Uraloðlu, yaptýðý yazýlý açýklamada, deniz dibi tarama faaliyetinin mekanik veya hidrolik yöntemlerle gerçekleþtirildiðine iþaret ederek, bu taramalarda, baþta balçýk olmak üzere kum, çakýl veya kaya gibi yapýlarý çýkarma ve baþka bir yere nakletme iþleminin uygulandýðýný ifade etti.
Bakan Uraloðlu, "Çevrenin, denizin ve kýyý þeridinin korunmasý için her türlü kýyý altyapý tesisi, kýyý, deniz ve iç su yapýlarýnýn, emniyetli su yollarýnýn, yanaþma kanallarýnýn, iki kýyýyý birbirine baðlayan su yolunun oluþturulmasý, kýyý alanlarýndaki þev erozyonunun önlenmesi ve ýslahýyla mevcut su derinliðinin muhafazasý alanlarýnda deniz dibi tarama faaliyetleri gerçekleþtiriyoruz." deðerlendirmesini yaptý.
Uraloðlu, yaklaþýk 10 bin 940 kilometre olan kýyý þeridi uzunluðu göz önüne alýndýðýnda, yeni büyük limanlarýn inþa edilmesi, mevcut limanlarýn þartlarýnýn iyileþtirilmesi ve böylece büyük kapasiteli gemilerin yüklerinin elleçlenebilmesi için deniz dibi tarama faaliyetlerinin önemli olduðuna dikkati çekti.
Ülkede faaliyet gösteren tersaneler, gemi bakým-onarýmlarý ve yeni gemi inþa projeleri için belirli aralýklarla deniz dibi tarama faaliyetleri gerçekleþtirdiklerini bildiren Uraloðlu, "Günümüzde denizlerde yaþanan kirliliði göz önünde bulundurduðumuzda deniz dibi taramanýn önemini bir kez daha görüyoruz." ifadesini kullandý.
- "TARAMA FAALÝYETLERÝNÝN YÜZDE 20'SÝ 38 TARAMA GEMÝSÝYLE GERÇEKLEÞTÝRÝLDÝ"
Deniz dibi tarama faaliyetlerinin belirli bir düzen ve kontrol mekanizmasý içerisinde icra edilebilmesi için Deniz ve Ýçsular Tarama Yönetmeliði'nde belirtilen þartlarý saðlayan 25 þirket bulunduðunun altýný çizen Uraloðlu, bunlarýn 3'ünün Bakanlýk bünyesindeki deniz dibi tarama baþmühendisliklerince faaliyet gösterdiðini belirtti.
Uraloðlu, deniz dibi tarama uygulamalarýna iliþkin þu bilgileri paylaþtý:
"Deniz dibi tarama baþmühendisliklerimiz filosunda bulunan 38 tarama gemisiyle, 2023'te, yaklaþýk yüzde 20'sine denk gelen 760 bin metreküp deniz dibi taramasý gerçekleþtirildi. 2024'ün ilk 5 ayýna baktýðýmýzdaysa yaklaþýk 300 bin metreküp tarama faaliyeti gerçekleþtirdik. Ayrýca Tarama Yetki Belgesi sahibi özel sektör firmalarýnýn filolarýnda bulunan 80 tarama gemisiyle 2023'te yaklaþýk 4 milyon metreküp ve 2024 yýlýnýn ilk 5 ayýnda da 900 bin metreküp deniz dibi tarama faaliyeti gerçekleþtirildi. Bakanlýðýmýz ve özel sektör eliyle 2023'ten 2024 Mayýs ayý sonuna kadar toplam 5 milyon 960 bin metreküp deniz dibi tarama faaliyeti gerçekleþtirdik. Özellikle Karadeniz Bölgesi'nde seller sonucu oluþan tarama gereksinimleri ile balýkçý barýnaklarýnýn ihtiyacý olan taramalar Bakanlýðýmýz tarafýndan yerine getirildi."
Türkiye'de artan deniz dibi tarama talebini karþýlamak için bu alandaki teknolojinin seviyesini yükseltmek üzere gerekli atýlýmlarý yaptýklarýný vurgulayan Uraloðlu, ayrýca kýyý koruma ve düzenleme faaliyetlerine yardýmcý olmak amacýyla sözleþmesi imzalanan ve Aralýk 2024'te teslimi planlanan 1 adet 750 metreküp kapasiteli Split Barge'in inþasýnýn devam ettiðini de kaydetti.