Týp dünyasýnda çýðýr açacak cihaz Türkiye'ye geliyor
ABD'de geçtiðimiz hafta, Duke Üniversitesi'nden doktorlar, kalbi durduðu için ölen kiþiden aldýklarý kalbi çalýþtýrarak, baþka bir hastaya nakletmeyi baþardý.
1
/
10
Bu süre sonunda 'hands off' yani bütün týbbi müdahale durduruluyor. Ardýndan ölen kiþinin ya da yakýnlarýnýn onayý varsa ki bazý ülkelerde bu onaya da bakýlmaksýzýn, organlarýn çýkarýlmasý için hemen harekete geçiliyor, birtakým cihazlarla (ECMO gibi), vücudun bütün organlarý beslenmeye çalýþýlarak çýkarýlýyor.
Biz Türkiye'de beyin ölümünü kriter olarak alýyoruz. Beyin ölümünün ardýndan kalbi aldýðýmýzda özel soðuk solüsyonla besliyoruz, kalbi soðuk bir ortamda transporte ediyoruz. Bu sayede kalbi yaklaþýk 4 ila 6 saat sonra kullanabiliyoruz. Ama bu süreyi aþtýðýmýzda sorunlar ortaya çýkabiliyor.'
2
/
10
DAHA ÖNCE AVUSTRALYA VE ÝNGÝLTERE'DE YAPILDI
Prof. Dr. Süha Küçükaksu, daha önce Avustralya'da ve Ýngiltere'de de gerçekleþtirilen, dolaþým ölümünden sonra kalbin yeniden çalýþtýrýlmasýyla organýn nakledilebilmesi iþleminin, fizyolojiye daha uygun bir durum olduðunu söyleyerek,
'Kalbi durduktan sonra yine soðuk solüsyonlarla, birtakým yerlerine kanüller sokuluyor. Aortasýna, atriumlarýna, ölmüþ kiþinin alýnan kaný özel oksijenlendirilmiþ bir sistemden geçirilerek, kalp perfüze ediliyor (besleniyor).
Kalp, perfüzyon sonrasýnda yavaþ yavaþ güçleniyor ve kasýlmaya, atmaya baþlýyor makinenin içerisinde. Bu þekilde 8 saate kadar rahatlýkla nakil iþlemi gerçekleþtirilebiliyor' diye konuþtu.
3
/
10
'Biz de bu cihazýn ülkemize gelmesi konusunda bazý ön görüþmeler içerisindeyiz. Nisan ayýnda ABD'nin Atlanta eyaletinde lansmaný yapýldý. Biz de oradaydýk.
Ama tabii ki ekonomik bir boyutu var. Bunlar da halledilirse Türkiye'de kalp nakli donör sayýsýnýn bir miktar daha da artacaðýna inanýyorum.
O nedenle Saðlýk Bakanlýðýmýzýn bu cihazdan belli organ nakli bölgeleri için bir ya da iki tane de olsa temin etmesi gerekiyor diye düþünüyorum. Böylece kalpte donör havuzu da biraz daha geniþletilebilir. Bu þansý hiç bulamayan hastalar var.'
4
/
10
KULLANILAMAYAN KALPLER BU ÞEKÝLDE ÝÞE YARAYABÝLÝR
Bu tekniðin özellikle marjinal donör denilen, 35 yaþ üzeri, kýsa süreli de olsa (5-10 dakika gibi) kalp durmasý yaþamýþ donörlere ait, cerrahlarýn pek de kullanmak istemediði kalplerin kullanýlabilmesine imkan saðlayabileceðine iþaret eden Prof. Dr. Küçükaksu, sözlerini þöyle noktaladý:
5
/
10
Kalp nakli ve yapay kalpler konusunda pek çok ilke imza atan Prof. Dr. Süha Küçükaksu, bu yöntem ile ölen kiþinin kalbinin cihaza alýndýðýný, organ yükünden kurtarýldýðýný, ölenin kendi kanýyla beslenerek, yeniden atabilir hale getirilebildiðini, birtakým özel sývýlarla desteklenip, iyileþmesinin saðlanabildiði ve nakle kadar 8 saat zaman kazandýrdýðýný anlattý.
Prof. Dr. Küçükaksu, 'Geçtiðimiz günlerde Duke Üniversitesi Kalp Nakli Bölüm Baþkaný Dr. Jacob Niall Schroder ve ekibinin gerçekleþtirdiði özel kalp nakli hepimizi heyecanlandýrdý.
Burada, dolaþým ölümü, yani kalbin durmasýndan sonra tekrar canlandýrýlarak kullanýlmasý, 'reanimatif' bir kalp donörünün kullanýlmasý, Amerika'da ilk kez baþarýldý. Birtakým cihazlarla bu gerçekleþtirildi' dedi.
6
/
10
ABD'de geçtiðimiz hafta, Duke Üniversitesi'nden doktorlar, kalbi durduðu için ölen kiþiden aldýklarý kalbi çalýþtýrarak, baþka bir hastaya nakletmeyi baþardý.
Duke Üniversitesi Kardiyovasküler ve Göðüs Cerrahisi Anabilim Dalý'ndan doktorlar, daha önce Ýngiltere ve Avustralya'da da yapýlan 'kalp ölümünden sonra baðýþlanmýþ kalbin baþka bir hastaya nakli' ameliyatýný, ABD'de ilk kez gerçekleþtirdiklerini söylediler.
Prof. Dr. Süha Küçükaksu, durmasýna raðmen yeniden çalýþtýrýlan kalbin içine konulduðu cihazýn ülkemize getirilmesi için ön görüþmeler yapýldýðýný söyledi.
7
/
10
BEYÝN ÖLÜMÜ ÝLE DOLAÞIM ÖLÜMÜ FARKI
Türkiye'de organ naklinde, beyin ölümünün kriter olarak alýndýðýný vurgulayan Prof. Dr. Küçükaksu, kalp ve solunum durmasýna baðlý ölümleri ise þöyle özetledi:
8
/
10
9
/
10
'Diyelim ki kalbi duran birine 30-40 dakika kalp masajý ve sunni teneffüs yapýldý ancak herhangi bir kalp veya solunum aktivitesi yoksa, bu kiþide dolaþým ölümü gerçekleþmiþ kabul ediliyor.
Bu aþamadan sonra ülkelere göre deðiþen belli bir bekleme periyodu var. Amerika'da 5 dakika, Avrupa'da 10 dakika, Ýtalya'da 20 dakika gibi.
10
/
10
Türkiye'de, hastaya beyin ölümü tanýsý konulmadan duran kalp, nakil için kullanýlamýyor.
Belli bir süre durup yeniden çalýþtýrýlan kalp de hasar meydana gelmiþ olma ihtimaliyle, nakil bekleyen hastaya takýlmýyor.
Bu cihaz ise, durduktan sonra yeniden çalýþtýrýlabilen kalbin kullanýlmasýnýn ve nakil bekleyen birçok kalp hastaya umut olmasý bekleniyor.