Kalp-damar sağlığı açısından doğru bilinen yanlışlar!
1
/
32
Kalp-damar sağlığı açısından doğru bilinen yanlışlar! Yanlış: Kalp hastaları egzersiz yapmamalı
2
/
32
Doğru: Sanılanın aksine kalp hastaları, damarlarının açık olup olmamasına ve kalp yetersizliklerinin derecesine göre egzersiz yapabilirler.
3
/
32
En yararlı kardiyovasküler egzersiz şekli ise hızlı yürüyüş veya yavaş koşu gibi izotonik egzersizlerdir.
4
/
32
Ağırlık kaldırmaya veya vücuda yük bindirmeye yönelik egzersizler ise kardiyovasküler açıdan pek yarar sağlamadığı gibi bazı hastalarda zararlı bile olabiliyor.
5
/
32
Ancak egzersize başlamadan önce mutlaka efor veya egzersiz testi yapılmalı ve hekimin önerilerine uyulmalıdır.
6
/
32
Yanlış: Tereyağı zararsızdır, istediğin kadar yiyebilirsin
7
/
32
Doğru: 'Sağlıklı olduğu için yemeklerimde tereyağı kullanıyorum', 'ekmeğine bol tereyağı sürmeyi unutma' vb. gibi cümleleri pek çok kişiden duymuşsunuzdur kuşkusuz.
8
/
32
Oysa sanılanın aksine yemek pişirirken veya kahvaltıda tereyağı ile katı yağlar kullanılmamalıdır.
9
/
32
Çünkü besin değerleri yüksek olmalarına rağmen çok yoğun oranda ağır zincirli ve doğmuş yağlar içermeleri nedeniyle bu yağların damar sertliğini artırma olasılığı yüksektir.
10
/
32
Dolayısıyla sık veya aşırı tüketilmeleri kalp sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.
11
/
32
Yanlış: Çikolata ve kahve kalp ile damarları koruyor
12
/
32
Doğru: Bitter çikolata ve kahvenin kalp damar hastalıkları açısından yararlı olabileceğine ilişkin çalışmalar vardır.
13
/
32
Ancak bunların kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu etkileri olduğuna yönelik bilimsel olarak yeterli ve güvenilir veriler henüz mevcut değildir.
14
/
32
Üstelik özelikle kalp yetersizliği, kalp damar tıkanıklığı veya ritim bozukluğu olan hastaların aşırı çikolata ve kahve tüketiminden kaçınmaları gerekir.
15
/
32
Çünkü bu besinleri aşırı tüketmek, hastalığın artmasına ve normal seyreden hastalık halinin bozulmasına neden olabilir.
16
/
32
Yanlış: Kalp hastaları yumurta yememeli
17
/
32
Doğru: Bir yumurtada yaklaşık 5-6 gram doğmuş yağ ve özellikle sarı kısmında yüksek oranda protein ve kolesterol bulunur.
18
/
32
Bu yüzden de kalp hastaları yumurta yemekten çekinir.
19
/
32
Ancak toplumdaki yaygın inanışın aksine bu grup hastaların haftada 2-3 yumurta yemelerinde bir sakınca yoktur.
20
/
32
Ancak bu miktardan aşırıya kaçtıkları takdirde kolesterol değerleri yükselebilir.
21
/
32
Bundan dolayı yedikleri yumurta miktarlarına dikkat etmelilerdir.
22
/
32
Yanlış: Balık yağı takviyesi kalp damar hastalıklarından koruyor
23
/
32
Doğru: Omega-3 yağ asitleri içeren diyetler pıhtı oluşumunu azaltıp damarları genişletmek, trigliserid seviyesini düşürmek, ileri kalp yetersizliği olanlarda aritmiyi azaltmak ve kan basıncını düşürmek gibi çok önemli yararlar sağlar.
24
/
32
Amerikan Kalp Cemiyeti beslenmede günde ortalama 1 gram kadar omega yağ asidi alınmasını önerir. Ayrıca tedavi kılavuzlarına göre de haftada 2 kez balık tüketmek gerekir. Ancak yapılmış olan çalışmalarda, her gün balık yağı takviyesi almanın kalp damar hastalıklarını önlemede belirgin bir yararı olmadığının altı çiziliyor.
25
/
32
Yanlış: Sarımsak ve soğan kalp damar hastalıklarından koruyor
26
/
32
Doğru: Sarımsak, soğan, nar, yaban mersini, marul, mercimek, lahana, kızılcık, çilek, ıspanak ve brokoli gibi birçok meyve ile sebzede bulunan flavonoidlerin sağlıklı bir kişiyi kalp damar hastalıklarından koruduğuna inanılır.
27
/
32
Oysa özellikle flavonoidler olarak bilinen ve sülfür içeren bu bitkisel maddelerin koruyucu etkileri konusunda yeterli veri mevcut değildir.
28
/
32
Bu nedenle ilaç gibi görülüp damar hastalıklarını, kalp krizini veya kalp yetersizliğini azaltmak gibi amaçlarla kullanılmaları henüz tavsiye edilmiyor.
29
/
32
Yanlış: Tansiyon yükselince limon suyu içmeli
30
/
32
Doğru: Halk arasında, tansiyon yükseldiğinde limon veya greyfurt suyu içmenin kan basıncını düşürdüğüne dair yaygın bir inanış vardır.
31
/
32
Oysa yapılan birçok büyük ve detaylı çalışmada, bu meyve sularının direkt olarak tansiyon düşürücü etkileri olduğu gösterilmemiştir.
32
/
32
Sadece limon veya greyfurt suyunun tansiyon düşüren bazı ilaçların etkinliğini artırdığı ortaya konmuştur.