Hiç kapsül þeklinde bir binada yaþadýnýz mý? Yenilikçi mimar Kisho Kurokawa, ilk kapsül mimarisi tasarýmý olan Nakagin Capsule Tower yani Nakagin Kapsül Kulesi’ni Japonya’da 1972’de inþa ederek oldukça ilginç ve yenilikçi bir esere imzasýný atmýþ oluyor. Kapsül modül, kalabalýk bir þehir olan Tokyo’nun merkezinde bulunuyor. Tokyo nüfusunu düþünürseniz bu binanýn nasýl bir düþünce ile tasarlandýðýný da tahmin edebilirsiniz. Kapsül yapý içindeki her bir modül takýlabiliyor ve gerektiðinde deðiþtirilebiliyor. Bina, sürdürülebilir ve geri dönüþtürülebilir mimari için bir prototip olarak gösteriliyor.
1
/
20
Bu da bir kiþinin rahatça yaþamasý için yeterli alaný ve konforu sunuyor. Ýç mekanda dairesel bir pencere, yerleþik bir yatak ve banyo yer alýyor. Bu küçük mekanýn içinde bir TV, radyo ve çalar saat ile tüm ihtiyaçlar karþýlanabiliyor.
2
/
20
Kule sadece dört aylýk bir tasarým sürecine sahip. Normalden daha kýsa bir sürede, acele edilerek yapýldýðý için de yapýsal birçok sorun yaþýyor. Dünyanýn dört bir yanýndan gelen mimarlar, tüm fikir ve seçenekleri göz önünde tutarak kuleleri korumak için birlikte çalýþýyorlar ve binayý korumak istiyorlar.
3
/
20
Minimalist bir yaþam hayalinin ucundaki ev olan Nakagin Kapsül Kulesi’ndeki kapsüller Uzakdoðu seyahatinde mutlaka görmek isteyeceðiniz yapýlar arasýnda kendine yer buluyor. Kaynak: Milliyet
4
/
20
5
/
20
Kapsül modül, kalabalýk bir þehir olan Tokyo’nun merkezinde bulunuyor. Tokyo nüfusunu düþünürseniz bu binanýn nasýl bir düþünce ile tasarlandýðýný da tahmin edebilirsiniz. Kapsül yapý içindeki her bir modül takýlabiliyor ve gerektiðinde deðiþtirilebiliyor. Bina, sürdürülebilir ve geri dönüþtürülebilir mimari için bir prototip olarak gösteriliyor.
6
/
20
Hiç kapsül þeklinde bir binada yaþadýnýz mý? Yenilikçi mimar Kisho Kurokawa, ilk kapsül mimarisi tasarýmý olan Nakagin Capsule Tower yani Nakagin Kapsül Kulesi’ni Japonya’da 1972’de inþa ederek oldukça ilginç ve yenilikçi bir esere imzasýný atmýþ oluyor.
7
/
20
8
/
20
9
/
20
10
/
20
11
/
20
12
/
20
13
/
20
14
/
20
15
/
20
16
/
20
Tokyo’nun Ginza bölgesinde yer alan toplam 140 kapsülden ve 14 kattan oluþan bina, merkezi bir çekirdeðin çevresinde çeþitli açýlarla istifleniyor ve döndürülebiliyor. Kurokawa tarafýndan tasarlanan bu enteresan yapýdaki her kapsül 4 x 2.5 metre ölçülerinde bulunuyor.
17
/
20
Kapsüllerin tüm parçalarý Shiga Caddesi’ndeki bir fabrikada üretilmiþ ve kamyonlarla taþýnmýþ. Kapsüller bir vinçle kaldýrýlarak nakliye konteynerlerine yüklenmiþ, daha sonra yine bir vinç vasýtasýyla içeriye sokularak beton çekirdek þaftýna baðlanmýþ.
18
/
20
Tokyo’daki apartmanlar ve yüksek katlý binalar kendine özgü olarak tasarlanmýþ bir þekilde karþýnýza çýkýyor. Uyarlanabilir, büyüyen ve deðiþtirilebilir bina tasarýmlarý ile bilinen Kurokawa, metabolizma mimarisi hareketinin de en önemli temsilcisi olarak gösteriliyor.
19
/
20
Nakagin Kapsül Kulesi de bunun bir örneði olarak tanýnýyor. Bu fikirler ilk kez 1960’da, Dünya Tasarým Konferansý’nda ortaya çýkýyor. Dinamik þehir ve kültürler arasý yönlerden dolayý önem taþýyan bu tarz metabolist yapýlar bilim adamlarý, mimar ve tasarýmcýlarýn da dikkatini çekiyor.
20
/
20
Doðal malzemelerden yapýlmýþ Japon kentlerinin geçici ve öngörülemeyen ömürleri oluyor. Bu akýmýn mimari anlamda örneði Nakagin Kapsül Kulesi’nde görülebiliyor.