Kozmik parçacıklarla yapılan 3D resimler, piramitlerin içindeki gizemli yapıyı aydınlatıyor.
1
/
58
Piramitlerin içinde gerçekten ne oluyor?
Kozmik parçacıklarla yapılan 3D resimler, piramitlerin içindeki gizemli yapıyı aydınlatıyor.
2
/
58
Mısır'daki piramitler, 4500 yıldır gizemlerini koruyor.
3
/
58
Bu gizemi çözmek için, Mısırlı ve yabancı uzmanlar, uzay parçacıklarından yardım alıyor.
4
/
58
Ekip, kozmik ışınları kullanarak, bir harita yarattı ve içerdeki yapının merak edilen detaylarını yayınlamaya başladı.
5
/
58
Geçen hafta arkeologlar, Bent piramindeki çalışmayla ilgili ilk sonuçları açıkladı.
6
/
58
3D resimler, içerideki dairenin 4.600 yıllık olduğunu ortaya koydu.
7
/
58
Kızılötesi ışınlar, objedeki enerjiyi alıp, sıcaklığa çeviriyor. Ve içerideki gizli objeleri ortaya çıkarıyor.
8
/
58
Çalışma şimdiden birçok gizli bölmeyi ortaya çıkardı.
9
/
58
Çalışmayı yürüten yetkililer, bu çalışmanın ilerleyen evrelerinde, çok daha önemli bulgulara ulaşabileceklerini söylediler
10
/
58
11
/
58
12
/
58
13
/
58
14
/
58
15
/
58
16
/
58
Mısır piramitleri hakkında yeni bilgilere ulaşıldı
Mısır piramitleri ile ilgili bugüne kadar bilinmeyen yeni bulgulara ulaşıldığı ve bunların piramitlerin gizemli yönlerinin ortaya çıkmasını sağlayabileceği bildirildi
17
/
58
Kahire Müzesi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Mısır Tarihi Eserler Bakanı Memduh ed-Demati, 'Piramileri Tarama (Scan Pyramids)” projesi çerçevesinde Japon, Fransız ve Kanadalı bilim adamlarının çeşitli araştırmalar yaptığını söyledi.
18
/
58
Araştırmalar sonucunda, piramitlerin sıcaklıklarıyla ilgili farklı verilerin elde edildiğini belirten Demati, piramitlerin içinde gizli odaların ve koridorların olabileceğinin öngörüldüğünü kaydetti.
19
/
58
Projeyi yürüten Tarihi Eserleri Koruma Merkezi Müdürü Mehdi Tayyubi de Japonya'da üretilen yüksek çözünürlüklü kameralar ile piramitlerin tekrar görüntülendiği ve incelendiğini anlattı.
20
/
58
Kırmızı ve Kuzey Piramit olarak da bilinen Snefru Piramidi'nin zirvesinde sıcaklık derecesinin diğer bölümlere göre daha yüksek olduğunun keşfedildiğini ve bu durumun daha önce bilinmediğini dile getiren Tayyubi, binlerce yıl önce inşa edilen piramitlerin titiz ve sabırlı şekilde incelenmesi gerektiğini vurguladı.
21
/
58
Japon bilim adamlarının, X-Ray ışın teknolojisiyle yaptığı araştırmalarda, Keops Piramidi’nin de kuzey yüzeyinin diğer yüzeylere göre 3 ila 4 derece daha sıcak olduğunun belirlendiği açıklandı.
22
/
58
Keops'un kuzey yüzeyinde karanlık bir bölümün tespit ettiği de kaydedildi.
23
/
58
Mısır Eserler Bakanlığı geçen yılın ekim ayındaki açıklamasında, 2016 yılını “Piramit yılı” olarak ilan etmiş ve 4 bin 500 yıl önce inşa edilen piramitlerin daha iyi araştırılması için çalışmaların yoğunlaştırılacağını duyurmuştu.
24
/
58
Mayaları yok eden sır!
Belize kıyılarındaki “Mavi Delik” her yıl binlerce sualtı tutkununu kendine çekiyor. Mercan takımadalarının ortasındaki 305 metrelik çukur, antropologların da ilgi alanında.
25
/
58
Çünkü çukurun bölgede yaklaşık 3 bin yıl önce Maya medeniyetinin sonunu getiren kuraklık döneminde oluşan bir obruk olduğuna inanılıyor.
26
/
58
Tarım ve astronomide hayli gelişmiş olan Mayalar, milattan önce 1000 yılı civarında aniden kentlerini terk ederek bugün Guatemala, El Salvador ve Honduras’ı kaplayan alana çekilmişlerdi.
27
/
58
“Mavi Delik”te yapılan kimyasal analizler de çukurun denizin çekildiği bir dönemde oluştuğunu gösteriyor.
28
/
58
MAYALAR NASIL YOK OLDU?
Maya medeniyetini sanıldığı gibi ağır değil sadece hafif bir kuraklığın yok ettiği ortaya çıktı
29
/
58
M.Ö 2000 ile M.Ö 950 yılları arasında varolan Maya medeniyetinin ağır bir kuraklık nedeniyle sona erdiği düşünülüyordu.
30
/
58
Ancak İngiltere’deki Southampton Üniversitesi kuraklığın yağış oranının sadece yüzde 25 ila 40 arasında düşmesi nedeniyle oluştuğunu ortaya koydu.
31
/
58
Science dergisinde bir süre önce yayımlanan araştırma, yağıştaki bu azalmanın bölgedeki su kaynaklarını tüketmeye yettiğini belirtti.
32
/
58
Araştırmacılar Maya medeniyeti döneminde bölgedeki ova, nehir sistemleri ile buharlaşma oranlarını ölçtü.
33
/
58
SADECE BİR KAÇ YIL SÜRDÜ
Sonuç olarak medeniyetin yok oluşunun nedeni Mayalıların yaşadığı Yucatan bölgesindeki ovaların nehir sisteminden yoksun oluşuna ve buharlaşma oranının fazla oluşuna bağlandı.
34
/
58
Buharlaşma nedeniyle de tatlı su kaynaklarının kuruduğu açıklandı.
35
/
58
Araştırmayı yürüten Profesör Eelco Rohling, “Kuraklıklar birkaç yıl sürmüş ve birkaç kez tekrarlanmış. Bu nedenle azalan su kaynakları bölgenin terk edilmesine yol açtı” dedi.
36
/
58
37
/
58
38
/
58
Piramitlerin sırrı çözüldü!
Avusturyalı bilim adamları önemli bir bulguya ulaştı. Amsterdam Üniversitesi araştırmacılarının gizemli Mısır Piramitleri'nde yaptıkları araştırmada ıslak kum bulunduğu ve bu bileşenin piramit yapımına karşı önemli bir ipucu olduğu belirtildi.
39
/
58
40
/
58
Araştırmacıların yaptıkları açıklamalara göre gerekli kum ve su miktarının bileşenlerinde gerekli sertleşmeyi oluşturacağı iddia edildi.
41
/
58
Yapılan deneyler ve gerekli kum su birleşenlerinin test edildiği araştırmada çöl kumunun gerekli su miktarı katılarak yoğun baskı uygulanması sonucu bekletilmesi ile normal kuma göre 2 kat daha sert bir birleşene sahip olunduğu belirtildi.
42
/
58
Yapılan araştırmalara göre gizemli piramitlerin inşasında kum yığınlarının gerekli miktarda su miktarı ile birlikte kat kat yukarı doğru bekletilip gerekli sertliğe ulaşan kayaların kat kat yukarı doğru inşa edilerek piramitlerin yapıldığı hakkında yeni bir teori ortaya atıldığı belirtildi.
43
/
58
Deneyler kumun rutubetinin doğru miktarda gerekli çekme kuvveti uygulanarak yapıldığı test etme üzerine olmuştur.
44
/
58
Teorilerini test etmek için, fizikçiler kum bir tepsiye Mısır kızağın bir laboratuvar versiyonunu yerleştirdi.
45
/
58
Bu kum su miktarının bir fonksiyonu olarak, gerekli çekme kuvvetini ve kum sertliğini belirleyici bir kuvvete sahip olduğu belirtildi.
46
/
58
Çok daha güçlü bir kum kayası elde etmek için belirli bir hacmi olan kum kayaların bir areometre ile ölçülerek uygulanan sertliğinin ölçüldüğünde istenilen sertliğe ulaştığı belirtildi.