Deniz Kuvvetleri Komutanlýðýnca yapýlan tatbikatýn son gününde gözlemcilere ve basýn mensuplarýna Muðla'nýn Marmaris ilçesindeki Aksaz Deniz Üs Komutanlýðý Misafirhanesi Toplantý Salonu'nda brifing verildi.
Donanma Komutaný Oramiral Kadir Yýldýz, Güney Deniz Saha Komutaný Tümamiral Rafet Oktar, Harp Filosu Komutaný Tümamiral Mehmet Baybars Küçükatay, Denizaltý Filosu Komutaný Tuðamiral Timur Yýlmaz, Aksaz Deniz Üs Komutaný Tuðamiral Neslim Eski'nin da yer aldýðý brifingde, tatbikatýn önemi, amacý ve safhalarý hakkýnda bilgi aktarýldý.
Donanma Komutaný Oramiral Kadir Yýldýz, brifingte yaptýðý konuþmasýnda bugün itibariyle "Mavi Balina-2024 Davet Tatbikatý"ný baþarýyla tamamlandýðýný söyledi.
"YAKIN ÝÞBÝRLÝÐÝ ÝÇÝNDE ÇALIÞMAYA ÇOK ÖNEM VERÝYORUZ"Dost ve müttefik ülkelere katýlýmlarýndan dolayý teþekkür eden Yýldýz, þöyle konuþtu:
"Deniz Kuvvetleri Komutanlýðý olarak birliklerimizin modernizasyonu, harekat ihtiyaçlarýmýzýn karþýlanmasý kapsamýnda üniversitelerimiz ve savunma sanayi firmalarýmýz ile yakýn iþbirliði içinde çalýþmaya çok önem veriyoruz. Bu çerçevede tatbikatýmýza denizaltýlarda iþtirak etmiþ olan iki akademisyen ve bir mühendisimize teþekkür ediyorum. Edindikleri bu tecrübelerini, çalýþmalarýný ve tabi ki ülkemize çok faydalý olacaðýný deðerlendiriyorum. Onlar birer fahri denizaltýcý. Bu nedenle kendilerine fahri denizaltýcý belgelerini takdim edeceðiz."
Brifingin sunumunu gerçekleþtiren Denizaltý Filosu Komutaný Tuðamiral Timur Yýlmaz, Türkiye'nin ev sahipliðinde iki yýlda bir gerçekleþtirilen denizaltý savunma harbi tatbikatý Mavi Balina-2024'ün baþarýyla icra edildiðini, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlýðý tarafýndan planlandýðýný Donanma Komutanlýðý tarafýndan kontrol edilerek Denizaltý Filosu Komutanlýðý, Deniz Hava Komutanlýðý ve Güney Ege Grup Komutanlýðý tarafýndan icra edildiðini ifade etti.
TÜRKÝYE ÇIKARMA YAPTITatbikata Türkiye'den 5 denizaltý, 3 fýrkateyn, 2 akaryakýt gemisi, 2 yardýmcý sýnýf gemi, 5 deniz karakol uçaðý, karakol gemisi, korvet, 10 denizaltý savunma harbi helikopteri, insansýz hava aracý, 2 bot ile 26 F-16 uçaðýnýn katýldýðýný aktaran Yýlmaz, þunlarý kaydetti:
"13 dost ve müttefik ülkenin katýlým saðladýðý tatbikatta toplam 62 deniz ve hava unsuru faaliyetlere iþtirak etmiþtir. Tatbikata iþtirak saðlayan birlik ve komutanlar, denizaltý savunma harbine yönelik bilgi ve becerilerini geliþtirmiþ, harekat görevlerine yönelik hazýrlýk seviyelerini yükseltmiþ müþterek harekat yeteneklerini arttýrmýþtýr."
TCG PÝRÝREÝS VE TCG DERYA ÝLKE KEZ BÝR TATBÝKATA
Tatbikatýn 5 safhasýnýn da baþarýyla gerçekleþtirildiðine ve 32 denizaltý savunma harbi eðitimi icra edildiðine deðinen Yýlmaz, "172 saat süreyle yapýlan eðitimler, yoðun deniz ve hava uçuþu ile desteklenmiþtir. Mavi balina tatbikatý ile unsurlar arasý karþýlýklý iþbirliði alanýnda tecrübe ve önemli kazanýmlar elde edilmiþtir. Reis sýnýfý denizaltýlarýmýzýn ilki olan TCG Pirireis ilk defa bir tatbikata iþtirak etmiþ, harekat sahasýndaki etkinliði görülmüþ, milli torpidomuz Akya dahil olmak üzere eðitim torpidosu atýþlarý icra edilmiþ, denizaltý-ÝHA iþbirliði ile ufuk ötesi angajman eðitimleri gerçekleþtirilmiþ, Arge süreci tamamlanan milli üretim sonoboylarýn sahadaki etkinliði tespit edilmiþ, milli üretim cihaz ve sistemlerin geliþtirilmesine yönelik veriler toplanmýþtýr." diye konuþtu.
TCG DERYA VE TCG ANADOLU DENÝZDE AKARYAKIT ÝKMALÝ VE YÜK TRANSFERÝ YAPTI
Yýlmaz, denizdeki ikmal ve muharebe destek gemisi TCG Derya'nýn ilk kez bir tatbikata iþtirak ettiðine vurgu yaparken, "Bahriyemizin en büyük iki gemisi olan TCG Derya ve TCG Anadolu arasýnda ilk kez denizde akaryakýt ikmali ve katý yük transferi baþarýyla gerçekleþtirilmiþtir. Sualtý akustiði ve gemi inþa uzmaný akademisyen ve mühendislerimiz denizaltýlarla dalýþlara katýlmýþ. Harekat ortamýnda yerinde ihtiyaçlarýn anlaþýlmasý, sinerji yaratýlarak yeni çalýþma alanlarýnýn belirlenmesi maksadýyla, bilgi ve tecrübe paylaþýmý yapýlmýþtýr." ifadelerini kullandý.
TCG Dolunay Komutaný Kurmay Yarbay Süleyman Özkan yabancý katýlýmcýlar için brifingi Ýngilizce aktardý.
Brifing sonunda Donanma Komutaný Oramiral Kadir Yýldýz, Ýstanbul Teknik Üniversitesi Dr. Öðretim Üyesi Münir Cansýn Özden, Milli Savunma Üniversitesi Doç. Dr. Öðretim Üyesi Ali Doðrul, Aselsan Mühendisi Erdal Mehmetcik'e "Fahri Denizalcýlýk Belgesi" verdi.
Brifing salonun dýþýnda Savunma Sanayi firmalarýnýn ürünlerinin tanýtýmýnýn yapýldýðý stantlar gezildi.
Tatbikat, "Geliþen Teknolojinin Sualtý harbine Etkisi" konulu akademik panel ile son buldu.