Çikolata sevmeyeniniz var mı? 7’den 70’e herkesin bayıla bayıla yediği besinler arasında yer alan çikolata doğru tüketildiğinde birçok fayda sağlıyor. İşte çikolatalar hakkında merak edilenler;
DÜNYA ÇİKOLATA GÜNÜ
Her yıl 7 Temmuz birçok ülkede Dünya Çikolata Günü olarak kutlanıyor. Doğruluğu kanıtlanmamış olmakla birlikte bazı kaynaklara göre bu gün, çikolatanın 1550’de ilk kez Avrupa'ya gelmesi ile ilişkilendirilmekte.
ÇİKOLATA NEDEN MUTLULUK VERİR?
Bizi mutlu eden asıl şey kakao diyen Diyetisyen Avcı, “Kakaonun içerisindeki biyoaktif bileşenler bizim serotonin dediğimiz hormonun salgılanmasına neden oluyor, bu da bizim mutluluk seviyemizi arttırıyor” dedi.
SEROTONİN NEDİR?
Serotonin, insanda mutluluk ve canlılık hissi veren bir nörotransmitterdir. Eksikliğinde depresif, yorgun, sıkılgan bir ruh hali görülür.
BİTTER Mİ SÜTLÜ ÇİKOLATA MI DAHA ÇOK MUTLU EDER?
Konu tercih yapmaya geldiğinde ise bilmeniz gerekenler var. Sütlü, fındıklı, kuru meyveli derken sonsuz çikolata deryasında tutunacağınız sağlıklı dal uzmanların ortak görüşü ile bitter olmalı. Konuya ilişkin görüşlerini aktaran Diyetisyen Avcı, “Aslında tüm çikolatalar mutlu eder. Çikolatanın o ilk açtığınız andaki bizi cezbeden kokusu beynimize işlediği için de biz mutlu oluyoruz. Ama kakao noktasında düşündüğümüzde bitter çikolata çok daha sağlıklı ve çok daha mutluluk veren bir noktada…” şeklinde konuştu.
Evet çikolata birçok açıdan faydalı ama fazla tüketilmesi halinde büyük dertler açabilecek bir besin… Tıpkı diğer yiyecekler gibi belirli ölçü ve sınırları aşmamakta fayda var.
GÜNDE NE KADAR ÇİKOLATA TÜKETİLMELİ?
Diyetisyen Avcı, “Çikolata kakaodan dolayı evet faydalı da olabilir, çünkü çikolatanın sadece mutluluk vermesi dışında içerisindeki kakaodan dolayı biyoaktif bileşenler, antioksidan etkisi yine magnezyum içeriğinden dolayı, tansiyonu düşürmesi, kolesterolü düşürmesi, kalp sağlığını olumlu yönde etkilemesi bunların hepsi zaten yapılmış bilimsel çalışmalarla ortaya konuyor. Ama düşündüğünüzde de çikolata aynı zamanda hem şeker hem de yağ içeriyor. O yüzden burada hem şeker kaynağının ne olduğuna bakmak önemli, doğal şekerle mi tatlandırılıyor yoksa glikoz şurubu mu içeriyor veya stevyalı bir çikolata mı bunların hepsi önemli… Yağ miktarını ve şeker içeriğini düşündüğümüzde istemeden de olsa değer olarak baktığınızda kalorinin yükseldiğini de görüyorsunuz. Tamam bitter çikolata, bugün piyasada yüzde 70’in üzerinde kakaolu bitter çikolatalara da baktığınızda 100 gramı en az 400 küsur kalori içeriyor. Bu nedenle çikolata tüketiminin bir sınırı olması gerekiyor. Genel olarak söylemek gerekirse 40 gramın üzerinde tüketmemek gerekiyor. Çünkü çikolata içeriği nedeniyle kolay yakılamıyor. Bu nedenle tercih noktasında belirli oranda, ve yüzde 70 bitter olan seçimler diğerlerine göre daha sağlıklı olacaktır” ifadelerini kullandı.
KUVARTÜR ÇİKOLATALAR
Çikolatanın en ham hallerinde olan genellikle pasta yapımında kullanılan çikolatalar daha mı sağlıklıdır düşüncesi ister istemez akıllara geliyor. Bu nokta da ulaşılabilirliğe değinen Diyetisyen Avcı, “Bu çikolatalar altın külçesi şeklinde ve her yerde ulaşılamayan çikolatalar. Bu sıklıkla tercih edilmesi mümkün değil. Ama tabii ki olabildiğince az işlem görmüş, az katkı maddesi içeren çikolatalı tercih etmek daha doğru olacaktır” dedi.
Hepimizin hayallerini süsleyen ‘Çikolata yerken zayıflamak mümkün mü?” sorusunu sormayı ihmal etmedik tabii ki…
SAĞLIKLI KİLO KAYBINDA ÇİKOLATANIN ROLÜ
Doğru ölçüde tüketilen sağlıklı çikolatanın diyetlerin ömrünü uzatabileceğini belirten Diyetisyen Avcı, “Kişinin tatlıya karşı bir meyilli, bu tarz yiyeceklerden uzak duramıyorsanız bir zayıflama diyetinin içerisinde tüketilebilecek en masum tatlı tercihi bitter çikolata olabilir. Az sütlü bir kahvenin yanında 2 parça çikolata ile o günkü tatlı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Üstelik belirli ölçüde çikolata ile diyetinizin devamlılığını sağlayabilir, sağladığı motivasyon ile psikolojik olarak da rahatlayabilirsiniz” şeklinde konuştu.
CİLDİ YENİLİYOR
Cilt dokusu tüketilen doğru besinler ile kendini kolayca yenileyebiliyor. Çikolata içerisinde bileşenlerle kolajen üretimini destekliyor. Bu da cildin daha hızlı yenilenmesini sağlıyor. Bitter çikolata içeriğindeki bileşikleri ile cildin nemli kalmasını sağlıyor ve cilt döküntülerini iyileştirmeye yardımcı oluyor. Ayrıca cildin elastik yapısının korunmasında, güçlenmesinde ve cilt tonunun eşitlenmesine de yardımcı.
star.com.tr