112 ülkede Türk çayý içiliyor
ABONE OL

Türkiye'nin önemli tarýmsal ürünlerinden çay, yýlýn 6 ayýnda Avrupa kýtasý baþta olmak üzere 112 ülkeye satýldý.

AA muhabirinin Doðu Karadeniz Ýhracatçýlar Birliði (DKÝB) verilerinden yaptýðý derlemeye göre, dünyada üzerine kar yaðan tek çaya sahip Türkiye'den, ocak-haziran döneminde 2 bin 898 ton ihracat yapýldý. Söz konusu ihracattan da 13 milyon 914 bin 532 dolar gelir saðlandý.

BELÇÝKA, BÝRLEÞÝK KRALLIK VE ABD, EN FAZLA ÇAY ÝHRAÇ EDÝLEN 3 ÜLKE OLDU

Türkiye'den yýlýn 6 ayýnda Belçika'ya 5 milyon 246 bin 512, Birleþik Krallýk'a 1 milyon 878 bin 642, ABD'ye de 1 milyon 9 bin 991 dolarlýk çay ihraç edildi.

Ülkeden geçen yýlýn ayný döneminden farklý olarak Birleþik Arap Emirlikleri (Dubai), Moritanya, Tunus, Mýsýr, Güney Sudan, Küba, Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Namibya, Sao Tome ve Principe, Venezuela, Ekvator Ginesi, Çekya, Burkina Faso, Cibuti, Kamboçya ve Slovenya'ya da bu dönem çay satýldý.

ÜLKE ÝHRACATININ YÜZDE 49'U RÝZE'DEN

Türkiye'den yapýlan çay ihracatýnýn yüzde 49'u Rize'den gerçekleþtirildi.

Rize'den yýlýn ilk yarýsýnda 24 ülkeye 1870 ton çay ihraç edilerek, 6 milyon 850 bin 514 dolar kazanç saðlandý.

Belçika, ABD ve KKTC, kentten en fazla çay ihraç edilen 3 ülke oldu. Rize'den bu dönem Belçika'ya 5 milyon 169 bin 765, ABD'ye 599 bin 795 ve KKTC'ye de 209 bin 830 dolarlýk çay satýldý.

Kentten geçen yýlýn ayný döneminden farklý Fransa, Singapur, Katar, Çin Halk Cumhuriyeti ve Bahreyn'e de çay ihraç edildi.

"BAHÇELERDE VERÝM VE KALÝTENÝN ARTIRILMASI ÖNEMLÝ"

DKÝB Yönetim Kurulu Baþkaný Saffet Kalyoncu, AA muhabirine, çay ihracatýnýn artýþ trendinin devam ettiðini söyledi.

Çay ihracatýnýn yýla güzel baþladýðýný belirten Kalyoncu, 2024'ün ihracat artýþýyla kapatýlacaðýndan ümitli olduklarýný dile getirdi.

Kalyoncu, çay ihracatýnýn artýrýlmasý kapsamýnda çok önemli çalýþmalar yapýlmasý gerektiðine iþaret ederek, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Öncelikle tarýmda geleceðin en önemli riski olan küresel ýsýnma sorunu için þimdiden bahçelerde verim ve kalitenin artýrýlmasý önem arz ediyor. Bu kapsamda birim baþýna verimin artýrýlmasýndan baþlanarak, çay bitkisinden her ülkenin damak zevki ve tüketici alýþkanlýklarýna uygun yeni inovatif ürünler üretilmesi, AR-GE ve inovasyon çalýþmalarýna aðýrlýk verilmesini gerekiyor."

Bunun için de KOBÝ statüsünde olan tüm çay imalatçýsý firmalara bu konuda destekleme yapýlmasý gerektiðine dikkati çeken Kalyoncu, "Bahçelerde verim ve kaliteyi artýracak çalýþmalarýn yapýlmasýyla çay ihracatýmýzýn çok daha üst rakamlara ulaþacaðýna, dünya piyasalarýnda söz sahibi olacaðýmýza inanýyoruz." dedi.