Rusya, Yunanistan ve Ýtalya'nýn gözü Türkiye'de! Dünyanýn peþinde olduðu keþif
SÝNOP'ta 9 yýldýr devam eden Balatlar Yapý Topluluðu'ndaki kazý çalýþmalarýnda Hz. Ýsa'nýn çarmýha gerildiði haçý içinde muhafaza ettiði tahmin edilen taþ sandýk bulundu. Hristiyan dünyasý tarafýndan kutsal kabul edilen eser, Sinop Arkeoloji Müzesi'nde muhafaza altýnda tutuluyor.
1
/
29
Kültür ve Turizm Bakanlýðý’nýn desteðiyle 9 yýl önce baþlatýlan Sinop kent merkezindeki 2 bin 300 yýllýk tarihe sahip olduðu vurgulanan Balatlar Yapý Topluluðu'nda kazý çalýþmalarý devam ediyor
2
/
29
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öðretim Üyesi Prof. Dr. Gülgün Köroðlu’nun baþkanlýðýnda sürdürülen kazý çalýþmalarýnda bugüne kadar on binlerce eser ortaya çýkarýldý.
3
/
29
Kazý çalýþmalarý kapsamda 5 ve 6'ýncý yüzyýllar arasýnda tarihlenen Gaziantep ve Antakya Zeugma Antik Kenti’nin mozaiklerine benzer mozaikler, 7'nci yüzyýla ait mezar odalarý ortaya çýkarýldý.
4
/
29
Kazý çalýþmalarýnda Hz. Ýsa’nýn çarmýha gerildiði haçý içinde muhafaza ettiði tahmin edilen taþ sandýk da bulundu.
5
/
29
Hristiyan dünyasý tarafýndan kutsal kabul edilen eser Sinop Arkeoloji Müzesi’nde muhafaza altýnda tutuluyor.
6
/
29
‘11 BÝN ESER GÜN YÜZÜNE ÇIKARILDI’ Sinop’un bir liman kenti olduðunu ve insanlýðýn en eski yerleþim yerlerinden birisi olduðunu belirten Sinop Ýl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, hem kent tarihi hem de dünya tarihinin aydýnlatýlmasý bakýmýndan Balatlar Yapý Topluluðu kazýsýnýn önemine vurgu yaptý.
7
/
29
9 yýldýr kazý çalýþmasýnýn devam ettiðini belirten Tosun, 'Müzemizin zenginleþmesinde buradaki kazý çalýþmalarý çok etkili oldu. Müzede þu an 2 bin eser sergiliyoruz, depomuzdaki eser sayýsý ise 11 bin ve bu eserlerin hepsi de bu kazý alanýndan çýktý. Çok önemli bulgular da ortaya çýktý, bu kazý çalýþmasýný Yunanistan ve Ýtalya’da takip ediyor. Burada yer alan kilise ayrýca bir Aziz Fokas Kilisesi'dir. Aziz Fokas’ýn bizim inancýmýzdaki karþýlýðý Hýdrellez zaviyesidir. Ýnanca göre, denizde darda kalan insanlara Aziz Fokas yardým eder. Onun için deniz yoluyla kente gelen insanlar, bu alaný çok geziyorlar” dedi.
8
/
29
‘DÜNYANIN PEÞÝNDE OLDUÐU MÝTRÝDAT'IN HEYKELÝ DE ÇIKACAK’ Sinop’un bir antik kent olduðunu anlatan Tosun, M.Ö. 112-63 yýllarý arasýnda yaþamýþ Pontus Kralý Mitridat'ýn sarayýnýn ve heykelinin bu bölgede olabileceðini kaydetti.
9
/
29
Tosun, kazý alanýnda erken Roma, geç Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlý medeniyetlerinin izlerinin bulunduðunu belirterek, þunlarý söyledi:
10
/
29
'Kazý çalýþmasý ilerledikçe bu alanýn otel, ambar, hamam, eðlence yeri olarak kullanýldýðýný görüyoruz. Hatta Mitridat'ýn sarayýnýn burada olduðunu düþünüyoruz. Bütün dünyanýn peþinde olduðu, Ýngiliz kitaplarýnda ‘sarayýn önünde’ diye tabir edilen Mitridat heykelinin de burada olduðu söyleniyor. 6. Mitridat, Roma’yý 42 defa yenen bir adam, tarihte çok önemli bir üne sahip. Önümüzdeki dönemlerde yapýlacak kazýlarda belki o heykele de ulaþacaðýz...
11
/
29
Mitridat'ýn sarayýný ve heykelini bulduðumuz gün, Sinop’a bir milyon turist gelecek. Hz. Ýsa’nýn, çarmýha gerildiði gerçek haçýný içinde muhafaza etmiþ olabilecek bir taþ sandýk bulundu. Hristiyan dünyasý tarafýndan kutsal kabul edilen bir eser bu. Hatta Fener Rum Patriði Bartholomeos, heyetiyle buraya geldi ve inceleme yaptý. Sinop’ta; Ortodoks dünyasýnýn, Rusya coðrafyasýnýn, Yunanistan ve Ýtalya’nýn takip ettiði bir kazý çalýþmasý var.' Tosun, bu alanýn bir ören yeri olarak hizmete sunulduðunda Karadeniz turizmine büyük katký saðlanacaðýný da ifade etti.