Nanenin faydalarý saðlýk için doðal yollarý tercih edenler tarafýndan sýk sýk merak edilir. Hemen hemen her evde bulunan nane, yemeklere ve salatalara ferahlatýcý bir tat verir. Nanenin faydalarý arasýnda baþlýca; mide aðrýsýna iyi gelmesi, kilo vermeye yardýmcý olmasý, bulantýyý önlemesi ve baþ aðrýsýný hafifletmesi yer alýr. Nane ayrýca astým, hafýza kaybý ve cilt problemlerinin tedavisinde de kullanýlýr. Peki Nane baþka neye iyi gelir? Ýþte Nanenin faydalarý
NANENÝN FAYDALARI NELERDÝR?
Antiseptik, antiviral (virüs karþýtý) ve antibakteriyel (bakteri karþýtý) özelliklere sahiptir.
Aðýzda zararlý bakteri üremesini önleyerek, dil ve diþleri temizleyerek, aðýz saðlýðýný iyileþtirir.
Hýzlý ve etkili bir bulantý kesicidir.
Akne semptomlarýný rahatlatýr.
Burun, boðaz ve akciðer týkanýklýklarýný temizler.
Ýçerdiði rosmarinik asit sayesinde alerji ve saman nezlesine neden olan histaminlerin salýnýmýný engeller.
Doðal bir uyarýcýdýr zihinsel saðlýðý destekler, yorgunluk, anksiyete ve depresyonu rahatlatýr.
Sindirim sistemini (mide ekþimesi, ishal, hazýmsýzlýk, aþýrý gaz) düzenler.
Sinir ve kas aðrýlarýný azaltmaya yardýmcýdýr.
Baþ aðrýsý ve migreni hafifletir.
Nane içindeki aktif yað olan mentol, hazýmsýzlýðý gidermeye yardýmcý olan ve ayrýca mideyi rahatlatmaya yardýmcý olan antiseptik ve antibakteriyel özelliklere sahiptir.
Nane oksidatif stresin neden olduðu hücresel hasarý azaltabilecek antioksidan benzeri özelliklere sahip fito-besinler içerir.
Nane yaðý, sindirim sistemi kaslarý üzerindeki rahatlatýcý etkileri ile Ýrritabl barsak sendromu (IBS) semptomlarýný hafifletmeye yardýmcý olduðu düþünülen mentol adý verilen bir bileþik içerir.
Nane, burun, boðaz, bronþlar ve akciðerlerdeki týkanýklýðý temizler.
Solunum yollarýna ek olarak, nanenin anti-enflamatuar özellikleri de kronik öksürüðün neden olduðu tahriþi hafifletir.
Yapýlan çalýþmalar prostat ve karaciðer kanserini önlemeye yardýmcý olabileceðini göstermiþtir. Saðlýksýz hücre çoðalmasýný sýnýrlandýrarak, nane hem kanserin yayýlmasýný yavaþlatmakta hem de ilk etapta baþlamasýný önlemektedir sonucuna varýlmýþtýr.
Nane Hangi Vitaminleri Ýçerir?
A vitamini bakýmýndan zengin olan nane, potasyum, magnezyum, folat ve omega 3 yaðý da içermektedir. Ýçeriðinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde son derece faydalýdýr.
Taze Nane Çayý Nasýl Yapýlýr?
7 su bardaðý sýcak su olan bir demliðin içerisine poþet çay ya da nane yapraklarý yerleþtirin. Aðzýný kapatarak 5 dakika demlenmeye býrakýn.
Ardýndan üzerine çayý süzün, üzerine limon ve toz þeker ekleyerek içebilirsiniz.
Nane çayý günde kaç bardak içilmeli diye merak edenlere ise, ortalama 2-3 bardak içilmesi önerilir. Daha fazlasý zararlý etkilere neden olabilir.