lkadým ilçesi Kalkanca Mahallesi'ndeki yol çalýþmasýnda tesadüfen bulunan Geç Roma Dönemi'ne ait yaklaþýk 2 bin yýllýk mozaik ortaya çýkarýldý.
50 metrekarelik mozaik, kazý sonrasýnda bulunduðu yerden alýnýp eski Samsun Müzesi'ne götürüldü. Ancak müzede, sergi alanýnda yer olmadýðý için mozaik, depoda saklandý.
Daha sonra restore edilen mozaikler yeni Samsun Müzesi'nin açýlmasýyla 30 yýl sonra sergilenmeye baþlandý.
Eski müzede depoda korunaklý halde muhafaza edildiðini söyleyen Samsun Müzesi'nden arkeolog Samet Armaðan, mozaiðin mart ayýnda açýlan yeni Samsun Müzesi'nde depodan çýkarýlýp sergilenmeye baþlandýðýný belirterek, 'Bu eser bundan 30 yýl önce Samsun'da bir yol çalýþmasý sýrasýnda tesadüfen bulundu.
Eser bulundu fakat eski müzemiz küçük olduðu için orada sergileyemedik. Yaklaþýk 30 yýldýr depoda korunaklý bir þekilde korunuyordu.
Bu eser yeni müzemize taþýnmamýzla beraber sergilemeye baþladýk. Depomuzdan çýkartarak halkýmýzýn beðenisine sunduk' dedi.
Mozaiðin tarihçesi hakkýnda da bilgi veren Armaðan, 'Bu eserimiz milattan önce 3'üncü yüzyýla ait bir eser. Bu eserin orta kýsmýnda Akhilleus ve annesi Tethys figürleri var.
Akhilleus, Yunan mitolojisinde bir kahramandýr. Bu eserde de Akhilleus'un Troya savaþýna gitmesini anlatan bir sahne var. Etrafýnda da 4 tane tanrý þeklinde figürler var. Bu figürler de mevsimleri simgeleyen kadýn figürleridir.
Mozaikler de küçük taþlarýn birbirlerine yapýþtýrýlmasýyla oluþmaktadýr. Eserimiz Amisos tepesinde sit alaný içerisinde parçalar halinde bulunmuþ ve bugün 30 yýl sonra sergilenmeye baþlanmýþtýr' diye konuþtu.