Sultan III. Selim zamanýnda yaptýrýlan ve Sultan II. Abdülhamid zamanýnda geniþletilerek devlet sarayý haline getirilen Yýldýz Sarayý kompleksinin yenilenme sürecine iliþkin basýn toplantýsý düzenlendi.
Milli Saraylar Baþkaný Dr. Yasin Yýldýz, toplantýda yaptýðý açýklamada, kompleksin açýlýþýnýn Türkiye tarihi ve kültürel miras açýsýndan taþýdýðý öneme iþaret ederek, 'Ülkemizde Osmanlý Devleti'nden bugüne kalmýþ 5 sarayýn en büyüklerinden birinin, birkaç gün içinde yerli ve yabancý ziyaretçilerimizle buluþacaðýný hem ülkemize hem dünyaya duyuruyoruz.' dedi.
Sarayýn yaklaþýk 100 yýldýr ziyarete kapalý olduðunu vurgulayan Yýldýz, þu bilgileri verdi:
'Yýldýz Sarayý 1924 yýlýndan sonra çeþitli devlet kurumlarýnýn idaresinde farklý misyonlarla farklý þekillerde deðerlendirilmiþ bir saraydý. Bu nedenle esas olarak ziyarete açýlamamýþ bir saraydýr.
Uzun yýllar belli kýsýmlarýnda bazý çalýþmalar yapýldý ancak her kurumun takdir ederseniz ki birbirinden farklý iþletme düzenleri, restorasyon pratikleri ve imkanlarý var. Bu sebeple bu çalýþmalar bir yeknesaklýk kazanamamýþtý ve toplumumuzdan uzak kalmýþtý.
2015 yýlýnda Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn öncülüðünde, Yýldýz Sarayý'nýn o tarih itibarýyla 8 farklý kuruma daðýlmýþ yapýlarý ve alaný bir araya getirildi. Ýlk çalýþma o zaman yapýlmýþtý.
Ardýndan 2018 yýlýnda, Milli Saraylar Baþkanlýðýnýn, Cumhurbaþkanlýðý idaresinde bir kültürel miras kurumu olarak yapýlandýrýlmasýnýn ardýndan bu çalýþmalarý, Milli Saraylar Baþkanlýðý devraldý.'
Yasin Yýldýz, bunun Türkiye için tarihi bir nokta olduðunu sözlerine ekleyerek, 'Beþ buçuk yýldýr burada yüzlerce arkadaþýmýzýn gayretiyle yürütülen restorasyon çalýþmalarýnda çok önemli bir aþamayý geçmiþ durumdayýz. Saray bölümümüzün restorasyonunu büyük bir oranda tamamlamýþ durumdayýz.' diye konuþtu.
Saray ziyaretinin ücretlerine de deðinen Yýldýz, 'Milli Saraylara ait mekanlar ilk açýldýðýnda belli bir süre ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor. Þu an burasýyla ilgili bir giriþ ücreti tespit etmemiþ durumdayýz. Ama vatandaþlarýmýz için zaten her zaman bir müze kart kolaylýðýmýz var.
. Malumunuz Milli Saraylara ait mekanlar müze kartla gezilebiliyor. O yüzden bütün ziyaretçilerimizi buraya bekliyoruz.' ifadelerini kullandý.
Dr. Yýldýz, 2022'den bu yana Milli Saraylar Bilim Kurulu öncülüðünde restorasyonu devam eden Edirne Sarayý'nýn da ilerleyen yýllarda ziyarete açýlacaðýný dile getirdi.
Açýklamanýn ardýndan ziyarete açýlacak mekanlar, basýn mensuplarýna tanýtýldý.
SARAYIN BÝRÇOK KISMI TARÝHÝNDE ÝLK DEFA ZÝYARETE AÇILACAK
Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn katýlýmýyla 19 Temmuz'da açýlacak Yýldýz Sarayý, 20 Temmuz'dan itibaren ziyaretçileri kabul edecek.
Uzun yýllar devam eden restorasyon, konservasyon ve peyzaj çalýþmalarý tamamlanan Yýldýz Sarayý'nda 'Büyük Mabeyn Köþkü', 'Çit Kasrý', 'Küçük Mabeyn Köþkü' ve 'Harem Dairesi' baþta olmak üzere birçok yapý, tarihinde ilk kez ziyaretçiyle buluþacak.
Osmanlý döneminde yabancý devlet adamlarýnýn aðýrlandýðý Mabeyn Köþkü, yakýn zamana kadar Cumhurbaþkanlýðý kabullerinde kullanýlýyordu.
Tarihte 'Hamid Bahçesi' olarak adlandýrýlan, bitki çeþitliliði, doðal nehir görünümündeki su yolu ve peyzaj tasarýmýyla hayranlýk uyandýran bahçe de açýlýþ sonrasý ziyaret edilebilecek.
YILDIZ ALBÜMLERÝ'NDEN SEÇME FOTOÐRAFLAR VE YAZMA ESERLER GÖRÜLECEK
Ýlk defa ziyarete açýlacak yapýlar arasýnda 'Limonluk', 'Hamam', 'III. Selim Çeþmesi', 'Ada Köþkü' ve 'Cihannüma Köþkü' de yer alýyor.
Sultan II. Abdülhamid'in hayatýna, kiþiliðine ve liderliðine ýþýk tutan eserler, onunla özdeþleþen, Avrupa ve Orta Doðu'nun en büyüklerinden olma özelliði taþýyan kütüphane ve marangozhanenin yaný sýra Yýldýz Albümleri'nden seçilen fotoðraflar da ilk defa tarih ve sanat meraklýlarýnýn ilgisine sunulacak.
Kütüphane kýsmýnda askeriyeden coðrafyaya, felsefeden casusluk romanlarýna, astronomiden botanik ve zoolojiye kadar binlerce nadir eser gün yüzüne çýkarýldý.
Ýlk defa görülecek yazma eserler arasýnda 'Muhibbi' mahlasýyla þiirler yazan Kanuni Sultan Süleyman'a ait divan, Matrakçý Nasuh'un, Kanuni'nin Irak seferini anlattýðý kitap, Katip Çelebi'nin 'Cihannüma'sý ve ünlü hattatlara ait Kur'an-ý Kerim örnekleri yer alýyor.
YILDIZ SARAYI TARÝHÝ
Yýldýz Sarayý kompleksi, Osmanlý Devleti'nin son sarayý olmasý açýsýndan ayrý bir önem taþýyor.
Asýl þeklini Sultan II. Abdülhamid döneminde alan saray, 33 yýl boyunca devletin yönetim merkezi, Sultan'ýn ve ailesinin ikametgahý olarak kullanýldý.
Köþkler, yönetim ve koruma yapýlarýyla parklar bütününden oluþan Yýldýz Sarayý, Sultan II. Abdülhamid'in 1909'da tahttan indirilmesiyle önemini yitirdi.
Son Osmanlý padiþahý Sultan VI. Mehmed Vahdeddin döneminde de bir süre kullanýlan saray, 1922'de saltanatýn kaldýrýlmasýyla kapýlarýný tümüyle dýþ dünyaya kapattý.
2018'DE MÝLLÝ SARAYLARA DEVREDÝLDÝ
Yýldýz Sarayý, 1924'te Erkan-ý Harbiye Mektebi'ne tahsis edildi ve 1946'dan itibaren uzunca dönem 'Harp Akademileri' olarak kullanýldý. Kültür Bakanlýðý çatýsý altýnda 1978'de hizmet veren kompleks, 2015'te Cumhurbaþkanlýðýna baðlandý. Milli Saraylara 2018'de devredilen saray, ayný yýl restorasyona alýndý.
Beþiktaþ'ýn Yýldýz tepesinde yaklaþýk 500 bin metrekarelik bir alana kurulan Yýldýz Sarayý kompleksi, pazartesi dýþýnda her gün ziyarete açýk olacak.