Kışları farelerin kafatasları küçülüyor yazları ise büyüyor
Dünyada en çok türü bulunan memeli familyası olan sivri faregillerle ilgili yapılan bir araştırma şaşkınlık içinde bırakan bir gerçeği ortaya koydu. Sonbahardan kış aylarına geçmeye hazırlandığımız bu dönemde birçok hayvan soğuk ve zorlu koşullara hazırlanıyor. Tavşan ve kakımlar postlarının rengini değiştiriyor. Bu dönemde farelerin başları da küçülüyor. Evet yanlış okumadınız, yapılan bir araştırmaya göre, kış aylarına girildiğinde, soğuğa hazırlık olarak farelerin (sivri fareler) başı küçülüyor. Almanya'da kuşlar üzerinde önemli çalışmalar yapmakla bilinen Max Planck Enstitüsü yaptığı yeni araştırmayla bir ilke imza attı. Enstitüye bağlı bilim insanları tarafından yönetilen bir araştırma ekibi, bazı hayvanların kafatası küçültme yeteneğini kullandıklarını keşfetmekle kalmadı mevsimlik döngüye göre kafataslarını küçülttüğünü de keşfetti.
1
/
18
Dünyada en çok türü bulunan memeli familyası olan sivri faregillerle ilgili yapılan bir araştırma şaşkınlık içinde bırakan bir gerçeği ortaya koydu. Sonbahardan kış aylarına geçmeye hazırlandığımız bu dönemde birçok hayvan soğuk ve zorlu koşullara hazırlanıyor. Tavşan ve kakımlar postlarının rengini değiştiriyor. Bu dönemde farelerin başları da küçülüyor. Evet yanlış okumadınız, yapılan bir araştırmaya göre, kış aylarına girildiğinde, soğuğa hazırlık olarak farelerin (sivri fareler) başı küçülüyor.
2
/
18
Almanya'da kuşlar üzerinde önemli çalışmalar yapmakla bilinen Max Planck Enstitüsü yaptığı yeni araştırmayla bir ilke imza attı. Enstitüye bağlı bilim insanları tarafından yönetilen bir araştırma ekibi, bazı hayvanların kafatası küçültme yeteneğini kullandıklarını keşfetmekle kalmadı mevsimlik döngüye göre kafataslarını küçülttüğünü de keşfetti. Haber: star.com.tr
3
/
18
Current Biology dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmalara göre, farelerin kafatasları kış boyunca küçülürken bahar ve yaz aylarında neredeyse tüm kafataslarını mucizevi bir şekilde büyütüğü ortaya çıktı.
4
/
18
Bilim insanları daha önce, kışın daha küçük kafatasları olan bazı fare ve sansargillerin, kafatası büyüklüğü ile mevsimler arasındaki garip bir ilişkiyi tarif etmişti. Bu gözlem 'Dehnel fenomeni' olarak adlandırıldı. İlk defa 20. yüzyılın başlarında Polonyalı zoolog August Dehnel tarafından keşfedildi.
5
/
18
Araştırmacılar, bir yıl boyunca vahşi hayattaki farelerin ( yaygın sivri fare) kafatası ölçümlerini izleyerek, kafatsalarının nasıl küçüldüğünü ve büyüyerek eski haline geldiğini ortaya koydu. Fareleri yakalayıp detaylı rötgen ölçümlerini aldılar.
6
/
18
Fareler vahşi doğaya serbest bırakılmadan önce kolay teşhis edilmesini sağlamak ve yeniden yakalanması için bir mikroçip yerleştirildi. Araştırma ekibi yıl boyunca kış, ilkbahar ve yaz aylarında üç noktada bir düzine fareyi tekrar yakalayabildi ve her birinin kafataslarını ölçebildi.
7
/
18
Oldukça inanılmaz değişiklikler yaşandı. Fare sürüleri, kış aylarında kafataslarının yüzde 20'sini kaybettiği ve yıl sonunda yani yaz aylarında yüzde 15'inin geri geldiği tespit edildi. Yeniden yakalanan farelerin hepsi aynı yıllık tabloyu gösterdi: Kafatasları yaz aylarında büyük, kış aylarında küçüldüğü ve daha sonra ilkbaharda büyümeye başladığı ortaya çıktı.
8
/
18
Küçülmenin büyük kısmı, farelerin kafataslarının etrafında meydana geldi ve çatısını büyük oranda düzleştirdi. Farelerin bunu nasıl başarabildikleri henüz bilinmiyor. Kafatası kemiklerinin buluştuğu dokuların yeniden emilerek kafatası hacminin daralması ve daha sonra baharda aynı dikişlerin yenilenmesi mümkündür. Haber: Alaattin AYHAN / star.com.tr