþtirilmiþtir. 5,56 x 45 mm olan HK33'ün otomatik atýþlardaki isabet oraný G3'e göre önemli ölçüde arttýrýlmýþtýr. Standart olarak 30 fiþeklik bir þarjör ile birlikte kullanýlan tüfeðin, 25 ve 40 fiþeklik þarjör opsiyonlarý da mevcuttur.
5
/
46
AK-47 Piyade Tüfeði
7.62x39 mm'lik mermi kullanýr. Dünya üzerinde geliþtirilmiþ türevi olan AKM'lerle birlikte 100 milyondan fazla AK-47 vardýr.
6
/
46
Colt M4 Piyade Tüfeði
M4 Karabina, ABD'li Colt firmasý tarafýndan geliþtirilmiþ M16A2 piyade tüfeðinin Karabina versiyonudur. Günümüzde Amerika Birleþik Devletleri'nin standart piyade tüfeði olan M16'dan sonra en çok kullanýlan tüfektir. Türk Silahlý Kuvvetleri dahil birçok ordunun envanterinde bulunan bu silah, özel kuvvetlerin en çok tercih ettiði silahlardandýr. STANAG þarjörleri 5.56x45mm NATO mermisi kullanmaktadýr.
7
/
46
Colt M16 Piyade Tüfeði
M16 5.56mm'lik hava soðutmalý, gaz iþlemeli ve þarjör beslemeli hafif bir tüfektir. Gazýn ani tepme esasýna göre çalýþýr. Kullanýdýðý 5.56mm'lik mermi hedefi M16 doðrudan sýkýþma gaz operasyonu ile çalýþtýrýlan bir döner cývata ile hafif, 5.56 mm, hava soðutmalý, gaz ile çalýþan, dergi beslenen saldýrý vardýr. Tüfek çelik, 7075 alüminyum alaþým, kompozit plastik ve polimer malzemeden yapýlmýþtýr. XM16E1 gibi versiyonlarýyla üzerinde geliþtirmeler ve bomba atarlý versiyonu yapýlmýþtýr.
8
/
46
HK MP5
1966'da hizmete giren MP5'ler geniþ kullaným seçenekleri, özel operasyonlar için birçok ek donanýma ve farklý çeþitlemelere sahip olmasýndan ötürü özel kuvvetler, güvenlik güçleri, istihbarat elemanlarý ile kolluk görevlileri tarafýndan yaygýn olarak kullanýlmaktadýr. MP5'lerde tekli, çiftli, üçlü ve tam otomatik atýþ modlarý bulunur. Kullandýðý mermi 9x19mm Parabellum'dur. Ancak .40 S&W (MP5/40) ve 10mm Auto (MP5/10) mermilerini kullanan versiyonlarý da vardýr.
9
/
46
Tavor TAR-21 Piyade Tüfeði
Ýsmini Ýsrail'in Tavor daðýndan alan bir piyade tüfeðidir. Ýsrail Silahlý Kuvvetleri tarafýndan kullanýlan M16, M4 ve IMI Galil piyade tüfeklerinin yerini almasý amacýyla üretilmiþtir.
10
/
46
FN P90
FN Herstal tarafýndan üretilen bir kiþisel Yarý otomatik savunma silahý (SDW)'dýr. 45 adet 5.7x28mm mermi alan þarjörü silahýn üzerine yatay biçimde yerleþtirilmiþtir.
11
/
46
FN P90
FN Herstal tarafýndan üretilen bir kiþisel Yarý otomatik savunma silahý (SDW)'dýr. 45 adet 5.7x28mm mermi alan þarjörü silahýn üzerine yatay biçimde yerleþtirilmiþtir.
12
/
46
FN MINIMI Manga Destek Silahý
1974 yýlýnda Fabrique Nationale (FN) tarafýndan üretilmiþtir. Düþük kalibreli silah, 400 - 600 metrelik etkili menzili nedeniyle manga seviyesindeki birimlerin desteklenmesi amacýyla uygundur. MINIMI, daha önce kullanýmda olan 7,62 mm makineli tüfekler ile piyade tüfekleri arasýndaki boþluðu dolduran yeni bir silahtýr. Daha çok Amerikan askerleri tarafýndan tercih edilen silahlardan biridir. TSK'nýn kullandýðý silanlardan biridir.
13
/
46
MG-3 Aðýr Makineli Tüfek
hava soðutmalý, mayon serit beslemeli 7.62 x 51mm çapýnda mermi kullanan Alman yapýmý genel amaçlý makineli tüfektir. MG3 ve türevleri Dünya'da 30'dan fazla ülkenin ordusu tarafýndan kullanýlmaktadýr. Ýtalya ve Ýspanya (MG42/59), Pakistan (MG1A3), Yunanistan, Ýran, Sudan ve Türkiye tarafýndan lisans altýnda üretilmektedir.
14
/
46
PKM (Bixi) Makineli Tüfek
Sovyetler Birliði'nde tasarlanan 7.62mm'lik genel maksat makineli bir tüfektir. Düþman piyadesini, motorlu araçlarýný ve mevzilerini ateþ altýna almak maksadýyla üretilmiþtir. Halen Rusya'da üretimi devam etmekte ve diðer ülkelere ihraç edilmektedir. Makineli tüfeðin NATO'daki denkleri, M240, MG3 ve M60'dýr. PK Makineli Tüfeði 1960'larda tasarlanýp 1965 yýlýnda üretime geçmiþtir. Hizmete girdiði 1965 yýlýnda Sovyetler Birliði'nde kullanýlan SGM ve RPD makineli tüfeklerin yerini almýþtýr.
15
/
46
JNG-90 Keskin Niþancý Tüfeði
Jandarma Genel Komutanlýðý ve MKE'nin çalýþmalarýyla BORA-12 (JNG-90) modeli Türk tasarýmý bir keskin niþancý silahý geliþtirilmiþtir. Jandarma Lojistik Komutanlýðý'nýn uzun çalýþmalarý sonucunda ortaya çýkan BORA-12 sonrasýnda MKE'yle yapýlan müþterek çalýþmalarýn sonucunda günümüzdeki halini almýþ ve seri üretime geçilmiþtir. 7,62 mm çapýnda 1200 metre etki mesafesine sahip bir keskin niþancý tüfeðidir.
16
/
46
Dragunov (Kanas) Keskin Niþancý Tüfeði
Yakýn ve orta mesafeli savaþ için tasarlanmýþ olan hafif makineli silah ve piyade tüfeklerinin kullanýmý askeri birliklerin uzun menzilli gereksinimlerini karþýlamadýðý için Evgeniy Fedorovich Dragunov tarafýndan 1958-1963 yýllarý arasýnda Sovyetler Birliði'nde tasarlanmýþtýr. Zorlu doða ve çevre koþullarýnda test edilerek yapýlan yarýþma sonucunda Sergey Simonov ve Aleksandr Konstantinov'un tasarýmlarýný alt ederek 1963 yýlýnda seri üretime geçilmiþtir. AK sýnýfý silahlar gibi zorlu doða koþullarýnda sorunsuz bir þekilde çalýþýr.
17
/
46
Accuracy Ýnternational AWM
Birçok polis-asker özel kuvvetleri tarafýndan kullanýlan Accuracy International firmasýnýn orta menzilli keskin niþancý tüfeði. Ad sonuna eklenen AWM ise Arctic Warfare Magnum'un kýsaltmasý.
18
/
46
Robar RC-50 Keskin Niþancý Tüfeði
Etkili keskin niþan tüfeklerinden biridir. Anti-materyal özelliðe sahiptir.
19
/
46
Barrett M82A1 Yüksek Kalibreli Keskin Niþancý Tüfeði (50 Cal)
özel amaçlý aðýr dürbünlü tüfek. Amerikan Barrett Firearms þirketi tarafýndan geliþtirilmiþtir. Amerikan özel kuvvetleri dýþýnda aralarýnda Türkiye'nin de bulunduðu birçok ordu tarafýndan kullanýlmaktadýr. .50 kalibrelik (12.7mm) (.50 BMG) mermi kullanmaktadýr. Þarjör kapasitesi genellikle 10'dur fakat 5 mermi alan versiyonlarý da vardýr. Etkili menzili M82A1 versiyonunda 1800 m, M82A2 versiyonunda 2000 m,M82A3 versiyonunda 1968 m , M107 versiyonunda 1830 metredir. Þarjörü boþ iken aðýrlýðý 14 kilogramdýr
20
/
46
M-200 Keski Niþancý Tüfeði
Amerikalý tüfek üreticisi CheyTac LLC tarafýndan üretilmektedir. Bir keskin niþancý tüfeði olmaktan ziyade komple bir sistemdir. Bu sitemin en önemli bileþenlerinden diðer ikisi özel .408 TAC fiþekleri ve balistik bilgisayarýdýr. Balistik bilgisayarý bilinen birçok fiþeðin verilerini tutar ve karþýlaþtýrýr. Doðru ayarlamalarý yapma konusunda son derece yardýmcý olur. Bu sayede kusursuz bir atýþ yapýlmasýný saðlar. M200 tek seferde kusursuzluðu yakalamýþtýr. 2,500 m mesafede insan büyüklüðündeki bir hedefi 3 kez ard arda vurmayý baþarmýþtýr.
21
/
46
Rpg-7
Sovyetler Birliði yapýmý bir geri tepmesiz tanksavar silah olup, dünyada en çok kullanýlan tanksavar silahýdýr. Etkili menzili 400 metredir.
22
/
46
Terör örgütü PKK’ya karþý Silopi-Cizre-Sur’da baþarýlý operasyonlar gerçekleþtiren TSK’ya aktif mücadele için yeni teknoloji silahlar geliyor. Kýrsalda operasyon yapmaya alýþkýn olan TSK þehir içinde mücadele için lojistiði güçlendirme kararý aldý.
23
/
46
Bunun için bir köþe arkasýndan görünmeden gözlem yapmak ve hedefi etkisiz hale getirmekte kullanýlan cornershot için (köþe atýþý) sipariþ verildi.
24
/
46
Ýsrail ordusunun sýkça kullandýðý cornershot sayesinde asker ve polisler kendisini tehlikeye atmadan mücadele edebilecek. Sisteme göre silah köþeden çýkacak ancak silahýn sahibi köþede güvende olacak.
25
/
46
Silahýn kamera sistemi de istenilen görüntüyü vermesi için ayarlanabiliyor. Termal, uzun-mesafe kýsa mesafe gibi kameralar silah sistemine ayrý ayrý monte edilebilecek.
26
/
46
Köþe silah sisteminde lazerli belirleyiciler de bulunuyor. Kablosuz televizyon görüntüsü eþ zamanlý olarak bütün takýma iletilebiliyor. Üzerinde yer alan ateþli silah, hedef pozisyonuna göre sað ve sol yönde konumlandýrýlabiliyor. Sistemin TSK’da öncelikle Özel Kuvvetler Komutanlýðý, Jandarma Özel Harekat Timleri ve Polis Özel Harekat timleri tarafýndan kullanýlmasý planlanýyor.
27
/
46
Söz konusu silah sistemi Eylül 2003’te Ankara’da tanýtýlmýþtý. Türkiye o dönemde bu silah sisteminde ilk aþamada 100 - 200 adet almayý planlamýþ ancak daha sonra bu karar hayata geçirilememiþti.
28
/
46
Stinger Uçaksavar Roketi
alçak irtifadaki düþman uçak ve helikopterlerine karþý kullanýlan, bir kiþi tarafýndan taþýnabilen, omuzdan ateþlenen, hedeften yayýlan kýzýlötesi ve mor ötesi ýþýnlarla yönelen, pasif güdümlü ateþle-unut tipi hava savunma füze sistemidir. Tek personel tarafýndan MANPADS (Omuzdan atýlarak) kullanýlmasý, yüksek isabet ve tahrip özelliði gibi sebeplerle kara birliklerinin hava savunmasýnda önemli bir yere sahiptir.
29
/
46
Eryx Anti-Tank Roketi
ERYX Avrupalý bir firma olan MBDA tarafýndan üretilen kýsa menzilli seyrüsefer sistemi olarak SACLOS güdümle sistemini kullanan kablo güdümlü bir tanksavar füzesidir. En fazla Kanada Ordusu, Fransýz Ordusu ve Norveç Ordusu tarafýndan kullanýlmaktadýr. Silah tanksavar özelliðinin yanýnda sýðýnaklarýn imhasýnda da kullanýlýr. Bazý durumlarda alçaktan uçan helikopterlere karþý uçaksavar olarak kullanýlabilir.
30
/
46
Leopard-2
Leopard 2 Alman yapýmý 3. nesil bir ana muharebe tankýdýr. 1970'lerde geliþtirilmeye baþlanan tank, 1979'da Alman ordusunun bünyesine katýlmýþ ve Leopard (þimdiki adý Leopard 1) tanklarý ile deðiþtirilmiþtir. Deðiþik çeþitlemeleri Alman ordusu tarafýndan kullanýlmaktadýr.
31
/
46
Leopard-1
Leopard 1 Alman yapýmý 2.nesil bir Ana Muharebe Tankýdýr. Ýlk olarak 1965 yýlýnda Alman Federal Ordusu’nun (Bundeswehr) hizmetine girmiþtir. Alman Kraus Maffei Weggman firmasý tarafýndan seri üretimine 1965 yýlýnda baþlanýp 1984 yýlýna kadar üretimi sürdürmüþtür. Almanya'nýn haricinde Ýtalya'da da üretimi yapýlmýþtýr. Toplam 4000'in üzerinde Leopard 1 Almanya'da üretilmiþtir.
32
/
46
Sabra
Sabra Ana Muharebe Tanký, IMI (Israel Military Industries)'in Ramat Hasharon'da bulunan Slavin aðýr silahlar departmaný tarafýndan tasarlanan, daha yüksek kalibreli top ve pasif zýrhla geliþtirilen M60A3 tankýnýn modernize edilmiþ bir uyarlamasýdýr. Sabra geliþtirme paketinin tümünde gözlem aygýtý programlarý, talebe ve operasyonel gereksinimlere göre özelleþtirilir.
33
/
46
M-60 Patton
Amerika Birleþik Devletleri Kara Kuvvetleri'nin ana savaþ tankýdýr. Soðuk Savaþ'ta NATO ve ABD'ye yakýn ülkeler tarafýndan kullanýlmýþtýr. Yerini M1 Abrams aldýðý halde M60 dünya boyunca halen servistedir. Þu anda en büyük kullanýcýsý 1.700 kadar tankla Mýsýr, sonraki kullanýcý 900'den fazla geliþtirilmiþ tankla Türkiye
34
/
46
M-48
Türkiye'nin elindeki M48 tanklar yavaþ yavaþ hizmetten çekilmekte olup, daha çok karakol korumasýnda kullanýlmaktadýr.
35
/
46
Altay
Türkiye'nin geliþtirdiði 3+ nesil ana muharebe tankýdýr. Þu anda detaylý tasarým aþamasýndadýr. Milli Tank Üretim Projesi (MÝTÜP) çerçevesinde 30 Mart 2007'de yapýlan Savunma Sanayi Ýcra Komitesi toplantýsý sonucunda Savunma Sanayii Müsteþarlýðý tarafýndan proje ana yüklenicisi olarak Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Þ. belirlenmiþtir. Ýsmini Kurtuluþ Savaþý'nda 5. Süvari Kolordusu'nu komuta eden Fahrettin Altay'dan almýþtýr. Fahrettin Altay'a ise soyismi Altay Spor Kulübü'nden esinlenerek Mustafa Kemal Atatürk tarafýndan verilmiþtir. Altay adýnýn asýl kökeni ise Orta Asya'da bulunan sýradaðlardýr. Bu isim Ural-Altay dil ve etnik ailesini niteleyen baþlýca iki kelimeden birisidir.
36
/
46
UH-60 Karaþahin
Sikorsky UH-60 Kara Þahin, birçok görevde kullanýlýr. 11 tam teçhizatlý askeri veya 1.170 kg yükü taþýyabilir. Ayrýca halatla 4.050 kg yükü çekebilir. Kara Þahinler yangýn söndürme, kurtarma ve ambulans olarak da kullanýlabilir.
37
/
46
AH-1 Kobra
AH-1 Kobra, Bell Helicopter firmasý tarafýndan üretilen tek ve çift motorlu taarruz helikopteri. Türünün öncülerindendir ve modelleri bugün dünyanýn birçok ordusu tarafýndan hâlâ kullanýlmaktadýr. Yüksek performans ve ateþ gücünü küçük bir gövdeye sýðdýrmýþ nadir savaþ helikopterlerindendir.
38
/
46
T-129
T-129 ATAK, ATAK programý çerçevesinde Türk Silahlý Kuvvetleri için Türkiye'nin coðrafi ve iklim koþullarýna göre tasarlanan, TUSAÞ ve AgustaWestland ortak üretimi taarruz ve taktik keþif helikopteri. T-129, AgustaWestland üretimi Agusta A129 Mangusta helikopterinin gövdesinin çeþitli aksamlarýnýn deðiþtirilmesi ve özgün silah ve yazýlým sistemlerinin entegre edilmesiyle meydana geldi.
39
/
46
UH-1
Bell firmasý tarafýndan üretilen askeri amaçlý taþýma helikopteri. UH-1 Iroquois adýyla bilinir. Türkiye'de halk arasýnda Pat Pat olarak anýlýr.Ýlk baþta askeri amaçlarla üretilmiþ bir helikopter olsa da beklenenden çok daha büyük bir ilgi görmüþ ve sivil amaçlar için de kullanýlmýþtýr.
40
/
46
F-35 Lightning ll
savaþtaki her amaç için farklý uçak geliþtirmenin masraflý olmasýndan dolayý tek bir uçaðýn tüm görevleri yerine getirmesi amacýyla tasarlanan bir savaþ uçaðýdýr. ABD programýn birincil müþterisi ve destekçisidir. Türkiye, Ýtalya, Hollanda, Kanada, Norveç, Danimarka, Avustralya ve Birleþik Krallýk programa toplam 4.375 milyar $(ABD Dolarý) katkýda bulunmuþtur.
41
/
46
F-16 Fightning Falcon
Hafif avcý olarak tasarlanmýþ, baþarýlý birçok amaçlý avcý uçaðýdýr. Geniþ kullaným alaný, olaðanüstü manevra kabiliyetiyle kendini kanýtlamýþ ve baþarýsýyla birçok ülkeye ihraç edilmiþtir. F-16 büyük Batý kökenli avcý projesi sonucunda üretimi 1976 yýlýnda onaylanmýþtýr. II. Dünya Savaþý sonrasý uçaklar içinde MÝG-21'den (10,000+) ve F-4 Phantom_II'den (5195 ) sonra en çok üretilen 3. savaþ uçaðýdýr. Temmuz 2016 itibarýyla 4.573 adet üretilmiþtir.
42
/
46
Airbus A400M Atlas
Airbus A400M Atlas dört turboprop motorlu, Avrupa ülkeleri ordularýnýn askeri havadan taþýma isteklerini karþýlayabilmek amacý ile Airbus Military tarafýndan tasarlanmýþ bir uçaktýr.
43
/
46
KC-135R-CRAG Stratotanker
Boeing KC-135 Stratotanker, Boeing firmasý tarafýndan üretilen, Türk Hava Kuvvetleri'nin de kullandýðý havada yakýt ikmali yapan uçaktýr. Bir F-16'nýn deposunu havada en fazla üç dakika içinde doldurabilir. Bu uçaklarý Türkiye dýþýnda Amerika ve Ýsrail de kullanmaktadýr, üretimi durmuþtur.
44
/
46
F-4 Phantom
McDonnell Douglas F-4 Phantom II Amerikan McDonnell Douglas Corporation tarafýndan üretilen çok amaçlý avcý-bombardýman uçaðýdýr.
45
/
46
Tip 209 T2 Denizaltý
Gür Sýnýfý, Federal Almanya'nýn Howaldtswerke Deutsche Werft AG firmasýnýn Tip 209 T2. 1400 sýnýfý denizaltýlarýndan Türk Deniz Kuvvetleri'nde ilki 2004 yýlýnda hizmete giren denizaltý sýnýfýdýr. Gür sýnýfý halen silah, muhabere ve atýþ kontrol sistemleri açýsýndan Türk Donanmasý'ndaki en geliþmiþ denizaltýlardýr
46
/
46
MEKO 200 TN II-A fýrkateyn
Barbaros sýnýfý fýrkateyn, Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait MEKO 200 TN II-A fýrkateyn sýnýfý.