Elektrik Üretim Anonim Þirketi (EÜAÞ) bünyesinde faaliyet gösteren, 28 Kasým 1998'de dönemin cumhurbaþkaný Süleyman Demirel ve baþbakaný Mesut Yýlmaz tarafýndan açýlan santralde çevreci anlayýþla çeyrek asýrdýr doðal gazdan elektrik enerjisi elde ediliyor.
Osmangazi ilçesine baðlý Ovaakça bölgesinde 655 dönüm arazide yer alan 1432 megavat kurulu güce sahip santralin uzun ömürlü olmasý için bakýmlarý da düzenli yapýlýyor.
EÜAÞ bünyesindeki yerli mühendis ve teknisyenlerle gerçekleþtirilen bakým çalýþmalarýyla tasarruf saðlanýyor. Yurt dýþý firmalarýn 4 milyon avro talep ettiði bakým iþlemi 100 bin avro maliyetle yerine getiriliyor.
Geçen ay kapsamlý bakýma alýnan santralde elektrik elde edilen gaz türbinleri ve elektrik üretiminde kullanýlan diðer ekipmanlar en ince ayrýntýsýna kadar elden geçiriliyor.
Eskiyen parçalar yenilenirken türbinlerden birinde bulunan 95 ton aðýrlýðýndaki rotor (döneç), 12 yýl sonra bulunduðu yerden özel vinç yardýmýyla çýkarýlarak bakým alanýna taþýndý.
55 personelin 7 gün 24 saat esasýna göre sürdürdüðü bakým çalýþmalarýnýn ocak ayýnýn ikinci haftasý tamamlanmasý öngörülüyor.
- 'SANTRALÝN ÖMRÜNÜ EN AZ 25 YIL DAHA UZATTIK'
Santralin Ýþletme Müdürü Ufuk Sezgin, AA muhabirine, 'major' adý verilen kapsamlý bakým çalýþmasýnýn geçen ay baþladýðýný ve yaklaþýk 60 günde tamamlanmasýnýn hedeflendiðini söyledi.
En önemli aþama olan rotorun yerinden çýkarýlarak bakýma alýnmasýný baþarýyla gerçekleþtirdiklerini anlatan Sezgin, 'Geçmiþte bu bakým çalýþmalarý yurt dýþý firmalarca yapýlýyordu. 3 ila 4 milyon avro gibi maliyeti oluyordu. Biz bunu 100 bin avro gibi çok daha düþük maliyete yapýyoruz.' dedi.
Sezgin, bakým çalýþmalarýyla santralin ömrünü uzattýklarýný vurguladý.
Bu sayede özellikle eþ deðer çalýþma süresinin 8 binden 12 bin saate, yanma odalarý bakýmýnýn 48 bin saate çýktýðý bilgisini veren Sezgin, þöyle devam etti:
'Hareketli kanatlarýn çalýþma saatleri arttý, bu da bize ayrý bir avantaj saðladý. Santralimiz Bursa'nýn elektrik ihtiyacýnýn yüzde 60'ýný karþýlýyor. Yaptýðýmýz bakým çalýþmalarýyla santralin ömrünü en az 25 yýl daha uzattýk. Bakýmda tamamen yerli mühendislerle çalýþýyoruz. Parçalarda da ilerleyen dönemde dýþa baðýmlýlýðý azaltacaðýz.'
Sezgin, 'Gaz türbininin kanatlarýnýn yerlileþtirilmesi noktasýnda TEI (TUSAÞ Motor Sanayi AÞ) ile çalýþmalara baþladýk. Japonya'dan aldýðýmýz malzemeleri Türkiye'de üreterek ülke ekonomisine katký saðlayacaðýz.' ifadesini kullandý.
- 'ÞEBEKEYE KESÝNTÝSÝZ ELEKTRÝK VERMEK ÝÇÝN BÖYLE BAKIMLARA ÖNEM VERÝYORUZ'
Santralin Türbin Bakým Servisi Baþmühendisi Selçuk Kocaman ise bakým çalýþmalarý kapsamýnda en önemli iþ olan rotorun indirilmesini baþarýyla gerçekleþtirdiklerini belirtti.
Kapsamlý bakýmýn EÜAÞ bünyesindeki yetkin personel tarafýndan gerçekleþtirildiðini anlatan Kocaman, þunlarý kaydetti:
'Gaz türbini 4 hareketli, 4 sabit kanattan ve bunlara baðlý yanma odalarý ile gaz geçiþ parçalarýndan oluþuyor. Biz bu bakýmlarda parçalarýn deðiþimini yapýyoruz. Her bir parçanýn eþ deðer iþletme saati var. Bu parçalar 12 bin saatte periyodik olarak kontrol ediliyor. Þu anki bakým 48 bin saatte bir yapýlan bakým. Bu parçalarýn deðiþimi yapýlarak bakým tamamlanýyor. Böyle bir bakýmý 100 bin avroya tamamlayacaðýz. Elektrik enerjisi üretiminde devamlýlýk çok önemli. Þebekeye kesintisiz elektrik vermek için böyle bakýmlara önem veriyoruz. Sürdürülebilir enerji için 7 gün 24 saat esasýna göre çalýþýyoruz.'