Uraloðlu, Türk Havacýlýk ve Uzay Sanayii (TUSAÞ) yerleþkesindeki Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde (USET) TÜRKSAT 6A'yla ilgili açýklamalarda bulundu.
Uyduya dair çalýþmalarý bitirdiklerini ifade eden Uraloðlu, 'TÜRKSAT 6A'nýn fýrlatýlmasýyla ilgili sürece girdik. Türkiye'nin haberleþme, televizyon yayýnlarý, hem askeri hem de sivil haberleþme için uyduya ihtiyacýmýz var. Türkiye'nin uzayda 5 haberleþme, 4 gözlem uydusu bulunuyor. Biz bunlarla kendi hem kendi ihtiyacýmýzý görüyoruz hem de yakýn coðrafyamýzdaki ülkelere hizmet satýþý ve sunumunu saðlamýþ oluyoruz.' dedi.
Uraloðlu, TÜRKSAT 6A uydusunu yerli ve milli imkanlarla ürettiklerini ve temmuz ayýnda fýrlatma iþlemini gerçekleþtireceklerini anýmsattý.
Bakan Uraloðlu, uydunun üretim süreci ve fýrlatma takvimi hakkýnda þu bilgileri verdi:
'Haberleþme bizim en kýymetlimiz, özellikle askeri haberleþme daha da kýymetlisi. Bunu þu anda saðlýyoruz ama güvenli olmak ve uzay vatana sahip çýkabilmek için kendi ürettiðimiz ve yazýlýmýný yaptýðýmýz uyduyla yapmamýz gerekiyordu. Onun için TÜRKSAT 6A uydumuzu yerli ve milli ürettik. Bunu üretirken de TÜRKSAT 3A, 4A, 4B, 5A, 5B...
Bunlarda da Türksat'ýmýzýn mühendislerini bu programlarda görevlendirerek eðitimlerini aldýrarak, üretim programlarýnda bulundurarak yetiþtirdik. Bunu yerli ürettik, yüzde 90'lara varan bir yerlilik oraný var. Haziran ayýnýn baþýnda ABD'ye gönderiyoruz. 8-14 Temmuz arasýndaki bir tarihte de uzaya göndereceðiz.'
Uraloðlu, Türksat'ýn iþin esas planlayýcýsý olduðunun altýný çizerek, TÜBÝTAK UZAY, ASELSAN, CTECH'in de üretim sürecinde yer aldýklarýný söyledi.
Üretim sürecinde binlerce mühendisin yer aldýðýný da belirten Uraloðlu, 'Onlar kendi üretim ve ilgi alanlarýna göre belli zaman dilimlerinde çalýþarak bu iþi yürüttüler. Binlerce mühendisimizin, teknikerimizin burada emeði var.' diye konuþtu.
Uraloðlu, uydularýn ömrünün genelde 15 yýl olduðunu dile getirerek, bu süre dolduðu zaman mevcut uydularýn yenileriyle deðiþtirilmesi gerektiðine dikkati çekti.
Süresi dolan uydularýn uzaydaki uygun yörüngelere terk edildiðini bildiren Uraloðlu, þunlarý kaydetti:
'Yeni uydular, geliþen teknoloji, daha kaliteli bir haberleþme ve yeni kapsama alanlarý için gerekli. Þu andaki uydularýmýzda Avrupa'yý Orta Doðu'yu, Türk Cumhuriyetleri'ni, Uzak Doðu'nun bir bölümünü Afrika'nýn önemli bir bölümünü daha çok kuzey olmak üzere kapsýyoruz.
TÜRKSAT 6A uydumuzla Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya'yý kapsamýþ olacaðýz. Aþaðý yukarý 3,5 milyar insaný kapsadýðýmýz sayýyý 5 milyara kadar çýkaracaðýz. Ülkemiz bu uydumuzla daha güvenli haberleþmeyi saðlayacaðýz. Bu bahsettiðim coðrafyalara da halihazýrda bu hizmeti satýyoruz. Yeni 4 ülkeye de bu haberleþme hizmetini satma, hizmet ihracatý yapma noktasýnda da ilave gelirler olacak.
O ülkeler de hizmet satýn almak isterlerse, ki isteyeceklerdir, böyle bir ihtiyaç olduðunu gördüðümüz için biz oralarý kapsama alanýmýza alýyoruz. O hizmetleri satýp ülkemize döviz giriþi saðlamýþ olacaðýz.'
Türkiye'nin söz konusu uyduyu yapan 10 ülkeden biri olduðunu vurgulayan Uraloðlu, 'Bundan sonraki uydu talebi olan ülkelere de bunu üretip satmayla ilgili her þeyimiz hazýr.' ifadesini kullandý.
Uraloðlu, gözlem ve radar uydularý ile askeri amaca yönelik uydularýn üretimi konusunda Türkiye'nin elinde yeterinde iþ olacaðýný belirterek, 'Bunu ürettiðimiz zaman; ÝHA'lar, SÝHA'lar HÜRJET'ler HÜRKUÞ'lar gibi bunlarýn da dünyada potansiyel müþterileri hazýr. Yönetici ekibinde bütün arkadaþlarýmýz 7 gün 24 saat çalýþarak bu iþe emeklerini verdi.' deðerlendirmesinde bulundu.