Rize'de Filika dergisi editörleri Mehmet Akif Sipahioðlu (25), Hilal Çayýrcý (25), Seher Veziroðlu (24) ve Hacer Altoprak (23), kýl çorap ve lastik ayakkabý ile arýcý kýyafeti ve beyaz bezle sarýlý motosiklet kaský takarak kendilerini astronota benzetti.
Gençler, hiç konuþmayan astronot rolü ile videolar kayda almaya baþladý. Görüntülerde uzaya çýkmayý hedefleyen ve babaannesi ile vakit geçiren astronot, Türkiye Uzay Ajansý'ndan gelecek telefonu beklerken NASA'dan ve ABD'li Elon Musk'dan gelen telefon çaðrýlarýna ise cevap vermedi. Babaannesi ise uzaya çýkamayan astronotu 'Üzülme evladým seneye gidersin' diye teselli etti.
BAYRAKTAR'DAN 'O SENE BU SENE' PAYLAÞIMI
Uzay meraklýsý gençlerin videolarý, sosyal medyada yoðun ilgi gördü, yüz binlerce kiþi tarafýndan paylaþýldý.
Gençlerin videolarý Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar'ýn da dikkatini çekti. Bayraktar, babaannesinin uzaya çýkamayan astronotu 'Üzülme evladým seneye gidersin' diye teselli ettiði videoyu, 'O sene bu sene' notuyla sosyal medyada paylaþtý. Türkiye Havacýlýk, Uzay ve Teknoloji Festivali'nin (TEKNOFEST) sosyal medya hesabýndan da ayný video 'O zaman bu sene bize uðrasýn, nenesi' notuyla paylaþýldý.
RUSYA'DAN DAVET ALDILAR
Gençlerin ünü kýsa sürede ülke sýnýrlarýný da aþtý. Rusya Rossotrudnichestvo Federal Ajansý Türkiye Temsilciliði Baþkaný Alexander Sotnichenko gençleri ülkelerine davet etti. Telefonla ulaþtýðý gençlerle görüþen Rus yetkili baþarýlar diledi. Rus yetkililer ayrýca gençlere, 'Niye NASA? Rusya'nýn ilk uzay programý var' mesajý gönderdi, düzenledikleri uzaya ilk insanlý uçuþun 60'ýncý yýl dönümüne adanmýþ 'Hadi gidelim' adlý yaratýcýlýk yarýþmasýna katýlmalarý çaðrýsýnda bulundu.
TELESKOP YOK, DÜRBÜN VAR
Rizeli 4 genç, Çamlýhemþin ilçesi Fýrtýna Vadisi'nde çekimlerini sürdürüyor. Uzay kýyafeti ile kemer köprülerde yürüyen, Fýrtýna deresi kenarýnda vakit geçiren astronot, teleskop olmayýnca küçük bir dürbünle uzayý gözlemeye çalýþýyor. Kýl çoraplý, motosiklet kasklý astronota çevredekiler de ilgi gösteriyor.
'ASTRONOTUMUZ YENÝ YOLA ÇIKTI'
Filika adýnda dergi çýkardýklarýný anlatan Mehmet Akif Sipahioðlu, 'Dergimizden çýkan karakteri artýk gerçek hayatta yaþatýyoruz. Yöreye uyum saðlamasý için kýl çorap, kara lastik giydirdik. Arýcýlýk kýyafetini de astronot kýyafetine benzettik. Beyaz bezle kapladýðýmýz motorcu kaský ile de orijinal bir astronot karakteri ortaya çýktý. Olur ki astronot birden uzaya çýkmasý gerekirse uzay soðuk olur diye kýl çorap giydirdik.
Astronotumuzun telefonu hiç susmuyor. NASA ve Elon Musk arayýp 'bizimle çalýþ' diyor, fakat o istemiyor. Kolundaki Türk bayraðý bizim kimliðimizi temsil ediyor. O yüzden Türkiye Uzay Ajansý ile çalýþmak istiyor. Videolarýmýzýn yayýnlamasýnýn ardýndan Rusya'dan bir yarýþmaya katýlmamýz için bize ulaþtýlar. Projenin içeriðini öðrenerek deðerlendirme yapacaðýz. Astronotumuz yola yeni çýktý, yeni maceralarla yöremizi anlatmaya, dünyadaki sorunlara dikkat çekmeye devam edeceðiz. Astronotumuza bir isim vermedik. Ýlerleyen günlerde bizlere yakýþýr bir isim belirleyeceðiz' dedi.
'ASTRONOTUMUZ SESSÝZ KALMA HAKKINI KULLANIYOR'
Ekipteki Seher Veziroðlu da, 'Astronotumuz dünyaya bir dýþ göz olarak bakýyor. Yaþadýðýmýz sýkýntýlarý görüyor ve bu duruma bir çare bulunmadýðý için sessiz kalma hakkýný kullanýyor. Þu an için kimseyle konuþmuyor. Çünkü insanlara dargýn. Konuþmuyor oluþu bu olumsuzluklara gösterdiði bir tepkidir. Astronotunuza giydirdiðimiz kýl çorap, kara lastik ve arýcý kýyafetimizle birlikte babaannemizin tatlý þivesini ortak bir noktada buluþturduk. Bizim çok hoþumuza gitti ve bu fikri geliþtirirken çok keyif aldýk. Baþlangýçta insanlarýn ne tepki vereceklerini bilemedik fakat geri dönüþler hep olumlu yönde oldu' diye konuþtu.
'ASTRONOTUNU KENDÝ YÖREMÝZE UYARLADIK'
Hilal Çayýrcý ise, 'Filika sanat ekibi olarak amacýmýz yöremizde kültür sanat dergisi kurmak. Bu iþe giriþmemizde aslýnda en büyük etken pandemi süreci oldu. Yeni mezunlar olarak boþ durmaktan ziyade hem kendimize hem de yöremize fayda saðlamasýný amaçladýk ve bir yola girdik. Bu süreçte amaçlarýmýzý ortaya koymak için bir karakter oluþturmaya karar verdik ve bu karakterin bizlere dünyaya dýþardan bir gözle bakmasýný amaçladýk.
Bu yüzden astronot karakterini kendi yöremize uyarlayarak oluþturduk. Gerek çevremizde gerek filika sanat sosyal medya hesaplarýmýzdan insanlara ulaþmayý amaçladýk' ifadelerini kullandý.
Sosyal medyadan izlediði astronotu gezinirken gören Ömer Balsüzen, 'Büyük bir merakla takip ediyoruz. Kýl çoraplý, kara lastikli bizi anlatan astronot çok ilgimizi çekti. Gençleri tebrik ediyoruz, astronotun da konuþmasýný merakla bekliyoruz' dedi.