133 bin 89 aðaç kesilmekten kurtarýldý! e-Tebligat'la 7 bin 829 ton kaðýt tasarrufu
ABONE OL

Bakanlýktan yapýlan açýklamaya göre; Adalet Bakanlýðý, 'daha temiz, daha yeþil ve daha yaþanabilir bir dünya' hedefiyle son yýllarda önemli projeleri hayata geçirdi. Güneþ enerji santrallerinden geri dönüþüm tesislerine, adalet ormanlarýndan e-Tebligat'a kadar birçok çevre dostu uygulamayý hayata geçiren bakanlýk, gelecek nesillere daha yaþanýlabilir bir dünya býrakmayý hedefliyor. 2015 yýlýnda hayata geçirilen e-Tebligat uygulamasý ile 223 milyon 678 bin 655 ileti muhataplarýna elektronik ortamda ulaþtýrýldý. Çevre dostu uygulama e-Tebligat sayesinde 7 bin 829 ton kaðýttan tasarruf edildi. Böylece 133 bin 89 aðaç da kesilmekten kurtarýldý. Yargýda dijital dönüþümün bir parçasý olan e-Tebligat uygulamasý, kaðýt tasarrufu saðlarken ayný zamanda yargýsal süreçlerin hýzlanmasýna da büyük katký saðladý.

559 ADALET ORMANI OLUÞTURULDU

Çevreci adalet uygulamalarý kapsamýnda bir yandan kaðýtsýz hizmetler dönemine geçilirken; diðer yandan da Türkiye genelinde adalet ormanlarýyla 2 milyonun üzerinde fidan toprakla buluþturdu. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüðü eliyle Türkiye'nin farklý bölgelerinde 559 adalet ormaný oluþturuldu. 2017 yýlýndan bugüne kadar personel, hükümlü ve tutuklular tarafýndan toprakla buluþturulan 2 milyon 213 bin 242 fidan geleceðe nefes oldu. Ayný zaman süresince 3 milyon 818 bin 915 aðacýn bakýmý da yapýldý.

GERÝ DÖNÜÞÜM TESÝSLERÝYLE ÇEVREYE KATKI

Adalet Bakanlýðý ayrýca kaynaklarýn doðru ve verimli kullanýlmasý, israfýn önlenmesi ve atýklarýn geri kazanýlacak þekilde deðerlendirilmesi kapsamýnda da birçok önemli projeye imza attý. Hem çevreye verdikleri zararlar hem de kaynaklarýn sýnýrlý olmasý nedeniyle fosil yakýtlarýnýn alternatifi olabilen yenilenebilir enerji kaynaklarýný yaygýnlaþtýrdý. Bakanlýk, ceza infaz kurumlarý bünyesinde Ýþyurtlarý Kurumu eliyle kurduðu geri dönüþüm tesisleri ile Sýfýr Atýk Projesini de destekliyor. Foça Açýk Ceza Ýnfaz Kurumu bünyesinde kurulan biyogaz tesisi ve katý atýk depolama alaný, Ýzmir-Aliaða Ceza Ýnfaz Kurumlarý Ambalaj Atýðý Tesisi, Ankara-Sincan Ceza Ýnfaz Kurumlarý Kampüsü Kompost Üretim ve Ambalaj Atýðý Toplama ve Ayýrma Tesisi sayesinde atýklar dönüþtürülerek ekonomiye kazandýrýlýyor.

LED DÖNÜÞÜMÜ ÝLE YÜZDE 30 ELEKTRÝK TASARRUFU

Bakanlýk, ceza infaz kurumlarýnda; aydýnlatmalarda LED dönüþümü, ýsýtma ve sýcak su için ýsý pompasý kullanýmý gibi enerji tasarrufu saðlayan güneþ enerji santrali (GES) baþta olmak üzere kurumlarýn yapýsýna uygun çevreci çözümler üzerinde çalýþmalarýný yürütüyor. Pilot olarak seçilen Sincan Ceza Ýnfaz Kurumlarý Kampüsünde elektrik ihtiyacýnýn tamamýnýn karþýlanabilmesi için 2022 yýlýnda 9.8 megavat gücünde GES kurulumu ve iç aydýnlatmalarda LED dönüþümü gerçekleþtirildi. 2023 yýlýnda 15 milyon kilovatsaat elektrik üretilen GES santraliyle 60 milyon lira tasarruf saðlandý. Ayrýca LED dönüþümü sayesinde aydýnlatmada yüzde 30 oranýnda elektrik tasarrufu yapýldý.