15 Temmuz darbe giriþimi davalarýnda 8 bin 724 sanýk hakkýnda karar verildi
ABONE OL

Alagöz, Hukukçular Derneði Baþkaný avukat Ahmet Yýlmaz ile birlikte darbe giriþimi davalarýna iliþkin 15 Temmuz Þehitler Makamý önünde basýn açýklamasý yaptý.

Darbe giriþimi sonrasýnda 58 ilde darbe yargýlamalarýnýn yapýldýðýný ifade eden Alagöz, Türkiye genelinde toplam 293 fiili darbe davasýnýn görüldüðünü söyledi.

Alagöz, "Mahkemelerce yapýlan tefrikler, istinaf ve Yargýtay aþamalarýndaki kýsmi bozulmalar sonrasýnda dosya sayýsý 350'yi aþmýþ durumdadýr. Baþlangýçta açýlan fiili darbe davasýndan 288'i ilk derece mahkemelerinde karara baðlanmýþtýr." diye konuþtu.

Ýstanbul Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnca yürütülen soruþturmalar neticesinde Ýstanbul ilinde 2. Zýrhlý Tugay Komutanlýðý ve Kuleli Askeri Lisesinde eylemleri tespit edilen bazý sanýklar hakkýnda 2 yeni dava ile 15 Temmuz Þehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ndeki eylemlerden azmettiren sýfatýyla sorumlu 2 eski albay hakkýnda 2 yeni dava olmak üzere 4 yeni davanýn 2020 ile 2021'de açýldýðýný dile getiren Alagöz, toplamda 5 davanýn yargýlamasýnýn ilk derece mahkemelerinde sürdüðünü belirtti.

Türkiye genelindeki 293 fiili darbe davasýnýn 57'sinin Ankara, 60'ýnýn Ýstanbul, 176'sýnýn ise 56 farklý ilde olduðunu belirten Alagöz, "Darbeciler tarafýndan 15 Temmuz 2016 tarihinde 27 farklý noktadan saldýrý yapýlan Ýstanbul ilinde þehit ve yakýnlarýmýzýn bulunduðu ilk derece mahkemelerindeki davalarýn tamamýnda ilk kararlar verilmiþ, istinaf ve Yargýtay süreçleri ise devam etmektedir. Ancak firari sanýklar veya eksiklikler nedeniyle tefrik edilen davalar ve kýsmi bozmalarla ilgili davalar ile açýlan 4 yeni dava halen Ýstanbul ilinde görülmeye devam etmektedir." ifadelerini kullandý.

- Yargýtay 79 darbe giriþimi davasýný onadý

Ankara'da darbenin merkez üssü olarak kullanýlan Akýncý Üssü'nde gerçekleþen olaylara iliþkin Akýncý Üssü Davasý, Sözde Yurtta Sulh Konseyinin yargýlandýðý Genelkurmay Çatý Davasý, Kara Kuvvetleri Komutanlýðý Davasý ve Cumhurbaþkanlýðý Muhafýz Alayý Davasý'nýn da aralarýnda bulunduðu davalarýn karara baðlanýp istinaf ve temyiz süreçlerinin devam ettiðini ifade eden Alagöz, þöyle devam etti:

"293 fiili darbe davasýndan 5 dava ilk derece mahkemesinde derdesttir. 20 dava Ýstinaf aþamasýnda, 251'i ise Yargýtay aþamasýndadýr. Yargýtay aþamasýnda olan davalardan, 79 dava hakkýnda onama veya düzelterek onama kararý verilmiþ, 41 dava hakkýnda bozma/kýsmen bozma kararý verilmiþtir. Darbe davalarýndan Yargýtay'ýn onama kararý verdiði 79 dava ile kanun yoluna baþvurulmayan 4 dava olmak üzere toplam 83 dava ise tüm aþamalardan geçerek kesinleþmiþ durumdadýr. Türkiye genelinde ilk derece mahkemelerince karar verilen 288 fiili darbe davasýnda toplam 8 bin 724 kiþi hakkýnda karar verilmiþ olup, 1634 sanýða aðýrlaþtýrýlmýþ müebbet, 1366 sanýða müebbet, 1890 sanýða 1 yýl 2 ay ile 20 yýl arasýnda deðiþen sürelerde süreli hapis cezasý, 2 bin 870 sanýða beraat, 964 sanýða ise ceza verilmesine yer olmadýðýna dair karar verilmiþtir."

Yargýlamalarda masumlarýn ayýklanmasý, suçlu olanlarýn en sert þekilde cezalandýrýlmasý arzusu ve çabasý içinde olduklarýna dikkati çeken Alagöz, mahkemelerde her sanýðýn eyleminin ayrý ayrý ortaya konulmasýnýn kendilerini memnun ettiðini dile getirdi.

Hukukçular Derneði Baþkaný avukat Ahmet Yýlmaz ise 15 Temmuz darbe giriþiminde 251 kiþinin þehit, 2 binden fazla kiþinin ise gazi olduðunu söyledi.

Yýlmaz, "15 Temmuz hain darbe giriþimine teþebbüs eden teröristlerin yargýlanmalarýna hýzlýca baþlanmýþ, darbeci hainlerin hukuk önünde adil bir þekilde yargýlanýp en aðýr cezalarý almalarý için gönüllü hukuk insanlarýnýn büyük özverisi ile yargýlama süreçleri yürütülmüþtür." dedi.

Ýlk derece mahkemelerdeki yargýlamalarýn büyük ölçüde tamamlandýðýný ifade eden Yýlmaz, þunlarý söyledi:

"Darbecilerin ihanetine, cürümlerine ve yalanlarýna raðmen adaletten ayrýlmayacaðýz. Bunu Rabbimize verdiðimiz söz ve hukukçu sorumluluðumuz gereði yapacaðýz. Bütün cürümlerine raðmen, FETÖ ile mücadelenin, hukuk devleti anlayýþý çerçevesinde yargý eliyle gerçekleþtirilmesinden yanayýz. Darbeciler bizlerden adaletten baþka bir þey görmeyeceklerdir. Darbecilerin gerçek dýþý iddialarla adil yargýlanma hakkýnýn ihlali iddialarýyla davalarýný iþ birliði yaptýklarý uluslararasý kurumlara taþýma çabasý içinde olduklarýný, çeþitli manipülasyonlarla kamuoyunu yanlýþ bilgilendirmeye çalýþtýklarýný da biliyoruz. Bizler darbe sanýklarýnýn 'Savunma hakkým kýsýtlandý' diyerek söze baþlayýp bir veya birkaç gün savunma yaptýklarýný biliyoruz."

Türkiye'de bir daha darbe giriþiminin yaþanmamasý için yargýlamanýn her aþamasýnda olacaklarýný kaydeden Yýlmaz, "Milletimiz 15 Temmuz gecesi vatanýna sahip çýktý. Bizler de milletimizin davasýna ve hukukuna sahip çýkacaðýz, milletimiz müsterih olsun." þeklinde konuþtu.