Kentte mayýs ayýnda ekimi yapýlan çeltikler, olgunlaþmasýnýn ardýndan hasat edildi.
Tarladan yaklaþýk yüzde 30 nem seviyesinde biçilen çeltikler, daha sonra kömürle çalýþan silo tipi kurutma makinelerinde 60 derecelik ýsýyla kurutmaya tabi tutuluyor.
Nem oranýna göre ortalama 10 saatlik kurutma iþleminde sýcak hava yardýmýyla yüzde 14-15 nem seviyesine düþürülen çeltikler, pirinç olarak iþlenmek üzere fabrikalara gönderiliyor.
Üyüklütatar köyü üreticilerinden Mehmet Dað, AA muhabirine, çeltik kurutma mesaisini gece gündüz demeden sürdürdüklerini söyledi.
Kömürle çalýþan makinelerdeki kurutma iþleminin zorlu olduðunu belirten Dað, 'Nem oraný yüksek çeltik, kurutma makinesinde aþaðýndan yukarýya sürekli dönüyor. Makinedeki ýsý sayesinde nemli giren çeltik kuru çýkýyor. Rutubeti ölçüldükten sonra uygun bir kurutma süresi belirleniyor. Çünkü tarladan farklý rutubet deðerlerinde ürün çýkýyor. Nem durumuna göre 8-12 saat arasýnda kurutma tamamlanýyor.' diye konuþtu.
- 'EN KALÝTELÝ PÝRÝNCÝ YETÝÞTÝRMEK ÝÇÝN ÇALIÞIYORUZ'
Üretici Özcan Çetin ise tarlada hasat edilen çeltikleri römorklarla kurutma alanlarýna getirdiklerini ifade etti.
Çeltiklerin uygun nem seviyesine ulaþmasý için çaba sarf edildiðini belirten Çetin, þunlarý kaydetti:
'Zorlu bir iþ yapýyoruz. Kömür yaktýðýmýz kazanlar içeriye 55-60 derece ýsý veriyor. Yaklaþýk 10 saatte çeltikleri kurutabiliyoruz. Edirneli üreticiler olarak Türkiye'nin pirinç ihtiyacýnýn yarýsýna yakýnýný karþýlýyoruz. En kaliteli pirinci yetiþtirmek için çalýþýyoruz. Hem kent hem de ülke ekonomisine katký saðlýyoruz.'
Kurutma mesaisinin gelecek ayýn ortasýnda tamamlanmasý bekleniyor.