100 yaþýndaki Kore gazisi madalyasýný gururla taþýyor
ABONE OL

AA'nýn, Güney Kore'ye destek için 17 Eylül 1950'de Türkiye'den ilk tugayýn yola çýkmasýnýn 74. yýlý kapsamýnda hazýrladýðý haber dosyasýnýn ilk bölümünde, 100 yaþýndaki gazi Bozkurt'un anýlarýna yer verildi.

Kýbrýs'ta 1924 yýlýnda doðan Bozkurt, 1937 yýlýnda Türkiye'ye geldi.

Bozkurt, Konya'da askerliði sýrasýnda orduevinde sinemacý ve telsizci olarak görev yaparken gönüllü olarak Kore'ye gitmek için baþvuruda bulundu.

Türk tugayýyla Kore'ye giderek savaþa katýlan Bozkurt, yaþadýklarýný ve Türk askerinin mücadelesini unutamýyor.

Salih Bozkurt, AA muhabirine, Kore'ye vardýklarýnda birkaç gün kamp yerinde beklediklerini, daha sonra orada santralde görev aldýðýný söyledi.

Savaþta çok kiþinin hayatýný kaybettiðini, kendisinin de vurularak yaralandýðýný anlatan Bozkurt, ani baskýnda herkesin kendisine bir çare aradýðýný, karýn içinde saklandýðýný kaydetti.

Bozkurt, yaralanmasýnýn ardýndan hastanede tedavi altýna alýndýðýný belirterek, hastanede evrakýn karýþmasý nedeniyle þehit olan bir arkadaþýnýn yerine yanlýþlýkla kendisinin Türkiye'ye þehit olarak bildirildiðini ifade etti.

- "KORE'YE ZÝYARETE GÝTTÝÐÝMÝZDE DE BÝZÝ ÇOK GÜZEL KARÞILADILAR"

Yakýn arkadaþlarýndan bazýlarýnýn þehit olduðunu aktaran Bozkurt, Türk askerleriyle Kore halkýnýn çok iyi geçindiðini, bölgede asker ve sivil halkla Ýngilizce konuþarak anlaþtýklarýný dile getirdi.

Görevdeyken cephede kaybolduðu esnada rastladýðý 2 kiþiyi esir aldýðýný da anlatan Bozkurt, Türk askerinin savaþta düþmanýn içine kadar ilerlediðini, bunun çok fazla görülmeyen bir durum olduðunu kaydetti.

Savaþýn ardýndan 29 gün süren gemi yolculuðuyla Türkiye'ye geldiklerini belirten Bozkurt, Ýzmir'de kalabalýk bir grup tarafýndan karþýlandýklarýný söyledi.

Bozkurt, Güney Kore askerlerinin ve halkýnýn Türk askerine olan sevgisine deðinerek, "Kore'ye ziyarete gittiðimizde de bizi çok güzel karþýladýlar. Giderken iki zeytin fidaný götürdüm onlara. Orada anaokulu açmýþtýk, birini onlara verdim. Güney Kore Cumhurbaþkaný, 'Biz onlarýn (Türk askeri) hakkýný ödeyemeyiz.' dedi. Tekrar o dönemde olsam yine giderdim. Koreliler, Türkleri çok sever ve minnettarlýk duyarlar." diye konuþtu.