Türk Silahlý Kuvvetlerinin (TSK) kara gücünü oluþturan en önemi unsurlardan olan tank birlikleri, aldýðý eðitimler ve gerçekleþtirdikleri tatbikatlarla 7 gün 24 saat göreve hazýr durumda kalýyor.
Kara Kuvvetleri Komutanlýðý bünyesinde hizmet veren 'Tank Okul Komutanlýðý' tarafýndan, TSK'nýn ihtiyaçlarý kapsamýnda subay, yedek subay, astsubay, yedek astsubay ve uzman erbaþlara yönelik olarak, tank konusunda temel kurslar, mesleki geliþim kurslarý ve ihtisas kurslarý veriliyor.
Kursiyerler tank simülatörlerinde eðitilmelerinin yaný sýra tabur görev kuvveti seviyesinde simülatör destekli komuta yeri tatbikatlarýna tabii tutuluyor ve bu kapsamda gerçek tank ile arazide sürüþ, atýþ, dayanýklýlýk, manevra gibi kabiliyetleri geliþtirmek üzere deneyim tatbikatlarýna katýlýyor.
Muharebe alanýnda komutanýn karar silahý olan tanklarý sevk ve idare edecek subay ve astsubay kursiyerlere yönelik taktik ve teknik eðitimlerin tamamlanmasýnýn ardýndan kursiyerler, tank komutaný, kýsým komutaný ve takým komutaný olarak mezun oluyor.
Ayrýca uzman erbaþ ve sözleþmeli erler de aldýklarý taktik ve teknik eðitim sonrasýnda tank mürettebatý olarak mezun ediliyorlar.
Tank Okul Komutanlýðýnca baþlatýlan ihtisas kurslarýna katýlanlara, kendi alanýnda uzmanlaþmýþ subay, astsubay ve öðretmen yardýmcýsý uzman erbaþlar tarafýndan eðitim veriliyor.
Eðitim ve Doktrin Komutanlýðý bünyesinde açýlan öðretmen yetiþtirme kursunu alan kursiyerler müteakiben Tank Okul Komutanlýðýnda öðretmen olarak görev yapýyor.
Öðretmenler, Fýrat Kalkaný, Zeytin Dalý, Barýþ Pýnarý, Bahar Kalkaný ve Pençe harekatlarýnda baþarýlý olan personel arasýndan belirleniyor.
Seçilen personel, teknik kurulda yeni nesil tanklarla yerli ve milli proje olan 'Altay' tanký üzerinde eðitim alýyor.
Tank Okul Komutanlýðý'nda eðitim alan kursiyer ve öðrencilere harekatlarda görev alan subaylar da deneyim aktarýmý yapýyor. Bu sayede tatbikat alanýnda verilen eðitimlerin sahadaki yansýmalarýný birinci aðýzdan dinleyebiliyor.
Tank Yüzbaþý Ali Nennioðlu, AA muhabirine, Tank Okul Komutanlýðý'nda eðitim alan kursiyerlerin, sahada aldýklarý taktik ve teknik görevlere iliþkin bilgiler verdi.
'Tank okuluna katýlan her kursiyer ve öðrenci taktik eðitimlerin yaný sýra kullanacaðý tankýn teknik eðitimlerini almaktadýr. Tank mürettebatý dört personelden oluþmaktadýr.' ifadesini kullanan Yüzbaþý Nennioðlu, kursiyer ve öðrencilerin görevlerine yönelik tankýn gövde ve kule eðitimini aldýklarýný belirtti.
Nennioðlu, bu kapsamdaki eðitimlere iliþkin þunlarý kaydetti:
'Kule eðitiminde atýþ kontrol sistemlerini, tank üstü silahlardan tank topu, uçak savar ve kule makineli tüfeði kullanmayý ve tankýn muhabere sistemlerini çok iyi seviyede öðrenmektedirler. Tankýn gövde eðitiminde kursiyerler ve öðrenciler tank sürmesini öðrenir ve tank ehliyeti alýrlar. Baþarýlý olan kursiyer ve öðrenciler tank top atýþý yapar.'
Tankýn, mürettebatla kullanýlan bir silah olduðunu dile getiren Nennioðlu, bu nedenle her mürettebatýn ayrý bir görevi olduðunu söyledi.
Yüzbaþý Nennioðlu, eðitim alan kursiyerlere ve öðrencilere tatbikat alanýnda atýþ ve sürüþ eðitimlerinin de verildiðini belirterek, 'Tank komutaný, uzaktan komutalý silah sistemiyle uçak savar, niþancý ise tank topu ve kule makineli tüfeði atýþlarý yapmaktadýr. Doldurucu bölmesinde tank topu doldurma eðitimini, ayrýca tankýn mürettebatýna sis havanlarýný kullanma eðitimi vermekteyiz.' diye konuþtu.
Tank mürettebatýnýn ilk atýþ görevi olarak tek tankla gece ve gündüz þartlarýnda muharebe atýþ görevini yerine getirdiðini aktaran Nennioðlu, ayrýca terörle mücadele harekatý kapsamýnda tank ile maðara, bombalý araç hedeflerine uzak mesafeli atýþlar yapýldýðýný ifade etti.
Yüzbaþý Nennioðlu, atýþ görevinde baþarýlý olan tank mürettebatýnýn 4 tanktan oluþan tank takýmý il muharebe atýþýný yaptýðýný belirterek, 'Tank takýmý muharebe atýþý, gece ve gündüz olacak þekilde sabit ve hareketli tank, tanksalar ve avcý hedef gruplarýna uygun tank topu ve tank üstü silahlar ile atýþ yapýlarak icra edilir. Tank takýmý atýþ parkurunda 2 kilometre boyunca ilerleyerek taarruz atýþlarýný gerçekleþtirir ve hedefi ele geçirir.' þeklinde konuþtu.
Tank Okul Komutanlýðý'nda kursiyer olarak eðitim alan Tank Teðmen Servet Þahin ise þunlarý anlattý:
'Ocak ayýnda temel eðitimime baþladým. 32 haftalýk bu süre içerisinde tankýn teknik ve taktik kullanýmýna hakim oldum. Almýþ olduðumuz bu eðitimi uygulamýþ olmaktan dolayý mutluyum ve heyecanlýyým. Tankýn silah ve motor gücünü hissetmek bana ayrýca güven ve güç kattý. Bu ruh ile þanlý Türk Silahlý Kuvvetlerimize ve devletimize hizmet etmek benim için gurur verici.'
Tank Okul Komutanlýðý'ndaki teknik ve taktik eðitimlerini tamamlayan kursiyerler, daha sonra kendi tank birliklerinde görevlerine devam ediyor.
Her kursiyer kendi birliðinde kullanýlan tanka özel eðitim alýyor ve birliklerine katýldýklarý zaman bu kapsamda görevlerini sahada etkin ve dinamik þekilde uygulayabiliyor.
Kara Kuvvetleri Komutanlýðý bünyesindeki tank birlikleri, envanterde bulunan M48, M60 ve M60T ile Leopard 1 ve 2 tanklarýyla verilen görevleri yerine getiriyor.
Tanklarda yer alan özelliklerin yaný sýra sürekli olarak modernize edilerek üzerine eklenen yeni silah sistemleri ve modüller sayesinde imkan ve kabiliyetleri artýrýlýyor.
M60T, 120 milimetre tank topuna sahip ve üzerinde tankýn yakýn çevresini gösteren kamera sistemleri bulunuyor. Uzaktan komutalý silah sistemine sahip olan uçaksavarýn da yer aldýðý M60T, tank lazer uyarý sistemi (TLUS), mevziden çýkmadan 360 derece görüntü alýnmasýný saðlayan TEPES, dünyada sadece 5 ülkenin üretebildiði, tanksavar atýþlarýndan koruyan PULAT sistemi ve reaktif zýrh kaplamasýný da üzerinde barýndýrýyor.
Ayrýca, yerli ve milli atýþ kontrol sistemi olan 'VOLKAN M' sistemi de dahil edilen M60T tankýnda bu konuda dýþa baðýmlýlýk da sona erdirildi.
Öte yandan, Türkiye'nin kendi tankýný üretmek amacýyla baþlattýðý 'Altay' projesi kapsamýnda kursiyerlere çalýþmalarý devam eden 'Altay' tanký özelinde de eðitim veriliyor.