Suriye'de sivil halk, ülkenin kuzeyindeki kamplarda birçok imkansızlığa ve sert mevsim koşullarına rağmen uzun yıllar ikamet etmek zorunda kaldı.
Beşşar Esed rejiminin düşmesinin üzerinden bir ay geçmesiyle ülke içindeki ve dışındaki yüz binlerce Suriyeli, memleketlerine dönme fırsatı buldu ancak büyük çoğunluk, hala Suriye'nin kuzeybatısındaki kamplarda kalıyor.
Birçoğu, devrik rejim ve müttefiki Rusya'nın ağır bombardımanında büyük ölçekli yıkım yaşanan şehirlerine ve köylerine dönemedi.
Okullar ve fırınlar gibi hayati öneme sahip tesisleri yerle bir eden bombardımanlar, genel altyapının tamamen kullanılamaz hale gelmesine yol açtı.
Memleket özlemi çekenlerle döndüğü eski yuvasında yıkık yapılarla karşılaşan Suriyeliler, AA muhabirine, yaşadıklarını ve içinde bulundukları zor koşulları anlattı.
Mansur el-Mansur, İdlib'deki köyü Ebu Zuhur'a döndüklerini ancak tamamen yıkılmış bir köy bulduklarını, yaşayacak mesken olmadığından hala çadır kamplarda kaldıklarını söyledi.
Evlerinin tamamen yıkık durumda olduğunu vurgulayan Mansur, yeniden inşa edene kadar çadır kamplarda kalmak zorunda olduklarını belirterek, 'Burada yaşam çok zor, hiçbir şey yok. Ne yardım var, ne başka bir şey.' dedi.
Oturacak bir meskeni olmadığından Ebu Zuhur'a şimdilik geri dönemediğini aktaran Mansur, 'Evler tamamen yıkılmış, yaşanacak durumda değil. Yaklaşık yüzde 90'ı kullanılamaz durumda.' ifadesini kullandı.
Mansur, 'Allah'ın merhametiyle yaşıyoruz. Yaklaşık 6-7 yıldır çadırlarda yaşıyoruz. Yaşamaya alıştık, şartlar çok zor. Ülke yeniden inşa edilmedikçe geri dönemem.' diye konuştu.
Serakibli Ebu Abdullah da kanalizasyon borularını ve çatlak duvarları onararak yaşadığı evin bazı bölümlerini tamir etmeye çalıştıklarını söyledi.
Ebu Abdullah, 'Hala temel hizmetler eksik; su, elektrik gibi. Bu hizmetlerin sağlanması gerekiyor. Şu an insanlar bu masrafları karşılayacak durumda değil.' dedi.
Yıkık durumdaki evlerin yeniden inşasının uzun zaman alacağını kaydeden Ebu Abdullah, yardım kuruluşlarının desteğiyle insanların geri dönmesinin mümkün olabileceğini kaydetti.
Ebu Abdullah, 'Buraya dönmek isteyen insanlar var ama büyük engeller var. Serakib'de en büyük sorunumuz, bu temel hizmetlerin eksikliği.' diye konuştu.
Halep'in güneyindeki Rasm es-Siyala köyünden Ahmed Ali, köylerine geri döndüklerinde her şeyin yıkıldığını gördüklerini, enkazda yaşamanın imkansız olduğunu belirtti.
Enkazı temizlemek için büyük iş makinelerine ihtiyaç olduğundan bahseden Ahmed Ali, '7 yıldır kampta yaşıyoruz. Evlerimizi yeniden inşa edecek gücümüz yok. Yardıma ihtiyacımız var.' dedi.
Serakibli Halid Süleyman, maziyi yad ederek ilçesinin eskiden gelişmiş ve kalabalık bir bölge olduğunu ancak savaş nedeniyle burada büyük yıkım yaşandığını anlattı.