KATÝL GÖZLÜ BÝTKÝ
Doðu ve Kuzey Amerika'da yetiþen bu bitkinin adý, 1 cm çapýndaki beyaz meyvesinin üzerindeki siyah lekenin bir göze benzemesinden gelmektedir.
Bu bitkinin tamamý insan için zehirlidir ama en çok meyvesi zehirlidir. Meyvelerinin tatlý olmasý sebebiyle bazý çocuk ölümlerine de neden olmuþtur.
KARGABÜKEN
Anavataný Hindistan ve Güneydoðu Asya'dýr.
Meyveleri yeþil portakala benzer. Bu meyvelerde bulunan küçük tohumlarý zehirli alkaloitler olan striknin ve brusin bulunduðu için çok zehirlidir.
BEYAZ YILAN KÖKÜ
Kuzey Amerika'da yetiþen bu zehirli bitkinin beyaz çiçekleri açýldýktan sonra tremetol toksini taþýyan küçük ve tüylü tohumlarý rüzgarýn etkisiyle etrafa daðýlýr.
Beyaz yýlan kökü, ismini ingilizce 'trembling' yani 'titreme' kelimesinden alan tremetol isimli bir toksin içerir ve titremeye sebebiyet verir.
19. yüzyýl baþlarýnda Amerika'ya yerleþen binlerce Avrupalý göçmenin, bu zehirden dolayý yaþamýný yitirdiði biliniyor.
SU BALDIRANI
Kuzey Amerika'nýn insan için en zehirli bitkisi olarak kabul edilmektedir. Ýçerdiði sikütoksine maruz kalan bir insanda çok kýsa sürede mide bulantýsý, kusma, karýn aðrýsý ve titreme de görülür.
Ýçerdiði sikütoksin isimli toksin en çok kök bölgesinde bulunur.
KURTBOÐAN
Ýçerdikleri alkoloitlerden dolayý çok zehirlidirler. Ýçerdiði akonitin bileþeni ölümcüldür.
Akonitin zehirlenmesi kas güçsüzlüðü, kalp ritim bozukluðu, karýncalanma, uyuþma, düþük tansiyon, bulantý, kusma, ishal gibi birçok zehirlenme belirtisine sebebiyet verir.
ABRUS PRECATORÝUS
Aðaçlarýn ve çalýlarýn etrafýnda dolanan pinnate yapraklarý olan ince, çok yýllýk bir bitkidir.
Hemen her yerde yetiþebilen bu bitkinin anavataný Endonezya'dýr.
Bitkinin içerdiði abrin, diðer bazý zehirli bitkilerde bulunan risin zehrine benzemekle beraber risinden yaklaþýk 75 kat daha güçlü olduðu belirtilmektedir.
GÜZEL AVRAT OTU
Ana vataný Avrupa, Kuzey Afrika ve Batý Asya'dýr. Tropan alkaloitleri içerir ve maruz kalýndýðýnda ilk birkaç saatte halüsinasyon, aðýz kurumasý, ses kaybý, nefes darlýðýna titreme ve sonrasýnda da ölüme sebebiyet vermektedir.
10-20 meyvesi veya yalnýzca bir yapraðý yetiþkin bir insaný öldürmeye yeterlidir.
HÝNT YAÐI BÝTKÝSÝ
Risin adlý toksin tüm bitkide bulunmakla beraber özellikle tohumlarda yoðunlaþmýþtýr. Bu kýsým hint yaðýnýn üretiminde kullanýlan kýsýmdýr.
Bu bitkiye maruz kalan bir insanda ilk belirtiler birkaç saat içerisinde kendisini gösterir. Aðýz ve boðazda yanma hissi, karýn aðrýsý, kanlý ishal ve kusma bu belirtiler arasýndadýr.
Zehirlenme baþladýktan sonra engellenmesi imkansýzdýr. Son olarak dehidrasyon sebebiyle ölüm günler içerisinde yavaþ ve acý verici bir þekilde gerçekleþir.
MELEK BORULARI
Brugmansia türlerine verilen genel addýr. Ana vataný Güney Amerika’nýn tropikal bölgeleri olup genel olarak tüm dünyada bulunmaktadýrlar.
Bitkinin tüm kýsýmlarý tropan alkaloidleri, skopolamin ve atropin gibi toksinler içermektedir.
Çayý yapýlarak halusinojenik olarak tüketilebilmektedir. Zehir seviyesinin bitkiden bitkiye farklýlýk göstermesi sebebiyle, ne miktarda toksin tüketilmiþ olduðunu belirleyebilmek neredeyse imkansýzdýr.
Bu sebeple bir çok kullanýcý aþýrý dozdan dolayý hayatýný kaybetmiþtir.