17 Aðustos 1999 depremi kaç kiþi öldü kaç þiddetindeydi sorularýný cevabý vatandaþlar tarafýndan merakla araþtýrýlýyor. 17 Aðustos depreminin üzerinden tam 18 sene geçti. Merkez üssü Kocaeli’nin Gölcül ilçesi olan depremde yüksek oranda can ve mal kaybý meydana geldi. Kurtarma ve enkaz kaldýrma çalýþmalarýnýn tamamlanmasýnýn ardýndan depremin bilançosu açýklandý. Depremde 17 bin 480 kiþi hayatýný kaybetti. 17 Aðustos depremi kaç þiddetinde? Depremin þiddetinin 7.4 olduðu bildirildi. Son yüzyýlýn en büyük depreminde 23 bin 781 yaralý, 505 sakat ve 285 bin 211 konutun da hasarlý olduðu tespit edildi. Yapým hatalarýndan dolayý çöken binalarýn müteahhitlerine, yaklaþýk 2100 dava açýldý. Özellikle Gölcük’te binalarýn depreme dayanýklý yapýlmamasý, yanlýþ ve eksik malzeme kullanýmý can ve mal kaybýnýn fazla olmasýna neden oldu. Baþbakan Binali Yýldýrým 17 Aðustos Deprem Þehitlerini Anma Etkinliðinde, "Depremin ilk anýnda yaþanan þoklar atlatýlýr atlatýlmaz ve tekrar olasý bir depremde ayný acýlarýn yaþanmamasý adýna 15 yýl boyunca belediyelerimizle, hükümetimizle el ele vererek dönüþümü gerçekleþtiriyoruz. Tabi bu uzun soluklu bir iþ, bugünden yarýna olacak bir þey deðil. Hukuki, mali tarafý var, zaman boyutu var ama bilesiniz ki hiçbir þey insan hayatýndan daha deðerli deðil, daha önemli deðil” açýklamasýnda bulundu. Detaylar haberimiz içerisinde sizlerle.
17 AÐUSTOS 1999 DEPREMÝ BÝLANÇOSU
Resmi rakamlara göre 17 bin 480 insanýn hayatýný kaybettiði 17 Aðustos 1999 Marmara Depremi 7.4 þiddetinde gerçekleþti. Büyüklük, etkilediði alan ve sebep olduðu maddi kayýplar açýsndan son yüzyýlýn en büyük depremlerinden biri olarak nitelendirilmektedir. Türkiye'nin önemli bir sanayi bölgesi olan Marmara Bölgesi'nde gerçekleþen deprem, çok geniþ coðrafya'yý etkileyerek, ülkede büyük sýkýntýlara neden olmuþtur. Depremin ardýndan yapýlan analizler sonucunda resmi raporlara göre 17 bin 480 ölüm, 23 bin 781 yaralý, 505 sakat ve 285 bin 211 konutun da hasarlý olduðu tespit edilmiþtir.
17 AÐUSTOS'TA NE OLDU?
16 yýl önce, 17 Aðustos 1999 sabah 03:02'de merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi olan Marmara Depremi'nde, Ankara'dan Ýzmir'e kadar geniþ bir alanda hissedilen deprem sonrasý resmi raporlara göre 17 bin 480 kiþi öldü, 23 bin 781 kiþi yaralandý ve 505 kiþi de sakat kaldý. Büyük can ve mal kaybýna neden olan depremde 285 bin 211 ev ile 42 bin 902 iþ yeri büyük hasar gördü. Türkiye tarihini derinden etkileyen "Marmara Depremi"nde hayatýný kaybedenler için her yýl anma etkinlikleri düzenleniyor.
Resmi kayýtlara göre Kocaeli’nde 9 bin 477, Sakarya’da 3 bin 891, Yalova’da 2 bin 504, Ýstanbul’da 981, Bolu’da 270, Bursa’da 268, Eskiþehir’de 86 ve Zonguldak il sýnýrý içinde de 3 kiþi olmak üzere toplam 17 bin 480 kiþinin can verdiði büyük felakette yüz binin üzerinde insan da evsiz kalmýþ, yaklaþýk 24 bin kiþi yaralanýrken, birçok kiþi de sakat kalmýþtý.
Sadece Kocaeli bölgesinde 17 bin civarýnda bina depremin ilk dalgasýnda çökerken, 91 bin konut orta hasar, 102 bin 822 konut az hasar gördü. 14 bin 133 iþyeri hasar gördü. depremin ardýndan bölgede yaklaþýk 45 bin prefabrik konut yaptýrýldý. 150 binin üzerinde vatandaþ kalýcý konutlar yapýlana kadar prefabrik ve çadýrlarda barýndý.
BAÞBAKAN BÝNALÝ YILDIRIM’DAN DEPREM AÇIKLAMASI
Yýldýrým, Kavaklý sahilinde düzenlenen 17 Aðustos Deprem Þehitlerini Anma Etkinliðinde yaptýðý konuþmada, Gölcük, Kocaeli, Yalova, Sakarya'da Türk Milletinin tarifi imkansýz büyük bir acý ile karþýlaþtýðýný söyledi.
"Depremin ilk anýnda yaþanan þoklar atlatýlýr atlatýlmaz ve tekrar olasý bir depremde ayný acýlarýn yaþanmamasý adýna 15 yýl boyunca belediyelerimizle, hükümetimizle el ele vererek dönüþümü gerçekleþtiriyoruz. Tabi bu uzun soluklu bir iþ, bugünden yarýna olacak bir þey deðil. Hukuki, mali tarafý var, zaman boyutu var ama bilesiniz ki hiçbir þey insan hayatýndan daha deðerli deðil, daha önemli deðil. Þartlar ne kadar zor olursa olsun, iþimiz ne kadar meþakkatli olursa olsun, ülkemizin her tarafýndan bu ve buna benzer depremlerde meydana gelebilecek acýlarý azaltabilmek, insanýmýzýn hayatýný kurtarabilmek adýna var gücümüzle çalýþýyoruz, çalýþmaya devam edeceðiz. O depremde 17 bin 480 vatandaþýmýzý kaybettik, ahirete yolculadýk. Deprem þehitlerimizin yasýný milletimiz, derin bir teessürle, sükunetle tuttu. O günden bu yana yaralarý sarmak için yoðun bir çalýþma içerisindeyiz. Tabi ki giden mal, yýkýlan binalar her þey yerine gelir ama giden can geri gelmez. Bunun bilincindeyiz. Bu bilinçle gayretlerimizi artýrýyoruz."
Yýldýrým, depremle yaþamanýn mutlaka öðrenilmesi gerektiðini belirterek, "Depremin doðuracaðý sonuçlarý, can kayýplarýný ortadan kaldýrmak için daha çok çalýþacaðýz, daha çok gayret edeceðiz ama her þeyden önemlisi farkýndalýk. Depremin farkýndalýðýný öðrenmek ve buna göre hazýr olmak. Yaþanacak bir felaket karþýsýnda da ne yapacaðýmýzý þaþkýn bir vaziyette, panik bir vaziyette morallerimizin çöktüðü, dermanýmýzýn kesildiði bir duruma düþmeyeceðiz. Bunun için deprem tatbikatlarý, okullarda eðitim ve sürekli kamuda gerekli organizasyonlarý aralýksýz tekrarlayacaðýz, sürdüreceðiz." diye konuþtu.
Bu kadar büyük bir kaybýn yaþandýðý bu bölgede o günü tekrar yaþarken hissedilen bu büyük üzüntüyü burada birlikte idrak ettiklerini anlatan Yýldýrým, "Milletlerin tarihinde yaþanmýþ bu tür elem verici hadiselerin bizim tarihimizde de benzer yeri vardýr. Ben Erzincanlýyým. Erzincan depremini yaþamadým ama Erzincan depremini yýllarca dedelerimizden, ninelerimizden, babalarýmýzdan dinledik. O büyük felaketi yaþayanlar ve o felakette sað kalanlar bu felaketi anlatýrken o günü aynen yaþar gibi hüzünlendiklerine þahit olduk." ifadelerini kullandý.