Üniversite sýnavý resmen deðiþti! Ýþte yeni sistem
YÖK Baþkaný Yekta Saraç üniversiteye giriþte yeni sistemi açýkladý. Yeni sistemin adýnýn 'Yüksek Öðretim Kurumlarý Sýnavý' olduðunu açýklayan Saraç, oturum sayýsýnýn 2'ye indirildiðini söyledi, 'Puan türleri ise 18'den 5' indirildi' dedi. Yeni sistemin bu sene uygulanmaya baþlayacaðýný söyleyen Saraç, 'Yeni sistemde 200 ve üzeri puaný olan adaylarýn bu puanlarý bir sonraki sene için de geçerli olacak' diye konuþtu.
1
/
30
YÖK Baþkaný Yekta Saraç üniversiteye giriþte yeni sistemi açýkladý. Yeni sistemin adýnýn 'Yüksek Öðretim Kurumlarý Sýnavý' olduðunu açýklayan Saraç, oturum sayýsýnýn 2'ye indirildiðini söyledi, 'Puan türleri ise 18'den 5' indirildi' dedi. Yeni sistemin bu sene uygulanmaya baþlayacaðýný söyleyen Saraç, 'Yeni sistemde 200 ve üzeri puaný olan adaylarýn bu puanlarý bir sonraki sene için de geçerli olacak' diye konuþtu.
2
/
30
Yüksek Öðretim Kurumu Baþkaný Yekta Saraç, 2018-2019 eðitim yýlýnda yükseköðretime giriþ sýnavýnýn yeni adýnýn ’Yükseköðretim Kurumlarý Sýnavý’ olacaðýný açýkladý. Ýki oturum halinde yapýlacak sýnavýn Haziran ayýnda bir hafta sonunda bitirileceðini belirten Saraç, sorularda sadece Milli Eðitim Bakanlýðý müfredatýnýn esas alýnacaðýný ifade etti.
3
/
30
Deðiþikliklere göre, 18 olan puan türü sayýsý 5’e düþüyor. Türkçe ve Temel Matematik de bütün puan türleri için önem arz ediyor. Saraç, 'Türk yükseköðretimi için çok önemli bir eþiði atlýyoruz.
4
/
30
O deðiþiklik de temel yeterlilik puanýnýn oluþturulmasý ve temel yeterlilik sýnavýdýr. Türkçe ve temel matematiðin merkezde olduðu temel yeterlilik esaslý bir deðerlendirme artýk söz konusu olacak' dedi.
5
/
30
Saraç'ýn açýklamasýndan satýr baþlarý:
Aksayan taraflarý giderecek, öðrenciler üzerindeki stresi azalatacak, daha yalýn bir sistem için gerekli düzenlemenin Türkiye'ye kazandýrýlmasýnýn kaçýnýlmaz olduðu gerçektir. Lise eðitimi, yükseköðretim de dahil, eðitimin bel kemiðidir.
6
/
30
Yeni düzenleme ile sýnavý bir hafta sonunda baþlatýp, bitirmeyi planladýk.
7
/
30
18 puan türünde azaltmaya gidiyoruz. Fakat her puan türünde Türkçe ve matematik etkili olacak.
8
/
30
Milli Eðitim müfredatý bu sýnavda da esas alýnacak.
9
/
30
Ailelerimiz ve öðrencilerimiz asla tedirgin olmasýnlar. YÖK'ün asli görevi bilimde kalite çýtasýný yükseltmek ama toplumu sarsmayacak bir yöntemi benimsemesi lazým. Eðitim ve öðretimdeki her deðiþiklik çocuklara dokunmaktadýr ama biz buna çok dikkat ediyoruz.
10
/
30
Öðrenciler çalýþma yöntemlerini deðiþtirmesinler sadece sýký sýký derslerine sarýlsýnlar.
11
/
30
Sýnavýn adý deðiþti
- 2018-2019'da sýnavýn yeni adý Yüksek Öðretim Kurumlarý Sýnavý'dýr.
12
/
30
-Yüksek Öðretim Kurumlarý Sýnavý yabancý dil hariç haziran ayýnda bir hafta sonu yapýlacaktýr, iki oturum olacaktýr. Ýkinci oturumda adaylarýn lise müfredat bilgisi esas alýnacaktýr.
13
/
30
-Ama yabancý dil sýnavý tek oturum olacaktýr.
14
/
30
- Bütün adaylarýn birinci oturuma girmesi zorunludur.
15
/
30
- Türkçe ve temel matematik sorularý geçtiðimiz senelerde olduðu gibi bu sene de MEB müfredatýna dayalý olacaktýr.
16
/
30
Sýnav tarihi ve soru sayýsý
- Birinci oturumda 40 adet Türkçe, 40 adet matematik sorusundan oluþan sýnav, Cumartesi sabahý gerçekleþtirilecektir. Sýnav sorularýnýn toplamý 80 olacaktýr.
17
/
30
-Adaylarýn bir ön lisans programýný tercih edebilmeleri için temel yeterlilik testi puaný 150 olmalýdýr.
18
/
30
- Temel yeterlilik testi 180 üzeri olanlar önlisans programýna kayýt olabilecektir.
19
/
30
-Temel yeterlilik testi puaný 200 ve üzeri olan adaylar istedikleri taktirde bir sonraki yýlda geçerli olacaktýr.
20
/
30
- Oturumlarýn süresi geçmiþ yýllarýn deneyimleri ve adaylarýn stres yaþamamasý için deðerlendirilerek belirlenecektir.
21
/
30
- Sosyal testi yüzde 50, fen testi yüzde 50 etkili olacaktýr.
22
/
30
- Yerleþtirmede temel yeterlilik puaný esas alýnacaktýr.
23
/
30
- Özel yetenekle öðrenci alan programlarda baraj puaný bu sene de tutulmuþtur.
24
/
30
- Engelli adaylara yönelik uygulamalar devam edecektir.
25
/
30
Özetle yeni sistemimiz daha yalýn, sade ve kolay anlaþýlabilir ve kolay yönetilebilir bir sistemdir. Sýnav puan türleri 18'den 5'e indirilmiþtir, 6 oturumdan 3 oturuma indirilmiþtir. Temel yeterlilik esaslý bir deðerlendirme söz konusu olacaktýr. Tek bir puanla meslek yüksek okullarý tercih edilebilecektir. Orta öðretim sürecini odaða alan bir sistemdir.
26
/
30
Soru cevap
Sýnavýn tarihi belli oldu mu?
Bu giriþ sisteminin usul ve esaslarýnýn belirlenmesi YÖK’e has. Ama ÖSYM’nin de bir sýnav takvimi var. ÖSYM baþkaný ile bu hususu müzakere edeceðiz.
27
/
30
Sýnav sürelerine iliþkin bir karar alýndý mý?
Stres yaþamamalarý için gereken sürenin tespiti hususunda hem eðitim bilimcilerden hem de psikologlardan görüþ alýyoruz.Birinci oturum çok m daha kýsa bir müddet olacak.
28
/
30
Toplamda bütününde soru baþýna düþen dakika hesaplarýna baktýðýmýzda bu 2006-2009 yýllarý arasýnda bir dakika idi. Daha sonra 1,5-1,7 arasýnda süre veriliyordu. Önceliðimiz adaylarýmýzýn rahat ve huzur içinde bu sýnavý yapacak süreye sahip olmalarý.
29
/
30
Yeni sýnav sistemi ne zaman uygulanmaya baþlanacak?
Bu yýl ilk sýnavda uygulanacak bu sistem. Hiç vakit kaybetmeden bu sene uygulamaya baþlýyoruz
30
/
30
Sýnav saati
Sýnava giriþ saati konusunda ÖSYM ile görüþtük. Bu yýl biraz daha esnek olacak.