Âşık Veysel'in doğum günü doodle oldu! Aşık Veysel kimdir?
Aşıklık geleneğinin son büyük temsilcilerinden olan Aşık Veysel 123 yıl önce bugün doğdu. Ünlü ozanın doğum gününü unutmayan Google, Aşık Veysel için özel bir doodle hazırladı. Aşık Veysel doodle'ına tıklayınca ozanla ilgili bilgiler ve türkülerinin de bulunduğu internet sayfalarına yönlendiriyor. Dünyaca ünlü halk ozanı Aşık Veysel kimdir? Aşık Veysel ile ilgili detaylı bilgileri haberimizde bulabilirsiniz...
1
/
30
Aşıklık geleneğinin son büyük temsilcilerinden olan Aşık Veysel 123 yıl önce bugün doğdu. Ünlü ozanın doğum gününü unutmayan Google, Aşık Veysel için özel bir doodle hazırladı. Aşık Veysel doodle'ına tıklayınca ozanla ilgili bilgiler ve türkülerinin de bulunduğu internet sayfalarına yönlendiriyor. Dünyaca ünlü halk ozanı Aşık Veysel kimdir? Aşık Veysel ile ilgili detaylı bilgileri haberimizde bulabilirsiniz...
2
/
30
Google ana sayfasında 'doodle' olarak adlandırılan logoda, Aşık Veysel'in bağlama çalarkenki halinin yanı sıra kilim motifleri yer alıyor.
3
/
30
Doodle'a tıklandığında ünlü ozanla ilgili bilgiler ile türkülerinin yer aldığı sayfaların linkleri ekrana geliyor.
4
/
30
Aşık Veysel lakabıyla tanınan Veysel Şatıroğlu, 25 Ekim 1894'te Şarkışla'da dünyaya geldi.
5
/
30
Gülizar ile 'Karaca' lakaplı çiftçi Ahmet'in oğlu olan Veysel'in iki kız kardeşi, yörede yaygınlaşan çiçek hastalığına yakalanarak yaşamlarını yitirdi. Aşık Veysel de 7 yaşında aynı hastalıktan dolayı iki gözünü kaybetti.
6
/
30
Oyalanması için babasının aldığı bağlamayla önce başka ozanların türkülerini çalmaya başlayan usta sanatçı, 1930'da Sivas Maarif Müdürü olarak görev yapan Ahmet Kutsi Tecer ile şairler gecesinde tanıştı. Aşık Veysel, Tecer'in verdiği destekle birçok ili dolaşmaya başladı.
7
/
30
Aşıklık geleneğinin son büyük temsilcilerinden olan Aşık Veysel, bir dönem yurdu dolaşarak Köy Enstitülerinde saz hocalığı yaptı. Selda Bağcan, Gülden Karaböcek, Hümeyra, Fikret Kızılok, Esin Afşar gibi bazı müzisyenler 1970'li yıllarda Aşık Veysel'in deyişlerini düzenleyerek yaygınlaşmasını sağladı. Şarkışla'da her yıl Aşık Veysel'in adına şenlik düzenleniyor.
8
/
30
Aşık Veysel, eserlerinde kullandığı yalın Türkçeyle dikkati çekerken, şiirlerinde yaşama sevinciyle hüzün, iyimserlikle umutsuzluk iç içedir. Doğa, toplumsal olaylar, din ve siyasete ince eleştiriler yönelttiği şiirleri de kaleme alan sanatçının şiirleri, Deyişler (1944), Sazımdan Sesler (1950), Dostlar Beni Hatırlasın (1970) isimli kitaplarında toplandı.
9
/
30
Ünlü halk ozanı 21 Mart 1973'te akciğer kanseri sonucu yaşamını yitirdi.
10
/
30
Doodle uygulamaları, dünya ülkeleri için önemli gün ve tatillere, kültürel olaylara ve tarihte yer alan önemli kişilere bu platformda yer vererek, dikkati çekmeyi amaçlıyor.
11
/
30
Aşık Veysel Şatıroğlu, 1894 yılında Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde dünyaya geldi. Annesi Gülizar, babası 'Karaca' lakaplı Ahmet adında bir çiftçiydi. Veysel'in iki kız kardeşi, yörede yaygınlaşan çiçek hastalığına yakalanarak yaşamlarını yitirdi. Ardından Veysel de yedi yaşında aynı hastalıktan dolayı iki gözünü de kaybetti. Kendi anlatımına göre: 'Çiçeğe yatmadan evvel anam güzel bir entari dikmişti.
12
/
30
Onu giyerek beni çok seven Muhsine kadına göstermeye gitmiştim. Beni sevdi. O gün çamurlu bir gündü, eve dönerken ayağım kaydı ve düştüm. Bir daha kalkamadım. Çiçeğe yakalanmıştım... Çiçek zorlu geldi. Sol gözümde çiçek beyi çıktı. Sağ gözüme de, solun zorundan olacak, perde indi. O gün bugündür dünya başıma zindan.'
13
/
30
Babasının, Âşık Veysel'e oyalanması için aldığı bağlamayla önce başka ozanların türkülerini çalmaya başladı. 1930 yılında Sivas Maarif Müdürü olarak görev yapan Ahmet Kutsi Tecer ile Kutsi Bey tarafından düzenlenen bir şairler gecesinde tanıştı. Kutsi Bey tarafından verilen destek ile birçok ili dolaşmaya başladı
14
/
30
Âşık geleneğinin son büyük temsilcilerinden olan Âşık Veysel, bir dönem yurdu dolaşarak Köy Enstitüleri'nde saz hocalığı yaptı. 1965 yılında özel kanunla maaş bağlandı. 1970'li yıllarda Selda Bağcan, Gülden Karaböcek, Hümeyra, Fikret Kızılok, Esin Afşar gibi bazı müzisyenler Âşık Veysel'in deyişlerini düzenleyerek yaygınlaşmasını sağladı. Şarkışla'da her yıl adına şenlikler yapılır.
15
/
30
Eserlerinde Türkçesi yalındır. Dili ustalıkla kullanır. Yaşama sevinciyle hüzün, iyimserlikle umutsuzluk şiirlerinde iç içeydi. Doğa, toplumsal olaylar, din ve siyasete ince eleştiriler yönelttiği şiirleri de vardır. Şiirleri, Deyişler (1944), Sazımdan Sesler (1950), Dostlar Beni Hatırlasın (1970) isimli kitaplarında toplandı.1973 yılında akciğer kanseri sonucunda vefat etti. Ölümünden sonra Bütün Şiirleri (1984) adıyla eserleri tekrar yayınlandı.
16
/
30
2014 yılının Kasım ayında Devlet Opera ve Balesi Âşık Veysel'in ölümünün 41. yılı anısına onun türkülerinden yola çıkılarak hazırlanan, tek perdelik dans tiyatrosu 'Dostlar Beni Hatırlasın' sahneye konulmuştur. 17 Kasım 2014 yapılacak prömiyere onur konuğu olarak Âşık Veysel'in kızı ve torunlarının katılacağı açıklanmıştır. Gösterinin rejisörlüğünü İhsan Bengier yaparken, Almula Ersoy, Ayşegül Aydemir, Deniz Alp, Sevim Başol ve Müge Gündüz gibi isimler rol almıştır.