Türk futboluna damga vurmuş isimlerden Gençlerbirliği'nin efsane başkanı İlhan Cavcav, 81 yaşında hayatını kaybetti.
1
/
13
Türk futboluna damga vurmuş isimlerden Gençlerbirliği'nin efsane başkanı İlhan Cavcav, 81 yaşında hayatını kaybetti. 1935 yılında Ankara'da doğan İlhan Cavcav, fırıncılık ve değirmencilik işiyle uğraşan bir ailenin evladı olarak büyüdü. (NTV)
2
/
13
Çocukluk yıllarında babasının fırınında çalışan ve orta öğrenim yıllarını Gençlerbirliği kulübünün temelinin atıldığı Ankara Atatürk Lisesi'nde geçiren İlhan Cavcav, küçük yaşlarda iş yükünü sırtına aldı ve aile şirketinin muhasebesini tutmaya başladıktan sonra eğitim hayatına ara verdi.
3
/
13
16 yaşında Mamak Maskespor Futbol takımına seçilen Cavcav, daha sonra PTT'nin formasını giydi. Bu dönemde profesyonel futbolculuk kariyerini de aynı eğitim hayatı gibi bir kenara bırakıp, iş hayatına devam eden İlhan Cavcav, amatör futbolcu olarak Bahçeli Gençlik Spor'a gitti.
4
/
13
Ancak daha ilk maçına çıkmadan futbolu bırakma kararı aldı. İlhan Cavcav, futbol yaşamına nokta koyduktan sonra 1950 ile 1970 yılları arasında yoğun bir şekilde iş hayatına yöneldi.
5
/
13
Satın aldığı arsaların üstüne kurduğu un fabrikalarıyla Ankara'nın önemli sanayicilerinden biri haline gelen Cavcav, 1977 yılında Gençlerbirliği yönetimine girdi.
6
/
13
1978'de kulüp başkanlığına seçilen İlhan Cavcav, dönemin yöneticileriyle anlaşmazlığa düşünce kırmızı-siyahlı camia için çalışmaya bir süre ara verdi.
7
/
13
Cavcav, 1981 yılında başkan olduğunda Gençlerbirliği amatörlüğün kapısındaydı. Ancak İlhan Cavcav, sorumluluk alarak Gençlerbirliği’ne gönül vermiş isimlerle birlikte ikinci ve üçüncü liglerin birleştirilmesini futbol yöneticilerine kabul ettirdi.
8
/
13
Ve böylece 2. Lige dönen takımını bir sene bu statüde oynadıktan sonra birinci lige çıkarma başarısına eriştirdi.
9
/
13
Kulüp başkanlığı süresince sayısız teknik direktörle çalışan İlhan Cavcav, Afrika kıtasından getirdiği düşük maliyetli futbolcuları İstanbul kulüplerine yüksek bedellerle satmasıyla şöhretine şöhret kattı. Cavcav, daha önce verdiği bir röportajda; John Moshoeu, Andre Kona ve Donald Ace Khuse'nin kendisinde çok büyük hatırları olduğunu belirterek, 'Afrika'ya 1993'te gittiğimde bana 3-4 futbolcu önermişlerdi. Afrika'da 15 gün kaldım ve devamlı maç izledim. Bana önerdikleri oyuncuları değil Moshoue, Kona ve Khuse'yi beğendim. Onlar size yaramaz dense de 'yok kardeşim, ben bu oyuncuları almak istiyorum' dedim' ifadelerini kullanmıştı. İlhan Cavcav, 1993 yılında Güney Afrika'dan transfer ettiği ve daha sonra Fenerbahçe, Kocaelispor ve Bursaspor gibi takımların da formasını giyen eski yıldız Moshoeu'nin ölüm haberini alınca 'evladını kaybetmiş gibi üzüldüğünü' söylemişti.
10
/
13
Kırmızı-siyahlı kulübün tesislerini modern bir görünüme kavuşturan Cavcav, Gençlerbirliği'ni ekonomik açıdan ciddi bir refah seviyesine çıkardı.
11
/
13
Cavcav, 1981'den bu yana yürüttüğü Gençlerbirliği başkanlığı süresince 2 kez Türkiye Kupası şampiyonluğu yaşadı. Türk futbolunun efsane ismi; Gençlerbirliği Kulübü Başkanlığı’nın yanı sıra 3 dönem Kulüpler Birliği Vakfı Başkanlığı da yaptı.
12
/
13
Cavcav, 'teknik direktörleri' ile de çok gündem oldu. 35 yılda 57 kez teknik direktör değiştirdi, 42 farklı teknik adamla çalıştı. Hatta son teknik direktörü Ümit Özat'ı getirirken 'Ben Ümit Özat'la çalıştığımı zannediyordum. Sonra baktım ki çalışmamışım' sözlerini esprili bir dille basınla paylaştı.
13
/
13
Gençlerbirliği onun döneminde iki kez Avrupa'ya çıkabildi. 2003-04'te Ersun Yanal ile UEFA Kupası'nda dördüncü tura kadar yükseldi. Gençlerbirliği'ni o turda eleyen Valencia, kupayı kazandı ve o sezon tek yenilgisini Gençlerbirliği'nden aldı.