Halk arasýnda tatlý kök, boyam, piyam, biyam gibi isimler ile adlandýrýlan meyan kökü, dünya genelinde yetiþtirilen bir bitkidir. Ülkemizde daha çok Anadolu topraklarýnda yetiþtirilen bu bitki, Doðu illerimizde daha fazla bilinir. Ýþte Lila, mor çiçekleri bulunan meyan kökü hakkýnda detaylar
1
/
34
Meyan köküçayýný aç karnýna ya da tok karnýna tüketmenizde bir sakýnca yoktur. Bu çayý tüketirken günde 2 bardaktan daha fazla tüketilmemesi gerekir.
2
/
34
Öðlen yemeklerinden ve akþam yemeklerinden sonra meyan köküçayýný tüketebilirsiniz. Meyan köküçayýözellikle mide ve sindirim sistemi için pozitif etkisi olan doðal bitki çaylarýndan birisidir.
3
/
34
Yetiþkinlerin tüketmesi daha uygundur. Hamile ya da düzenli ilaç kullanmak zorunda olanlarýn doktor kontrolünde almasý uygundur.
4
/
34
Meyan kökü doðal olsa da düzenli kullanýmýndan önce mutlaka doktor önerisi gereklidir.
5
/
34
Meyan köküçayý tükettikten sonra her hangi bir saðlýk sorunu meydana geldiðinde vakit kaybetmeden bir doktora baþvurulmasý gerekir. Günde 2 bardaktan fazla tüketilmemesi de yine dikkat edilmesi gereken diðer bir önemli noktadýr.
6
/
34
Kaynak: yumurtaliekmek
7
/
34
Doktorun uygun gördüðü durumlarda meyan köküçayý tüketilebilir. Aksi halde zararlarýna maruz kalýnabilir.
8
/
34
Dalak, böbrek karaciðere fayda saðlar.
9
/
34
Ateþ düþürücü, idrar söktürücüözelliði vardýr.
10
/
34
Kabýza iyi gelir, sindirim sistemini güçlendirir.
11
/
34
Vücuttaki çýban ve yaralarý iyileþtirir.
12
/
34
Meyan Kökü Zararlarý Var Mýdýr?
Her þifalý bitkinin yararý olduðu kadar zararýnýn da olduðu bilinmeli. Dozunu aþtýðýnýzda meyan kökünün de zararlarýna maruz kalabilirsiniz. Meyan kökü fazla tüketildiðinde eklemlerde ve yüzde ödeme neden olabilir.
13
/
34
Baðýþýklýk sistemini güçlendirir, özellikle kýþ aylarýnda salgýn hastalýklardan korur.
14
/
34
Meyan kökü saçýn daha saðlýklý ve parlak olmasýný saðlar.
15
/
34
Akne, sivilce, sedef hastalýðý gibi hastalýklarýn tedavisinde kullanýlabilir.
16
/
34
Adet dönemi ve menepoz döneminde yaþanan sýkýntýlar için kullanýlabilir.
17
/
34
Tansiyonu dengeler.
18
/
34
Meyan Kökü Nasýl Ýçilir?
Meyan kökünün faydalarýndan yararlanmak için en fazla çayý tüketilir. Bu çayý hazýrlamak için aktarlarda bulunan meyan kökünden satýn alýnabilir.
19
/
34
Meyan kökü çayýiçin gerekli malzemeler; 3 su bardaðý su ve 3 tatlý kaþýðý meyan köküdür. Çay için su ve meyan kökünü bir kap içine alýn. 25 dakika kadar kaynatýn. Kaynayan karýþýmý daha sonra süzüp ýlýk olarak tüketebilirsiniz.
20
/
34
Siroz gibi akciðer hastalýklarýna karþý fayda saðlar.
21
/
34
Aðýzda çýkan yaralara karþý iyileþtirici etkisi vardýr.
22
/
34
Kýþýn sýkça karþýlaþýlan soðuk algýnlýðý, grip, bronþit, nezle gibi üst solunum yollarý hastalýklarýna karþý etkilidir.
23
/
34
Rahatlatýcý bir etkisi vardýr.
24
/
34
Halk arasýnda tatlý kök, boyam, piyam, biyam gibi isimler ile adlandýrýlan meyan kökü, dünya genelinde yetiþtirilen bir bitkidir. Ülkemizde daha çok Anadolu topraklarýnda yetiþtirilen bu bitki, Doðu illerimizde daha fazla bilinir. Ýþte Lila, mor çiçekleri bulunan meyan kökü hakkýnda detaylar
25
/
34
Meyan kökü cildin daha parlak, daha saðlýklý olmasýný saðlar.
26
/
34
Mide ülserine karþý koruyuculuðu vardýr.
27
/
34
Bunun yanýnda vücutta potasyum kaybýna da neden olabilir. Tansiyon yükselmesi, vücutta sývý birikmesi ve böbrek rahatsýzlýðýna yol açmasý da meyan kökünün fazla kullanýmýndan kaynaklanan zararlardandýr.
28
/
34
Meyan Kökü Nasýl Kullanýlýr?
Meyan kökü kurutularak ya da taze olarak kullanýlabilir. Ýþlenmesi ve hazýrlanmasýna göre meyan köküþekeri ya da meyan kökü tozu olarak isimlendirilebilir.
29
/
34
Bu iki malzemeyi, 1 litre suda 20 dakika kaynatýn. Elde ettiðiniz bu sývýdan günde 3 bardak içilebilirsiniz.
30
/
34
Meyan Kökü Faydalarý Nelerdir? Meyan kökü faydalarý fazla olan bir bitkidir. Genel olarak meyan kökü yararlarýaþaðýdaki þekilde maddelendirilebilir.
31
/
34
Kolon ve meme kanserine karþý koruyuculuðu vardýr.
32
/
34
Egzame ve sedef gibi cilt hastalýklarýnýn çözümü içn kullanýlabilir.
33
/
34
Meyan kökü balgam söktürücü olarak tek baþýna kullanýlabilir. Balgam söktürücü olarak 3 kere 1 gram olarak meyan kökü tozu yutulabilir.
34
/
34
Gastrit ve mide ülseri için günde 20-25 gram meyan köküçiðnenerek tedavi saðlanabilir. Yine benzer þekilde mide ülseri ya da gastrit sorunlarý için 30 gram meyan kökü tozu ve 1 tatlý kaþýðý ketenotunu kullanabilirsiniz.