Kalan00:34
İSTANBUL 12°C / 7°C
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyon
  • Ağrı
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Düzce
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • İstanbul
  • İzmir
  • K.Maraş
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kilis
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Şanlıurfa
  • Şırnak
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak
DOLAR
42,7031
EURO
50,1678
ALTIN
5902.25
  • Gece modu
    Gündüz modu
  • Anasayfa
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Son Dakika
  • Yazarlar
  • Güncel
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Canlı Skor
  • Açık Görüş
  • Savunma
  • Sosyal Güvenlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Kültür Sanat
  • Otomobil
  • Diğer
    • Hava Durumu
    • Namaz Vakitleri
  • İletişim Ve Künye
  • Haberler
  • >
  • Foto Galeri

FOTO GALERİ

3 Haziran 2017 Cumartesi

Padişahların iftar sofralarını süsleyen yemekler

Osmanlı döneminde padişahların iftar sofralarında yer bulan birbirinden özel ve iştah açıcı yemek

1
/
109

Türkler, Orta Asya'dan başlayıp Anadolu'nun fethi ve devamında, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu ile devam eden süreçte her biri birbiriden çok farklı toplumlarla kültürel olarak etkileşime girdi. Bu etkileşim, iletişim ve alışveriş doğal olarak mutfaklara da yansıdı.

2
/
109

Osmanlı mutfağı; Anadolu'nun bereketli toprakları, tarihi zenginlikleri ve yaşayan birçok halk kültürünün etkileri sayesinde dünyanın en büyük füzyon mutfağı haline geldi. İstanbul'u ya da Osmanlı'nın hüküm sürdüğü coğrafyayı ziyaret edenler tanıştıkları mutfak ve onun derinliği karşısında hayranlıklarını gizleyemedi.

3
/
109

Kırım Savaşı sonrası İstanbul'a gönderilen Fransız bir şef olan Alexis Benoist Soyer , mutfağımızı çok beğenerek pilav, bamya, lokum, muhallebi, dolma, köfte, şiş kebap, baklava, kadayıf, şerbet, kahve ve daha birçok yiyecek ve içeceğin Avrupa mutfaklarına alınması gerektiğini söyler.

4
/
109

Bugün de Amerika'dan Çin'e, Rusya'dan Afrika'ya dünyanın birçok bölgesinde Osmanlı mutfağının izlerini görmek mümkün. Osmanlı İmparatorluğu günümüzde fiilen var olmasa da Osmanlı mutfak imparatorluğu dünyanın birçok mutfağında gerek teknikleri, gerek yemekleri, gerekse kültürü ile yaşamaya devam ediyor.

5
/
109

İşte Osmanlı mutfağının ramazanda pişen iftar sofralarını süsleyen en özel 101 yemeği.

6
/
109

Kirde Kebabı : Kıtır yufka üzerinde yoğurt ve sebzeli dana kavurma

7
/
109

Marmarina : Terbiyeli kıymalı körpe ıspanak

8
/
109

Taze fasuyle mücveri : una bulanan fasulye tereyağda kızartılarak servis ediyiyord

9
/
109

Defneli Şiş kebabı : Kuzu eti defne ve soğanın müthiş bileşimi

10
/
109

Paça yahnisi : Dana veya kuzu paçası nohut ve bol soğanla pişirilerek servis ediliyor

11
/
109

Nohut Çorbası : Püre haline getirilmiş nohut, piliç suyunda pişiriliyor.

12
/
109

Kadınbudu : Bir klasik

13
/
109

Yalancı Pilaki: Sarımsak , kereviz ve domatesle pişirilen içinde et olmayan nadir yemeklerden biri

14
/
109

Kabak Kalyesi : Koyun eti, soğan pekmez ile sarımsak limon ve kabak ile lezzet buluyor

15
/
109

Düğün pilavı : Et suyu ile hazırlanan pilav kuzu etiyle servis edilir

16
/
109

Nemse Böreği : İçinde küçük küçük kesilmiş patlıcan, kabak, kıyma bulunan, görüntüsü baklavayı andıran lezzetli börek

17
/
109

Kavun Dolması

18
/
109

Dövme Pilav : dövme buğday ya da bulgur ile hazırlanır

19
/
109

Düğün Çorbası : Sadece düğünlerin değil tüm davetlerin vazgeçilmezi

20
/
109

Şeyhmilmuşi : Patlıcanlı peynirli lezzet topu

21
/
109

Kırma Tavuk yahnisi: Tuz ve soğan ile ovularak terbiye edilen tavuk, önce ızgarada ardından, biber soğan ve maydonozla tencerede haşlanarak ikinci kez pişirilir

22
/
109

Susuz pilav :Kuzu eti, tereyağı , un ve sakızla yapılan nefis pilav

23
/
109

Patlıcanlı pilav : yaz aylarının lezzetli yemeği

24
/
109

Terbiyeli Ciğer Tava :Soğan ve tuz ile terbiye edilen ciğer zeytinyağında kızartılarak servis edilirdi

25
/
109

Lalanga: İçine ne konursa konsun sıcak sıcak yenen nefis bir hamurişi

26
/
109

Toyga Aşı: Soğuk servis edilen yarma buğday ve nohutlu yoğurt çorbası

27
/
109

Nırbaç: Kuzu etinden köfte ve havuçlu, kişniş, tarçın, zencefil ve nar ekşisi ile tatlandırılmış tencere yemeği

28
/
109

Saray lokması

29
/
109

Baş pilavı : Kuzu kellesi ile hazırlanan pilav sakız ile aromalandırılırdı

30
/
109

Paça Böreği :Kuzu paçasıyla hazırlanır

31
/
109

Tuffahiye: Bulgur, kereviz sapı ve soğan ile doldurularak fırınlanmış elma dolması

32
/
109

Yoğurtlu Çorba:Yoğurt ve tavuk suyu ile hazırlanan çorba, ilave edilen un ile kıvamı artırılıyırodu.

33
/
109

Revani

34
/
109

Peynirli katmer : keş ya da kurutla hazırlanan nefis hamurişi

35
/
109

Karnıyarık : Lezzeti pilav ve cacık ile taçlandırılır

36
/
109

İşkembe Yahnisi : Tereyağda kızartılan işkembe nohut ve soğanla biraraya getiriliyor

37
/
109

Elmasiye

38
/
109

Tavuk ciğeri kebabı : Önce ızgarada pişirilen tavuk ciğerleri bir de tereyağı ve baharatlarla tavaya atılıp hazırlanıyor

39
/
109

Vetrika: kavrulmuş un hamur haline gelince ateşten alınır ve yumurtalar yedirilir. Küçük parçalara ayrılan yumurtalı hamur fırında pişirilir üstüna kıyma ya da peynir ile servis edilir

40
/
109

Baklalı yaprak sarma : Tokat’ın en özel lezzetlerinden biri

41
/
109

Nazlı aş

42
/
109

Patlıcan Mücveri : Tereyağında kızartılarak hazırlanan patlıcan kıymayla servis edilirdi

43
/
109

Demir tatlısı

44
/
109

Arefe Köftesi :Kuzu kıyması anason , kimyon, soğan ve bulgur ile lezzetlendiriliyor

45
/
109

Çömlek Kebabı : Kapaklı bir güvecin en alt katına limon, sonra sırasıyla et, soğan, bamya,patlıcan, kabak ve domates, sarımsak konularak pişirilen Çömlek Kebabı anason ve karabiberle tatlandırılıyor

46
/
109

Beyin Tava: Yumurtaya batırılan beyin unlanarak kızartılarak servis edilirdi

47
/
109

Medfune: Patlıcan, bakla, kiş kabaği veya kenger kullanılarak yapılan etli sulu yemek

48
/
109

Yalancı İlik Yahnisi: Kuzu ciğeri ve kuzu etinin biraraya getirilerek hazırlanan yahni tam bir lezzet bombası

49
/
109

Yoğurtlu Şiş Kebap : En altta et suyu ile ıslanmış pideler ortada ızgarada pişirilmiş et ve sarımsaklı yoğurt

50
/
109

Pastırmalı yumurta : Sotelenmiş soğan, tereyağı, çemeni ayrılmış pastırma ve birkaç damla sirkenin yarattığı mucize lezzet

51
/
109

Tavukgöğsü

52
/
109

Bamya dolması : Zahmetli ama nefis

53
/
109

Bulgurlu Mercimek Çorbası : Bulgur ve mercimekle hazırlanan reyhan ile lezzetlendirilen bir klasik.

54
/
109

Babaganuş : Yoğurt, sarımsak ve zeytinyağı ile harmanlanmış, közlenmiş patlıcan ve biberle hazırlanır

55
/
109

Tavuk Kebabı : Haşlanmış tavuğun üstüne soğan suyu ile seyretilmiş yoğurt sürülerek kızartılır, maydonozla servis edilir

56
/
109

Hums Lokması : Kuş üzümlü, çam fıstıklı ve tarçınlı nohut ezmesi

57
/
109

Hurma Kebabı : Hurma büyüklüğünde pişirilen köfteler kakule ve tarçın ile lezzetlendiriliyor

58
/
109

Terbiyeli Ciğer Çorbası : Et suyunda pişirilen kuzu ciğeri tereyağı ile pişirilip, yumuta ve un ile taçlandırılıyor. Bu çorbaya nane ve maydonoz çok yakışır.

59
/
109

Ciğer Kebabı : Ciğerin en güzel hali

60
/
109

Ciğer tavası: Una bulanmış ciğerler kimyon ve karabiber ile kızartılıyor üstüne limon sıkılarak servis ediliyordu

61
/
109

Buğdaylı Balık Çorbası : Boğazın levrekleri keşkeklik buğday ve sirke ile pişiriliyor üzerine nane ve maydonoz serpilerek servis ediliyordu

62
/
109

Vişneli yaprak sarma : Etli sarmaların kralı

63
/
109

Güllabiye

64
/
109

Ekşili Lohusa Çorbası: Kuzu etli, yumurtalı lezzet ve şifa dolu bir çorba

65
/
109

Kazandibi

66
/
109

Tatlılı Et yahnisi: Tereyağda kızartılmış gerdan eti soğan ve pekmezle lezzetlendiriliyor

67
/
109

İşkembe Çorbası : İftar sofralarının iştah açısı, vazgeçilmezi

68
/
109

İşkembe Tava: Tereyağda kızartılan işkembe

69
/
109

Su Böreği: peynirli kıymalı ya da sade...

70
/
109

Tavşan Yahnisi: Sarımsaklı, tereyağlı ve bol lezzetli

71
/
109

Peynirli maydonozlu mücver: Peynir maydonoz, kekik ve yurta biraraya gelince...

72
/
109

Lor Köftesi : Lor maydonoz yumurta ve tereyağının lezzeti birarada

73
/
109

Tavuklu Etli Yahni :Tavuk ve kuzu kol’un muhteşem birlikteliği

74
/
109

Aşure

75
/
109

Kalacoş: Doğranmış tandır ekmeği üzerine soğanlı kavurma ve sulandırılarak ayran haline getirilmiş kurut konuşarak yapılır

76
/
109

Vişneli ekmek tatlısı

77
/
109

Çılbır : Haşlanmış suda pişirilmiş yumurta tereyağlı karabiberli sos ile hazırlanıyor

78
/
109

Piliç Çorbası : Lezzet ve sağlık kaynağı üstelik çok doyurucu

79
/
109

Mihrap böreği : Günümüzde kol böreği olarak anılıyor

80
/
109

Nohutlu Beyaz Yahni: Kuzu eti ve nohutun birarada pişirildiği bu yahni tören yemekleri arasındaydı

81
/
109

Mahmudiyye : Tarçın, karanfil ve kayısı ile lezzetlendirilmiş, Rezaki üzümlü ve bademli piliç yahnisi

82
/
109

Abdigör Köftesi : Etin sabit bir ritimle saatlerce dövülerek, sinirlerinden ayıklanmış macun gibi bir kıvama getirilmesinden sonra ince kıyılmış soğan ve baharat ile yoğurularak yuvarlak parçalar halinde suya atılıp haşlanması yoluyla yapılır. Püf noktası ise dövülmesidir. uZor olmasının yanı sıra dikkatsiz yapılırsa etin

83
/
109

Kuşbaşı Kebabı : Soğan yenibahar ve karabiber ile terbiyelendirilen kuzu eti ızgarada pişirilerek servis ediliyor

84
/
109

Hibeş: Tahin ve çeşitli baharatlarla hazırlanmış nohut ezmesi

85
/
109

Yoğurtlu Şalgam kızartması : un ve yumurtaya batırılan şalgam zeytinyağda kızartılıyor

86
/
109

Hamsi Tava : Kızartılan hamsiler sirke ve sarımsak sosuyla servis ediliyordu

87
/
109

Uskumru dolması : Boğazdan gelen lezzetin pirinç ile buluştuğu zirve

88
/
109

Zeytinyağlı iç baklalı enginar : Lezzeti yemeğin isminde gizli

89
/
109

Çevgani mücveri : Kuzu eti yumurta, un ve maydonozla karıştırılır tereyağında kızartılarak servis edilir

90
/
109

Luhum pilavı : damak tadına düşkün olanlar için

91
/
109

Acem pilavı : Yapımı zahmetli ancak çok lezzetli

92
/
109

Kaymak baklavası

93
/
109

Midye tava : Bugünden farklı olarak yapımında sirke ve yumurta da kullanılıyordu.

94
/
109

Bademli ve Terbiyeli Tavuk Çorbası: Edirne’nin adıyla müsemma kuvvet deposu çorba

95
/
109

İçli Köfte : Güneydoğu mutfağının vazgeçilmezi

96
/
109

Etli enginar dolması : Enginarın aroması ve kuzu etiyle şenlenen dolma

97
/
109

Muzhır Kebabı : Soğan, karabiber ve tuz ile terbiye edilen et şişe geçirip üstüne iç yağı sarılarak pişiriliyor

98
/
109

Bumbar ve Şirden: dillere destan lezzetler

99
/
109

Hakani helva

100
/
109

Peynir Lokması : Peynirli lezzet patlaması

101
/
109

Aside : Bamya ile yapılan nefis yemek

102
/
109

Piruhi : Un, yumurta, tulum peyniri, tereyağı, et suyu ve ceviz içinden yapılan mantı benzeri bir yemektir.

103
/
109

Balkabağı Dolması : Çamfıstığı, soğan, pirinç ve kıymayla doldurulmuş balkabağı

104
/
109

Semüz Oğlak Kebabı : Fırında tandır usulü pişirilmiş süt oğlak kebabı. İç pilavla ile servis edilirdi

105
/
109

Tas Kebabı : Tarçın kakule ve anason ile terbiye edilmiş kuzu eti ile pişirilen pilav, sarımsaklı yoğurt ile servis edilir

106
/
109

Makaronya Tavası : Zengin sofralarında pişirelen bu tava peynir ve hindistan cevizi ile tatlandırılıyordu

107
/
109

Papaz Yahnisi : Dana etiyle yapılan en lezzetli yahni

108
/
109

Kestaneli Terine Çorbası: Kestaneli, yoğurtlu ve baharatlı kuru meyve çorbası

109
/
109

Patlıcan silkmesi :Nefis bir zeytinyağlı

Kaynak: NTV

  • © 2025 Star.com.tr
  • İletişim Ve Künye
  • Bilgi Toplum Hizmetleri
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.