13 kiþinin öldüðü kazada otobüs þoförüne 22 yýl 6 aya kadar hapis cezasý istemiyle dava
ABONE OL

Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu'nun Yenice Mahallesi mevkisinde 26 Mayýs'ta meydana gelen kazaya iliþkin Tarsus Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnca baþlatýlan soruþturma tamamlandý.

Otobüs þoförü tutuklu sanýk Ali G. hakkýnda "bilinçli taksirle birden fazla kiþinin ölümüne ve yaralanmasýna sebebiyet vermek" suçundan 22 yýl 6 aya kadar hapis cezasý istemiyle hazýrlanan iddianame, Tarsus 3. Aðýr Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Ýddianamede, olay yeri inceleme, kaza tespit ve görüntü inceleme tutanaklarý, adli týp raporlarý, müþteki beyanlarý, þüpheli ifadesi ve takograf (hýzölçer) raporu yer aldý.

Bilirkiþi heyetinin hazýrladýðý rapora da yer verilen iddianamede, olay yerinde yapýlan inceleme, hava koþullarý, trafik seyri ve kazanýn meydana gelme durumu dikkate alýnarak "yolun ve havanýn gerektirdiði hýz þartlarýna uymadýðý" gerekçesiyle kazada "tek ve asli kusurlu" tarafýn otobüs þoförü Ali G. olduðu belirtildi.

Ýddianamede, otobüste teknik ve iþlevsel anlamda eksiklik olup olmadýðýyla ilgili inceleme baþlatýlmasý için görevlendirilen bilirkiþi heyetinin raporuna göre de araçta lastik dahil mekanik ve elektrik kaynaklý arýza tespit edilemediði bildirildi.

- OTOBÜS KAZA ANINDA SAATTE 108 KÝLOMETRE HIZLA SEYREDÝYORMUÞ

Otobüs þoförünün koþullara uygun hareket etmediði anlatýlan iddianamede, þu tespitlere yer verildi:

"Bilirkiþi heyeti tarafýndan dosyaya ibraz edilen kazanýn sebebine iliþkin kati rapora göre, otobüs þoförü Ali G'nin 2918 Sayýlý Karayollarý Trafik Kanununun 52/1-B maddesinde düzenlenen 'Sürücüler, hýzlarýný kullandýklarý aracýn yük ve teknik özelliðine, görüþ, yol, hava ve trafik durumunun gerektirdiði þartlara uydurmak zorundadýrlar' kuralýný ihlal etmiþ olmasý nedeniyle kazanýn gerçekleþtiði bildirilmiþtir. El konulan takograf verisine göre, kaza anýnda otobüs hýzýnýn saatte 108 kilometre olarak belirlenmiþtir."

Ýddianamede, kazanýn meydana geliþ durumuyla ilgili tüm koþullarýn titizlikle incelendiði belirtilerek, þunlar kaydedildi:

"Þüphelinin havanýn yaðýþlý olmasý, 108 kilometre hýzla seyreden otobüsün kayýp kontrolden çýkabileceðini öngörmesine raðmen tedbirsizlik, dikkatsizlik, meslek ve sanatta acemilik, emir ve kurallara riayetsizlik göstererek, öngördüðü bu neticenin gerçekleþmeyeceðini düþünüp aracýn hýzýný hava ve yol koþullarýna düþürmediði belirlenmiþtir. Dosya kapsamýnda þüpheli Ali G'nin 'bilinçli taksirle birden fazla kiþinin ölümüne ve yaralanmasýna sebebiyet vermek' suretiyle üzerine atýlý suçu iþlediðine dair kamu davasý açýlmasý için yeterli þüphe oluþtuðu anlaþýlmýþtýr."

TAG Otoyolu'nun Yenice Mahallesi mevkisinde Star Diyarbakýr firmasýna ait Ali G. idaresindeki 34 SD 8821 plakalý yolcu otobüsü, karþý þeride geçerek 2 otomobil ve 1 kamyona çarpmýþ, ardýndan ayný bölgede bir kaza daha meydana gelmiþti. Ýlk kazada 13 kiþi hayatýný kaybetmiþ, 34 kiþi yaralanmýþ, diðer kazada da 6 kiþi yaralanmýþtý. Tedavisinin ardýndan gözaltýna alýnan otobüs sürücüsü Ali G. tutuklanmýþtý.