Kuyumcu, Petrotek firmasý tarafýndan Konya'da uluslararasý standartlarda üretilen Koca Yusuf TP1500'ün üretim ve hizmete girme sürecine iliþkin deðerlendirmelerde bulundu.
Kulenin uzun yýllar yapýlan çalýþmalarýn sonucu olduðunu kaydeden Kuyumcu, 'Biz belli bir süredir kuleler üretiyorduk. Fakat bu derin kapasiteli, yüksek kapasiteli karasal sondaj kulesinin milli ve yerli olarak üretilmesi bir AR-GE projesi olarak çýktý. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklýðý (TPAO) önderliðinde çýktý.' dedi.
Kulenin geliþtirilmesinde TPAO'nun sondaj tecrübelerinden yararlandýklarýný vurgulayan Kuyumcu, 'Sahanýn gerçek ihtiyaçlarý, Türkiye'nin gerçek koþullarý nelerdir? Türk sondörleri nasýl çalýþýr? Bu kuleler, bütün bunlar dikkate alýnarak üretildi. Dolayýsýyla kuleler aslýnda standart imalatýn çok ötesinde birebir kullanýcý tecrübesiyle yoðrulmuþ oldu. Sahada gösterdiði baþarýda en büyük etken de budur zaten. Böyle bir ürün çýkarmýþ olmaktan dolayý çok mutluyuz.' diye konuþtu.
Kuyumcu, yaklaþýk 6 yýl süren kulenin geliþtirilme sürecinde bütün tasarým çalýþmalarýnýn tamamlandýðýný belirterek, 'Bir numaralý prototipimiz üretilmiþ oldu. Bu arada çok ciddi sertifikasyon sürecinden geçtik. 2019'da API (Amerikan Petrol Enstitüsü) sertifikasý aldýk. Bu, dünyada petrol sektöründe imalat yapabilmek için gerekli olan bir sertifikaydý. Böylece dünyada buna sahip 16 firmadan biri haline geldik. Türkiye'de bu sertifikaya sahip tek firmayýz.' ifadelerini kullandý.
Söz konusu sondaj kulesinin 'TP1500 modeli' olarak sýnýflandýrýlmasýnýn 1500 beygir gücü ve 350 ton kanca yük kapasitesinden kaynaklandýðýna dikkati çeken Kuyumcu, 'Bu da 5 bin metre sondaj teorik kapasitesi anlamýna geliyor. Bunun 43 metrelik mastý var. Kulenin yerden yüksekliði 50 metre oluyor. Sadece kule kýsmý için bahsediyorum, yaklaþýk 40 týr yüküyle taþýnabilen bir makine.' diye konuþtu.
TP1500'ün ilk ürününün yaklaþýk 1,5 yýldýr baþarýyla sahada çalýþtýðýna dikkati çeken Kuyumcu, 'Çok da iyi baþarý saðladý. Arýza yapmadan, teknik problemler yaþamadan devam ediyor. Bu arada TPIC'ten (Turkish Petroleum International) 2 adet daha sipariþ almýþtýk. Bunlarýn da bu sene içinde üretimini bitirip teslim etmeyi düþünüyoruz. Devamýyla ilgili de görüþmelerimiz sürüyor.
Bizim esas hedefimiz, ihracat. Halihazýrda zaten küçük kulelerin civar ülkelere ihracatýný yapýyoruz. Ama karasal sondaj kuleleriyle ve özellikle Türkiye Petrolleri referansýyla çok daha hýzlý bir þekilde ihraç etmeyi istiyoruz. Bu sene sonunda bu kulelerimizle Birleþik Arap Emirlikleri'ndeki ADIPEC Fuarý'nda görücüye çýkacaðýz. Çok yoðun beðeni toplamasýný bekliyoruz.' deðerlendirmesinde bulundu.
Kulenin Türkiye'nin ihtiyaçlarýna özel üretildiðini ve yabancý muadilleriyle teknolojik olarak ayný seviyede bulunduðunu aktaran Kuyumcu, þöyle devam etti:
'Bu kule, son nesil diyebileceðim elektrikli bir kule. Tamamen elektrik motorlarýyla kontrol ediliyor ve otomasyonla çalýþýyor. Buna bir nevi akýllý sondaj sistemi diyebiliriz. Bir operatör var ama operatör 40 düðmeye basmak yerine joystickten belli komutlar verdiði zaman kule önceden belirlenmiþ sekanslarý otomatik olarak uyguluyor.
Bazý noktalarda korumaya geçiyor. Tehlikeli hareketler, acil durumlar, operatörün dalmasý ya da bir hata yapmasý durumunda bunlara müdahale ediyor, uyarý veriyor. Dolayýsýyla daha emniyetli, daha doðru çalýþan bir sistem oluþmuþ oluyor.
Burada da yazýlým tamamen yerli ve milli olarak gerçekleþtirildi. Dolayýsýyla kuleler, kaynak kodu Türkiye'de olan bir yazýlýmla kontrol ediliyor.'
Kulenin yerli olmasýnýn herhangi bir ambargodan etkilenmeden üretim saðladýðýný, ihracat geliri ve istihdam açýsýndan da büyük önem taþýdýðýný ifade eden Kuyumcu, 'Sondajýn yerli olmasý muadillerine göre maliyette yüzde 30'a varan tasarruf saðlýyor. Ýkinci avantajý da nakliye.
Klasik anlamda Çin'den ya da ABD'den nakledilmesi gereken 40 týrlýk bir yükten bahsediyoruz. Maliyeti milyon dolarý bulabilen bir nakliye. Türkiye'de üretildiði için buna da ihtiyaç kalmýyor.' deðerlendirmesinde bulundu.