Uzmanlar Slime için uyardı: Çocuklarınızı zehirliyorsunuz!
Son günlerde bütün çocuklar bu hamurla oynuyor. Evde de hazırlanabilen ve içerisinde uçucu yapıştırıcılar olan bu hamur için uzmanlar ebeveynleri uyarıyor.
1
/
10
Son günlerde bütün çocuklar bu hamurla oynuyor. Evde de hazırlanabilen ve içerisinde uçucu yapıştırıcılar olan bu hamur için uzmanlar ebeveynleri uyarıyor.
2
/
10
Zıp zıp hamuru olarak da bilinen Slime'ı son zamanlarda büyük küçük herkes için bir eğlence haline geldi. Fakat hobi haline gelen bu oyun hamuru için uzmanlar herkesi uyarıyor. Yapılan araştırmalar sonucunda çocukların son günlerde en çok sevdiği oyun arkadaşlarından Zıp Zıp hamurlarının kimsayal içerikleri nedeniyle bağımlılık yaptığını ve zehirli etkilerinin olduğunu öne sürdü.
3
/
10
Adli Bilimciler Derneği Terör İncelemeleri Komisyon Başkanı Borga Sezer, slime hamurların internette nasıl hazırlandığının çok sayıda tarifi olduğunu, içinde boraks (suda ve sıcakta çözünen, yoğunlaşmış bir borik asitten türeyen sodyum tuzu) ve uçucu özellikte yapıştırıcılar bulunduğunu belirtti. Sezer, 'Eskiden kokulu silgi ya da eline yapıştırıcı bulaştırıp koklayan öğrencilerin yerini bu hamurları koklayan öğrenciler aldı. Maalesef bu hamurun yaratıcılığı geliştirdiğini ve eğlenceli olduğunu düşünen eğitici ve ebeveynler bile var. Çocuklar farkında olmadan bu kimyasal karışımı yüz, göz ve ağızlarına sürüyorlar' diye konuştu.
4
/
10
Borga Sezer bunun hukuki alt yapısının zaten var olduğunu ileri sürerek sözlerine devam etti 'Sağlık Bakanlığı 'nın yaptığı yasal düzenlemelerle zaten okullarda uçucu madde içeren yapıştırıcıların kullanılması yasaklandı. 18 yaşından küçüklere uçucu madde içeren yapıştırıcıların satışı da engellendi ve aksi durumlar için cezai yaptırımlar getirildi. Bu düzenlemeler çocukları bağımlılık yapan maddelerden uzak tutmak amacıyla alındı. Çocuklarımızı korumak için yetkililerden yardım istiyoruz'
5
/
10
Adli Bilimler Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı, 'Bu oyuncakları kullanan gençler ilerleyen yaşlarda diğer uyuşturucuları kullanma yönünde eğilimi tetikler. Bu geleceğimize yönelik bir tehlikedir. Kimin yaptığı belli olmayan, üzerinde herhangi bir üretici lisansı bulunmayan slime isimli bu oyuncağın acil bir şekilde toplatılıp imha edilmesi gerekir' dedi.
6
/
10
BAĞIMLILIK ETKİSİ
Boraksın tıp alanında çok fazla kullanıldığını ancak amacı dışında kullanımı durumunda zehirleyici özelliği olduğunu kaydeden Prof. Dr. Hancı, 'Boraks sanayiden tıp alanına kadar geniş bir kullanım yelpazesine sahip. Fakat bu madde fazla kullanıldığı zaman zehirleyici özelliğe sahip. Tek başına elle tutulması bile riskliyken, bu madde yapıştırıcı, traş köpüğü gibi malzemelerle slime denilen maddede kullanılıyor. Bu madde koklandığında bağımlılık etkisi yaratabilir. Bizim esas korkumuz bunların bağımlılık yapması. Uyuşturucu kullanımı 10 yaşına kadar düştü. Bu oyuncaklar geleceğe yönelik bir tehlikedir. Herkes bali, tiner gibi maddelerin bağımlı yaptığını düşünürken bu oyuncağın içindeki yapıştırıcılar da bağımlılık yapar' dedi.
7
/
10
TEHDİT ALTINDALAR
Çocuğunun 'Slime alacağım' demesiyle bu maddenin zararını öğrenen Borga Sezer ise, 'Çocuklarımız büyük bir tehdit altında. Bu jelibon gibi maddeyle çocukları kandırıyorlar. Ne yazık ki çoğu veli bu maddenin zararı hakkında bilinçli değil. Yetişkinlerin eldivenli bile ellememesi gereken boraks maddesinin içinde bulunduğu oyuncağın rahatlıkla satılması akıl alır gibi değil' dedi.
8
/
10
BAZI ÜLKELER YASAKLADI
Cilt tahrişinden alerjilere, yutulduğunda kusmadan kronik zehirlenmelere varan durumlara neden olabiliyor. Erkeklerin sperm sayısını azaltıcı etki gösterdiğinden ABD'de yasaklanan slime, aketlenmiş gıdalarda, örneğin hazır erişte, köfte ve havyar gibi ürünlerde, koruyucu madde olarak kullanılabiliyor. Bu nedenle de yine ABD ve Tayland başta olmak üzere bazı ülkelerde yasaklandı.