Hemoroidin en çok görülen nedenleri ise gebelik, obezite, uzun süreler boyunca oturma, kronik sindirim sistemi sorunlarý, lif yönünden yetersiz beslenme, kabýzlýk ve az sývý tüketimidir. Genel olarak et aðýrlýklý beslenme alýþkanlýðýmýz, hareketsiz yaþantý ve baharatlý yemekler düþünüldüðünde basurun ülkemizde büyük bir sorun olduðunu söylemek pek yanlýþ olmaz. Peki Hemoroide iyi gelen yiyecekler nelerdir? Ýþte tüketmeniz gereken besinler...
TEDAVÝ SEÇENEKLERÝ NELERDÝR?
Tedavi seçenekleri arasýnda ise, yine basurun durumuna göre ilaç, merhem kullanýmý veya ameliyat bulunmaktadýr. Basur aðrýlarýnýn þiddetlenmesi ve basurun ilerlemesi beslenmemizle yakýndan ilgilidir ve buna baðlý olarak çok ilerlememiþ basurun yarattýðý sorunlar, doðru yiyecekler ve bol sývý tüketimi ile önemli oranda azaltýlabilir.
HEMOROÝD SORUNUNU ANINDA BÝTÝREN BESÝNLER
Aþaðýda, uzmanlarýn basur sorunu olanlara tavsiye ettiði bazý gýdalar yer alýyor. Bu gýdalarý beslenmenize ekleyerek sindirimi kolaylaþtýrabilir, kabýzlýðý önleyebilir ve basur belirtilerini kontrol altýnda tutabilirsiniz.
YOÐURT VE KEFÝR:
Yoðurt ve kefir, baðýrsaklarda bulunan ve gýdalarýn sindirimi sýrasýnda kullanýlan iyi bakterilere (probiyotikler) destek olduðu için basuru olanlara önerilen yiyecekler arasýnda ilk sýralarda yer almaktadýr. Baðýrsaklardaki 'iyi' bakteriler arttýðýnda midede tam olarak sindirilmeden baðýrsaklara gelen gýdalarýn parçalanmasý kolaylaþýr ve kabýzlýk ihtimali azalýr.
MEYVE VE SEBZELER:
Kabýzken tuvalete çýktýðýnýzda (veya çýkmaya çalýþtýðýnýzda) zorlanmaya baðlý olarak damarlar normalden fazla baskýya maruz kalýr, bu nedenle basur aðrýlarý þiddetlenebilir ve kanama görülebilir. Taze meyve ve sebzeler baðýþýklýk sistemini güçlendirirken, lifli (posalý) yapýlarý ile sindirim sistemine destek olarak kabýzlýðý önlerler.
LÝFLÝ GIDALAR:
Gýdalardaki lif, baðýrsaklarý hareketlendirir, dýþkýyý yumuþatýr ve zorlamaya gerek kalmadan vücuttan atýlmasýna yardýmcý olur.
Lif açýsýndan zengin meyve ve sebzeler arasýnda ilk sýralarda elma, armut, avokado, enginar, bezelye, brokoli, koyu yeþil yapraklý sebzeler ve fasulye gelmektedir.
TAHILLAR:
Kepekli tahýllar, zengin besin deðerleri dýþýnda lif ve protein içerikleri ile sindirimi kolaylaþtýrarak basurun neden olduðu sorunlarýn azaltýlmasýna yardýmcý olarak kullanýlabilir. Saðlýklý bir sindirim sistemi ve düzenli olarak tuvalete çýkmak için uzmanlarýn önerdiði günlük tüketilmesi gereken lif miktarý yaklaþýk 20-35 gramdýr. Lif bakýmýndan zengin yulaf ezmesi, kahverengi pirinç, kepek ekmeði, tam buðday ekmeði veya atýþtýrmalýk olarak lif yaðsýz patlamýþ mýsýr tüketebilirsiniz.
SIVILAR:
Basur belirtilerinden ve oluþumundan korunmak için bol miktarda sývý tüketmelisiniz. Su dýþýnda sindirimi kolaylaþtýran bitkisel çaylar, lif içeren sebze ve meyve sularý içebilirsiniz.
TEDAVÝSÝ ÝÇÝN...
Sonuç olarak basurun tedavisi dengeli ve dikkatli bir beslenme programý ile yakýndan ilgilidir. Tükettiðiniz gýdalara göre basur aðrýlarýný günlük hayatýnýzý etkilemeyecek, tuvalete çýkmayý zorlaþtýrmayacak seviyeye indirebilir ve basura baðlý kanamalarý durdurabilirsiniz. Diðer yandan beslenmenize özen göstermezseniz her tuvalete çýktýðýnýzda aðrýlý bir süreç sizi bekliyor olacaktýr.
Basur belirtilerini hafifletmek için önerilen gýdalar genel olarak saðlýklý beslenme için tavsiye edilen gýdalarla aynýdýr. Uzmanlarýn önerdiði besinler basura baðlý belirtileri hafifletmekle birlikte genel saðlýðýnýzý da geliþtirmenize de yardýmcý olacaktýr.
Ancak basurun tedavisi için sadece beslenme þeklinizi deðiþtirmenin yeterli olmadýðýný unutmadan ilerleyen basur tedavisi için doktora görünmeli ve uzman kontrolünde bir tedavi programý oluþturulmasýný saðlamalýsýnýz.