10 soruda kurbanla ilgili merak edilenler
ABONE OL

Müslümanlarýn Allah'ýn rýzasýný kazanmak için ibadet amacýyla belirli þartlarý taþýyan hayvanlarý usulüne uygun kesme süreci Kurban Bayramý süresince gerçekleþtirilecek.

AA muhabiri, Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý Din Ýþleri Yüksek Kurulundan aldýðý bilgilerle, kurbanla ilgili merak edilen konularý 10 soruda derledi.

1 - KURBAN KESÝM VAKTÝ NE ZAMAN BAÞLAR VE BÝTER?

Kurban kesim vakti, bayram namazý kýlýnan yerlerde bayram namazý kýlýndýktan sonra, bayram namazý kýlýnmayan yerlerde ise sabah namazý vakti girdikten sonra baþlayacak. Kurbanlýklarýn, mutlaka Kurban Bayramý günleri içerisinde kesilmesi gerekecek. Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilecek.

2 - KÝMLER KURBAN KESMEKLE YÜKÜMLÜDÜR?

Akýl saðlýðý yerinde, büluða ermiþ, temel ihtiyaçlarý ve borçlarýndan baþka yeter sayý miktarý mala sahip olup seferi olmayan her Müslüman, kurban kesmekle yükümlü sayýlýyor. Buna göre, temel ihtiyaçlarýndan ve borcundan baþka 80,18 gram altýn veya deðerinde para ya da eþyaya sahip olanlarýn kurban kesmesi gerekiyor.

3 - KURBAN EDÝLECEK HAYVANLAR HANGÝ NÝTELÝKLERÝ TAÞIMALI?

Kurban edilecek hayvanýn, saðlýklý, organlarýnýn tam ve besili olmasý gerekiyor. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayýf ve düþkün, kesileceði yere gidemeyecek derecede topal, bir veya iki gözü kör, boynuzlarýnýn biri veya ikisi kökünden kýrýk, dili, kuyruðu, kulaklarý ve memelerinin yarýsý kesik, diþlerinin tamamý veya çoðu dökük hayvanlar kurban edilmeyecek. Ancak hayvanýn doðuþtan boynuzsuz olmasý, þaþý, hafif topal, hafif hasta, bir kulaðý delik veya yýrtýlmýþ olmasý, memelerinin yarýdan daha azýnýn olmamasý, kurban edilmesine engel olmayacak.

4 - KURBAN KESMEK YERÝNE SADAKA VERMEKLE ÝBADET YERÝNE GETÝRÝLMÝÞ OLUR MU?

Kurban ibadeti ancak kurban olacak hayvanýn usulüne uygun olarak kesilmesiyle yerine getirilmiþ sayýlýyor. Bedelini infak etmek suretiyle, kurban ibadeti yerine getirilmiþ olmuyor. Kesme olmadan hayvaný sadaka olarak bir kiþiye vermek kurban yerine geçmiyor. Ayný þekilde kurban bedelini de yoksullara ya da yardým kuruluþlarýna vermek suretiyle kurban ibadeti ifa edilmiþ sayýlmýyor.

5 - KURBANLIK OLARAK SATIN ALINAN HAYVANA, DAHA SONRA BAÞKALARI ORTAK EDÝLEBÝLÝR MÝ?

Kurban kesmek isteyen kiþiler, büyükbaþ hayvanlara 7 kiþiye kadar ortak olabiliyor. Böyle bir hayvan, 7 kiþiye kadar ortak olarak satýn alýnabileceði gibi alýndýktan sonra veya elde bulunan büyükbaþ hayvana 7 kiþiyi geçmemek kaydýyla baþkalarý da ortak edilebiliyor. Ancak ortak olunan büyükbaþ hayvanýn her bir hissesinin yedide birden az olmamasý gerekiyor.

6 - KURBAN KESTÝKTEN SONRA NAMAZ KILMAK GEREKÝR MÝ?

Esas olarak kurban namazý diye bir namaz bulunmuyor. Bu namazýn dini bir gereklilik olduðu inancý veya kanaati yanlýþ sayýlýyor. Kiþi sebepli veya sebepsiz dilediði kadar nafile namaz kýlabiliyor. Kurban kesen kiþi de böyle bir ibadeti yapma imkanýna kavuþtuðu için Allah'ýn verdiði nimete þükür olarak iki rekat nafile namaz kýlabiliyor.

7 - KREDÝ KARTIYLA KURBAN SATIN ALMAK CAÝZ MÝDÝR?

Kurban kesmekle mükellef olan þahýs, kurbanlýk hayvaný nakit olarak alabileceði gibi kredi kartýyla tek çekim veya vadeli olarak da alabiliyor. Ancak kredi kartý borcunu, ödeme tarihinde ödemek ve gecikmeden kaynaklanan faizli iþleme düþmemek gerekiyor. Kredi kartýyla vadeli olarak kurban alýrken, vadeyi bankanýn uygulamasý halinde ilave bir ücret ödenirse kesilen kurban geçerli sayýlýyor.

8 - TAKSÝTLE KURBAN ALINABÝLÝR MÝ?

Taksitlendirme yoluyla satýn alýnan bir mal da alýcýnýn mülkiyetine geçtiði için kurban kesmesini gerektirecek mali imkana sahip olan kiþinin bu yolla aldýðý hayvaný kurban etmesinde bir sakýnca bulunmuyor.

9 - BANKA KREDÝSÝYLE KURBAN KESÝLEBÝLÝR MÝ?

Kurban kesecek kimse, kurbanýný peþin satýn alabileceði gibi borçlanarak da satýn alabiliyor. Ancak borcun faizli alýnmamasý gerekiyor. Kendi imkanlarýyla kurban kesemeyecek olanlarýn böyle yöntemlere baþvurmalarý dinen uygun sayýlmýyor.

10 - BAÞKASI TARAFINDAN BAÐIÞLANAN PARAYLA KURBAN KESÝLEBÝLÝR MÝ?

Oðlu veya baþkasý tarafýndan kendisine baðýþ yapýlan kimse bu paranýn sahibi sayýlýyor. Kiþi, baðýþlanan bu parayla isterse kurbanlýk alýp kesebiliyor. Kesilen bu hayvan, kurban yerine geçiyor.