Denizlerde doðal gaz ve petrol arama çalýþmalarýna yönelik gemi temini noktasýnda yaptýðý yatýrýmlarla son yýllarda yüksek teknolojiye sahip güçlü bir enerji filosuna sahip olan Türkiye, sismik ve sondaj faaliyetlerinde kendi ihtiyacýný karþýlayabilecek konuma yükseldi.
Bu kapsamda Türkiye Fatih, Yavuz, Kanuni ve Abdülhamit sondaj gemileri ile Barbaros Hayreddin Paþa ve MTA Oruç Reis sismik arama gemilerinden oluþan dev bir enerji filosu kurdu.
Envanterin ilk üyesi ve doðal gaz tarihinin en büyük keþiflerine imza atan Fatih Sondaj Gemisi, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklýðý (TPAO) bünyesinde 2017'de filoya dahil oldu.
Fatih'in geliþiyle sondaj çalýþmalarýnda vites yükselten Türkiye, bu gemiyle ilk sondajý Ekim 2018'de Alanya-1 derin deniz kuyusunda yaptý.
- KARADENÝZ'DE ÝLK SONDAJ TEMMUZ 2020'DE
Fatih, Doðu Akdeniz'in ardýndan Ýstanbul'un fethinin 567. yýl dönümü olan 29 Mayýs 2020'de Karadeniz'deki ilk milli sondajý gerçekleþtirmek üzere Haydarpaþa Limaný'ndan uðurlandý.
Fatih sondaj gemisinin kuleleri Ýstanbul Boðazý'ndan geçebilmesi için söküldü ve gemi, kuleleri yeniden monte edilmek üzere 6 Haziran'da Trabzon Limaný'na demir attý.
Buradaki hazýrlýk sürecinin ardýndan tekrar yola çýkan Fatih, 20 Temmuz'da Zonguldak açýklarýndaki Tuna-1 olarak isimlendirilen lokasyonda 3 bin 500-4 bin metre derinlik hedefiyle Karadeniz'deki ilk milli derin deniz sondajýna baþladý.
Aðustos 2020'de Tuna-1 kuyusundan 320 milyar metreküplük ilk doðal gaz keþfinin müjdesini veren Fatih'in, 17 Ekim'de 2020'de ilave 85 milyar metreküp keþfiyle, Tuna-1 bölgesindeki toplam doðal gaz miktarý 405 milyar metreküpe yükseldi.
Arama faaliyetlerine Amasra-1'de devam eden Fatih, 4 Haziran 2021'de Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir doðal gaz keþfi daha yaptý. Söz konusu keþifle birlikte ülkede doðal gaz rezervi 540 milyar metreküpe çýktý.
Uluslararasý bir deðerlendirme þirketine yaptýrýlan üç boyutlu modellemeyle Sakarya sahasýndaki rezerv büyüklüðü 652 milyar metreküp olarak revize edildi.
Fatih, Aralýk 2022'nin sonuna doðru ise Sakarya Gaz Sahasý'nda bulunan Çaycuma-1 kuyusunda 58 milyar metreküplük yeni bir rezerv keþfini daha gerçekleþtirdi.
Böylelikle Türkiye'nin toplam keþfedilen doðal gaz rezervi 710 milyar metreküpe yükseldi.
Fatih, Zonguldak açýklarýndaki Sakarya Gaz Sahasý'nda hem gaz tespit edilen kuyularda sondaj yapýyor hem de gaz potansiyeli bulunan lokasyonlarda arama faaliyeti gerçekleþtiriyor.
29 Eylül'de Filyos-1 kuyusunda baþlattýðý çalýþmaya bakým arasý veren Fatih, geçen hafta Filyos Limaný'na demir attý.
3 lojistik gemisinin eþlik ettiði Fatih, buradaki bakým çalýþmalarýný tamamlayarak yeni sondajlar için denize açýlacak.
- 12 BÝN METREYE SONDAJ YAPABÝLÝYOR
Güney Kore'de 2011'de inþa edilmesinin ardýndan Türkiye'de millileþtirme çalýþmalarý tamamlanan, 6. nesil teknolojiye sahip Fatih, 12 bin 200 metre derinlikte ve çok yüksek basýnç altýnda dahi deniz sondajý yapabiliyor.
Yüksek teknolojiye sahip dünyadaki ilk 5 gemi arasýnda yer alan Fatih, açýk derin deniz (offshore deep gas) sondajý gerçekleþtiriyor.
Fatih, 229 metre uzunluðunda, 36 metre geniþliðinde ve 51 bin 283 groston aðýrlýða sahip. (AA)