Kalp ve damar sağlığı hiç kuşkusuz birçok hastalığın önlenmesinde de önemli. Kalp sağlığını korumada yardımcı etkenlerin başında ise sağlıklı beslenme geliyor. Sağlıklı bir vücudun ardında sağlıklı ve doğru beslenmenin olduğunu vurgulayan uzmanlar tüketmemiz gereken besinleri de açıklıyor...
1
/
83
Bu maddeler kan akışını düzenliyor ve kalp sağlığınızı güçlendiriyor. Bu mucize meyvenin tek kötü yanı dört mevsim bulunamaması.
2
/
83
Salatadan tatlıya her yere ekleyebileceğiniz cevizi beslenmenizden eksik etmeyin.
3
/
83
KETEN TOHUMU
Bu sağlıklı tohumlar kalp dostu çoklu doymamış yağ asitleri açısından çok zengin...
4
/
83
KABAK ÇEKİRDEĞİ
Kabak çekirdeğinin yağında bulunan fitoöstrojen maddesi menopoz sonrası kadınlarda iyi kolesterol seviyesini yükseltiyor...
5
/
83
Dahası hayvanlarda yapılan araştırmalara göre bu madde kan basıncını düşürüp kalbi hastalıklara karşı koruyor.
6
/
83
KARPUZ
Karpuzun yüzde 90'ından fazlası su ancak geri kalan kısımda arginin ve sitrulin adı verilen iki aminoasit bulunuyor...
7
/
83
YER FISTIĞI
Ceviz ve bademe kıyasla daha ekonomik bir seçenek olan yer fıstığı en az onlar kadar sağlıklı...
8
/
83
PORTAKAL
Turunçgiller, çözünebilir lif ve C vitamininin en iyi kaynakları...
9
/
83
Ancak K vitamininin kan pıhtılaştırıcı bir etkisi bulunuyor. Bu nedenle kan sulandırıcı ilaç alıyorsanız doktorunuza danışmadan çok fazla karnabahar tüketmemeye çalışın.
10
/
83
C vitamini de en güçlü antioksidanlardan. Üstelik portakalda bulunan potasyum da kan basıncını sağlıklı seviyelerde tutmaya yardımcı oluyor.
11
/
83
KUŞKONMAZ
Kuşkonmaz C ve D vitaminin yanı sıra folik asit gibi kalp dostu antienflamatuar maddeler de içeriyor...
12
/
83
AVOKADO
Son yılların favorisi avokadoyu, her gün yiyenlerde kötü kolesterol seviyelerinde düşüş gözlemlendiğini biliyor musunuz?
13
/
83
Üstelik avokado iyi bir doymamış yağ ve çözünebilir lif deposu. Ancak kalorisi yüksek olduğu için tükettiğiniz miktarlara dikkat edin.
14
/
83
YULAF
Yüksek miktarda çözünebilir lif içeren yulaf bu sayede kötü kolesterol LDL'yi düşürmeye yardımcı olur...
15
/
83
Üstelik yulaf uzun süre tok kalmanızı da sağlar. Kahvaltınıza ya da öğle yemeğinize ekleyebilirsiniz.
16
/
83
ÇAY
Yeşil ya da siyah fark etmez, çay kalbiniz için en sağlıklı içeceklerden biri...
17
/
83
Damar sağlığınıza iyi gelen çay aynı zamanda kolesterolü de düşürüyor.
18
/
83
Antienflamatuar ve antioksidan özellikleri olan kurkumin, pıhtılaşmayı da önlüyor ve kalp-damar sisteminizi koruyor.
19
/
83
ZERDEÇAL
Zerdeçalın etken maddesi kurkumin aynı zamanda bu baharata sarı rengini de veriyor...
20
/
83
LOR PEYNİRİ
Lor peyniri gibi düşük yağlı süt ürünleri kalsiyum ve kaliteli protein açısından iyi kaynaklar...
21
/
83
Cleveland Kliniği'ne göre yağsız lor peyniri kan basıncının dengelenmesi ve kemik sağlığı açısından önemli rol oynuyor.
22
/
83
CEVİZ
Ceviz içeriğinde bulunan alfa-linolenik asit (bir tür omega-3) sayesinde bir başka güçlü kalp savaşçısı...
23
/
83
Mutlaka günde 1 adet elma yemeye çalışın. Bunun için en iyi zaman akşamüstü karnınızın acıktığı dakikalar olabilir.
24
/
83
Çinko, demir ve B vitamini deposu olan dana eti sizi hem mutlu ediyor hem de uzun süre tok kalmanızı sağlıyor. Ancak yağlı parçalardan uzak durun ve günlük tüketiminizin 180 gramın üzerine çıkmamasına dikkat edin.
25
/
83
YAĞSIZ DANA ETİ
Yıllarca kırmızı etten uzak durmanızı söylediler ancak bunu yapmayın. Çünkü kırmızı et stresle mücadelenizde önemli rol oynuyor...
26
/
83
KİVİ
Araştırmalara göre günde 2-3 kivi yemek, kandaki trigliserit seviyelerinin düşüşünde büyük rol oynuyor...
27
/
83
YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER
Ispanak, pazı, karalahana gibi yeşil yapraklı sebzeler, demir deposu olmasının yanı sıra C vitamini açısından da çok zengin...
28
/
83
İçeriğindeki A vitamini ve magnezyum da sakin kalmanızı sağlama konusunda çok önemli rol oynuyor.
29
/
83
Örneğin Amerikan Kardiyoloji Koleji'ne göre, kahve aritmi, kalp hastalığı ve inme riskini azaltıyor.
30
/
83
ABD'de yapılan bir araştırma günde 170 gram çikolata yemenin kötü kolesterolü düşürdüğünü ortaya koymuş.
Kakaoda bulunan fenol maddesi de antiseptik ve antienflamatuar özelliğiyle kalp hastalığı riskinizi düşürüyor ve damarlarınızda tıkanıklığa neden olan maddelerin tutulmasını önlüyor.
31
/
83
Aynı zamanda farelerin bel bölgelerindeki yağlanma da daha azdı ki bu da kalp hastalığıyla ilişkilendirilen bir faktör.
32
/
83
VİŞNE
Michigan Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, vişne tozu yedirilen farelerin, çok yağlı yiyeceklerle beslenmelerine karşın, kolesterol ve trigliserit seviyelerinin düşük olduğunu, enflamasyonla ilişkili hücrelerinin daha az olduğunu buldu...
33
/
83
FASULYE
Fasulye türleri diğer bütün bitkilerden daha fazla protein içerir. Aynı zamanda kalp dostu ve stres düşmanı B vitamini, demir ve kalsiyum kaynaklarıdır...
34
/
83
DOMATES
Domates ve salça, ketçap gibi domates ürünleri, likopen adı verilen ve kalp sağlığınız açısından önemli rol oynayan antioksidanın adeta deposu gibidir...
35
/
83
Üstelik bu sebze kolesterolü düşüren çözünebilir lif kaynağı ve güçlü antioksidanlar olan A ve C vitamini açısından da çok zengin.
36
/
83
Mutlaka beslenmenizin bir parçası haline getirmeye çalışın.
37
/
83
SÜT
Süt, içeriğindeki kalsiyum ve potasyum sayesinde kan basıncınızı dengelemek için çok önemli. Bol bol içmeye çalışın...
38
/
83
Hayvansal sütleri içmek istemiyorsanız da soya sütünü deneyebilirsiniz.
39
/
83
Kuru üzümün yapısındaki potasyum sayesinde kan basıncını düşürdüğü belirtiliyor.
40
/
83
KURU ÜZÜM
Canınız atıştırmalık bir şeyler çektiğinde kalp dostu kuru üzümü tercih edebilirsiniz...
41
/
83
ARPA
Arpa kalp sağlığınız için en iyi yiyeceklerden biri olabilir...
42
/
83
TATLI PATATES
'Bir sebze ne kadar renkliyse o kadar sağlıklıdır' düsturunun en iyi örneklerinden biri tatlı patates...
43
/
83
İçinde bulunan güçlü antioksidanlar kalbiniz için adeta bir kalkan vazifesi görüyor.
44
/
83
MERCİMEK
Fasulye ve nohut gibi mercimek de lif açısından zengin ve yağ fakiri. Üstelik yapısındaki bazı maddeler kolesterolü düşürüyor...
45
/
83
Bu özellikleri sayesinde de mercimek kalbiniz için en iyi yiyeceklerden biri haline geliyor.
46
/
83
SARDALYA
Ton ve somonla nispeten yeni tanıştık ancak geçmişten bu yana mutfağımızda bulunan sardalya da omega-3 açısından en zengin balıklardan biri...
47
/
83
Aynı zamanda çok da ekonomik. Tazesini de konservesini de bol bol tüketmeye çalışın.
48
/
83
PANCAR
Pancar tansiyonu düşüren ve vücudunuzun harekete karşı dayanıklılığını artıran nitrat açısından çok zengindir...
49
/
83
Aynı zamanda bir antienflamatuar olan antosiyanin açısından da zengindir. Bu madde koroner kalp hastalığı riskini azaltmada çok etkilidir.
50
/
83
KAHVE
Kahveyle ilgili bazı araştırmalar zararlarına işaret etse de abartmadan içmenin yararlı olduğunu savunanların sayısı daha fazla...
51
/
83
Bu da dolaylı olarak kinoa kalbiniz için çalışıyor demek.
52
/
83
KİNOA
Protein zengini ve glutensiz olan kinoanın kolesterolü düşürmeye yardımcı olduğunu araştırmalar gösteriyor...
53
/
83
Aynı zamanda serotonin seviyenizi yükselterek mutluluk getirir. Sebzelerinizin yanına eklemeye çalışın.
54
/
83
TAM TAHILLAR
Bulgur gibi tahıllar uzun sürede sindirilir ve daha uzun süre tok kalmanızı sağlar...
55
/
83
Haftada birkaç kez et yerine nohut (ya da başka bir bakliyat) tüketmeye çalışın.
56
/
83
Çeşit çeşit mantarları kullanarak farklı lezzetler elde edebilirsiniz.
57
/
83
KİMYON
Kimyon kalp sağlığı açısından çok güçlü etkilere sahip...
58
/
83
Aşırı kilolu ve obez kadınlarla yapılan bir araştırmada, günde yarım çay kaşığı kimyon tüketen deneklerin kötü kolesterol ve trigliserit seviyelerinde düşüş, iyi kolesterol seviyelerinde ise artış görülmüş.
59
/
83
Omega-3 yağ asitleri de somonda bolca bulunur. Kalp sağlığınız için bundan iyi bir ikili olamaz.
60
/
83
Kalp ve damar sağlığı hiç kuşkusuz birçok hastalığın önlenmesinde de önemli.
Kalp sağlığını korumada yardımcı etkenlerin başında ise sağlıklı beslenme geliyor...
61
/
83
Örneğin hayatın devamlılığı için vazgeçilmez organların başında gelen kalp sağlığı için neler yemeniz gerektiğini biliyor musunuz?
Kalbi koruyan besinler nelerdir?
İşte kalp sağlığı için tüketilmesi gereken besinler ve faydaları...
62
/
83
Sağlıklı bir vücudun ardında sağlıklı ve doğru beslenmenin olduğunu vurgulayan uzmanlar tüketmemiz gereken besinleri de açıklıyor.
Sağlıklı beslenmek için hangi besinin nasıl faydalı olduğunu, hangi besinin hangi organa fayda sağladığını bilmeniz çok önemli...
63
/
83
Antioksidan, vitamin ve mineral deposu olan arpanın işlenmemiş halini tüketmeye çalışın. Çünkü işlendiğinde kalp sağlığınıza iyi gelen liflerinin önemli bir kısmını kaybeder.
64
/
83
SOĞAN VE SARIMSAK
Soğan ve sarımsak kandaki kolesterolü azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda dolaşımınızı kolaylaştıran bu iki sebze, böylece kanda pıhtılaşmayı önler...
65
/
83
Yiyebiliyorsanız çiğ, yiyemiyorsanız yemeklerin içinde tüketmeye çalışın.
66
/
83
SOMON
Birçok balık çeşidi gibi somon da B vitaminleriyle, özellikle de stresle mücadele eden B6 ve B12 ile doludur...
67
/
83
Düzenli olarak fıstık yiyenlerin kalp krizi riski nedeniyle ölme olasılıkları yemeyenlere kıyasla çok daha düşük. Tuzsuz ve şekersiz yemeye çalışın.
68
/
83
Üstelik yapılarındaki lif de bağırsaklarınızın düzgün çalışmasına ve boşalmasına yardımcı olur.
69
/
83
MANTAR
Yakın zamanda gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, mantar antienflamatuar ve antioksidan özellikleri sayesinde kalbiniz için çok faydalı...
70
/
83
MUZ
Muz gibi potasyum deposu yiyecekler tansiyonunuzu kontrol altına almaya yardımcı olur...
71
/
83
Hatta haftada 1 tane yemek bile fark yaratıyor. Üstelik kivi C ve E vitaminleri işe potasyum, magnezyum, bakır ve fosfor açısından da zengin ve kötü kolesterolle savaşınıza destek oluyor.
72
/
83
Bu asitler arasında omega-3 de yer alıyor. Hatta keten tohumunun nadir bitkisel omega-3 kaynaklarından olduğunu söyleyebiliriz.
73
/
83
Üstelik şeker ve kalori miktarı da düşük olduğundan suçluluk duymadan yiyebilirsiniz. İçeriğindeki bol miktarda lif de cabası.
(Sabah)
74
/
83
KARNABAHAR
Karnabahar kan basıncını düşürmede etkili olan lif ve kan dolaşımını hızlandırmada etkili K vitamini yönünden zengin bir sebze...
75
/
83
ELMA
Elmanın içinde bulunan kuersetin maddesi, kan pıhtılarını önleyen bir antienflamatuar...
76
/
83
Bu tür meyvelerden her hafta 2-3 porsiyon yiyenlerin kalp krizi riskinde dikkate değer azalma gözlenmiş.
77
/
83
KIRMIZI DOLMALIK BİBER
Kırmızı biberler de domates gibi birer likopen deposu. Bu madde ne yazık ki yeşil biberlerde yok...
78
/
83
NOHUT
Potasyum ve lif açısından zengin olan nohut, kolesterolü ve kan basıncını dengelemeye yardımcı olur...
79
/
83
Aynı zamanda kalorisi düşük ve pişirmesi çok kolay. Birkaç dakika soteleyip makarnaya ya da salataya ekleyebilir, et yemeklerinin yanında servis edebilirsiniz.
80
/
83
ÇİLEK
Çilek, kolesterolü düşürmek için çok etkili bir meyve. Çileğe kırmızı rengini veren antosiyanin maddesi aynı zamanda kan basıncını düşürmekte de çok etkili...
81
/
83
Bir muz ortalama 420 miligram potasyum içerir, bu da günlük ihtiyacınızın onda biridir.
82
/
83
YABAN MERSİNİ
Yaban mersini içeriğindeki antioksidan maddeler ve C vitaminleriyle hem stresle savaşır hem de kalbinizi hastalıklardan korur...
83
/
83
ÇİKOLATA
İçindeki kakao miktarı en az yüzde 75 (hatta mümkünse yüzde 85) olan bitter çikolata sadece stresle mücadele etmez aynı zamanda kalbiniz için de çok faydalıdır...