Yurt dışında (Kohlrabi) adıyla bilinen Alabaş, semt pazarlarında ve marketlerde yeşil ve mor renkte satılan şifalı bir sebze.
1
/
34
Yurt dışında (Kohlrabi) adıyla bilinen Alabaş, semt pazarlarında ve marketlerde yeşil ve mor renkte satılan şifalı bir sebze.
2
/
34
Avrupa’da çok tüketilen ve oldukça değerli olan Alabaş sebzesi vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin ve kalorisi çok düşüktür.
3
/
34
Semt pazarlarında tanesi 3 lira, 2 tanesi 5 liradan satılan bu değerli sebzeyi 1 kere olsun mutlaka deneyin.
4
/
34
Alabaş nasıl bir sebzedir? Türkiye'de yeni yeni keşfedilen bu sebze, turpgillerden mor ve açık yeşil olmak üzere iki rengi bulunuyor.
5
/
34
Ayrıca lezzetiyle de turpa benziyor.
6
/
34
Ancak turp gibi ağır kokusu ve tadı olmayan bol sulu bir sebzedir.
7
/
34
Alabaş, lifli bir yapıya sahiptir ve vitamin, mineral değerleri bakımından zengin bir sebzedir.
8
/
34
Alabaşın, hem yaprakları hem yumrusu yeniliyor.
9
/
34
Alabaş, antioksidan özelliği ile yüksek miktarda A, B1, B2, B3, B6, C vitamini, demir, kalsiyum, fosfor ve potasyum içeriyor.
10
/
34
Başta bağırsak kanseri olmak üzere birçok kanser türüne karşı koruyucu özelliği bulunuyor.
11
/
34
Amerika ile Orta ve Kuzey Avrupa’da yaygın olarak üretilen Alabaş (Kohlrabi) Türkiye’de daha çok Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yetiştiriliyor.
12
/
34
Alabaş nasıl tüketilir? Yumru şeklinde olan Alabaşın birçok yemeği yapılıyor.
13
/
34
Etli ve zeytinyağlı dolmasının yanında çorbasını yapabilirsiniz.
14
/
34
Çeşitli salatalarda kullanabilirsiniz.
15
/
34
İri va kalın yapraklarından sarma yapılabiliyor, hatta ayıklayıp elma gibi yiyebilirsiniz.
16
/
34
Doyurucu ve lifli özelliğinden dolayı diyetlerde rahatlıkla tüketiliyor.
17
/
34
Alabaşın faydaları nelerdir?
18
/
34
Alabaş güçlü bir antioksidan olduğu için kansere karşı koruyucu özelliği var.
19
/
34
Başta akciğer ve kalın bağırsak kanseri olmak üzere bazı kanser türlerine yakalanma riskini azaltıyor.
20
/
34
Tansiyonu dengeliyor, yüksek tansiyona iyi geliyor.
21
/
34
Yüksek oranda demir içeriyor. İçerdiği demir sayesinde kansızlığa iyi geliyor.
22
/
34
Nefes darlığı ve astıma iyi geliyor.
23
/
34
Kalp ve dolaşım hastalıklarından koruyor.
24
/
34
Suyu öksürük ve bronşite iyi geliyor.
25
/
34
Böbrek taşı oluşumunu azaltıyor ve böbrek taşı düşürmede etkili.
26
/
34
Gözlerde katarakt oluşumunu önlüyor ve katarak tedavisinde oldukça etkili.
27
/
34
Safra kesesinde oluşan taşların düşmesine yardımcı oluyor.
28
/
34
Emziren ve sütü az olan annelerin sütünü çoğaltıyor.
29
/
34
Kalorisi son derece düşük ve lifli bir sebze olduğu için zayıflamaya yardımcı oluyor.
30
/
34
Sinir sistemi hastalıklarını tedavi edici özelliği bulunuyor.
31
/
34
Hamile kadınların spina bifida (omurganın bir yanının açık olması) hastalığı taşıyan çocuk doğurma rizikosunu en aza indiriyor.
32
/
34
Not: Diğer turpgillerde olduğu gibi alabaş da vücuttaki iyot emilimini azaltıyor.
33
/
34
Bu yüzden haftada 3-4 defadan fazla tüketmek istiyorsanız, iyot bakımından zengin beslenmeniz ya da iyotlu tuzlar kullanarak iyot desteği almanız gerekiyor.
34
/
34
Aksi taktirde tiroid problemleri ile karşılaşabilirsiniz.