17 Aðustos Depremi'nin merkezi Kocaeli'de kentsel dönüþüm ile yenileniyor
ABONE OL

Gölcük'te, 17 Aðustos 1999'da saat 03.02'deki depremde 5 bin 383 kiþi yaþamýný yitirdi, 5 bin 252 kiþi yaralandý. Depremde yaklaþýk 12 bin 500 baðýmsýz mesken ve 3 bin civarýnda iþ yerinin yýkýldýðý ilçede, altyapý ve üstyapý ise tamamen tahrip oldu.

Zaman içinde yapýlan yatýrýmlarla depremin izlerinin silindiði ilçede, kentsel dönüþüm projeleriyle de riskli yapýlarýn modern konutlara dönüþümü saðlanýyor.

Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý, Kocaeli Büyükþehir Belediyesi ile Gölcük Belediyesinin ortaklaþa baþlattýðý "Merkez Kentsel Dönüþüm Projesi" kapsamýnda yapý stoku açýsýndan riskli alan ilan edilen Merkez Mahallesi'nde 36 dönümlük alanda 321 daire, 248 iþ yeri, 69 ofis ve 125 deponun yýkýmý tamamlandý.

Proje kapsamýnda 10 blokta 360 daire, 407 iþ yeri ve 985 araçlýk 2 katlý otopark yapýlarak yeni iþ alanlarýnýn ve kentleþme kültürünün daha da geliþtirilmesi hedefleniyor.

- "VATANDAÞLARIMIZ DA KENTSEL DÖNÜÞÜME DESTEK VERÝYOR"

Gölcük Belediye Baþkaný Ali Yýldýrým Sezer, AA muhabirine, depremden sonra ilçenin küllerinden doðduðunu ve geleceðe umutla baktýðýný söyledi.

Depremde kendisinin de yakýnlarýný kaybettiði dile getiren Sezer, þöyle devam etti:

"Hayatýný kaybedenler geriye gelmiyor ancak þehir tekrar eski günlerine kavuþabiliyor. Bu süre zarfýnda Gölcük'te önemli çalýþmalar yapýldý. Ýlçenin farklý mahallelerinde kalýcý konutlar yapýldý. Gölcük'te þu an kentsel dönüþümle ilgili de çalýþmalar baþladý. 4 yýllýk süre içinde Gölcük'te orta hasarlý olup onarým ve güçlendirilmesi yapýlamayan ya da metruk haldeki 122 binayý yýktýk. Gölcük'te bu süre içinde sanayide kentsel dönüþüm gerçekleþtirildi. Þirinköy Mahallesi'ndeki Sivritepe TOKÝ Konutlarý yapýldý ve Denizevler Mahallesi buraya taþýndý."

Sezer, Merkez Mahallesi'nde yapýlan yerinde kentsel dönüþüm projesiyle ilçenin yeni bir görünüme kavuþacaðýný ifade ederek, 17 Aðustos 1999'dan sonra yýkýlan bir þehrin devlet ve milletin el birliðiyle yeniden ayaða kalktýðýný kaydetti.

Ýlçede, deprem sonrasý az hasarlý olup güçlendirilen ya da depremi yaþamakla birlikte hasarsýz olan binalarýn olduðunu belirten Sezer, "Þahsi kanaatimiz; bu binalara yönelik de yine kentsel dönüþüm çalýþmalarýnýn yapýlmasý yönünde. Hukuki anlamda onarým ve güçlendirilmesi yapýlan binalarýn-aradan geçen 24 yýl var-yeniden meydana gelebilecek depremde ne þekilde reaksiyon göstereceklerini bilemiyoruz. Kentsel dönüþüm alanýnda yapmýþ olduðumuz görüþmelerde vatandaþlarýmýzla yüzde 99 anlaþma saðlanarak çalýþmalar tamamlandý. Dolayýsýyla vatandaþlarýmýzýn da kentsel dönüþüme destek verdiklerini söyleyebiliriz." ifadelerini kullandý.

Sezer, þehir merkezlerinde kentsel dönüþüm yapmanýn zorluklarýna deðinerek, bunlardan birinin de özellikle ticari faaliyetlere devam edilmesi olduðunu anlattý.

Bu sürecin vatandaþlarýn verdiði destekle yürüdüðüne iþaret eden Sezer, "Burada kentsel dönüþüm çalýþmalarýnda yýkým esnasýnda bazý binalarýn çok kolay bir þekilde yýkýldýðýný gördük ki bunlar orta hasarlarý güçlendirmesi yapýlan ya da az hasarlý olan binalardý. Dolayýsýyla bu binalarýn yenilenmesi þehir açýsýndan büyük önem taþýyor." dedi.

Sezer, Gölcük'teki insanlarýn büyük çoðunluðunun yeni yapýlan binalarda oturduðunu aktararak, özellikle Gölcük merkezde D-130 kara yolunun kenarýnda eski binalarýn olduðunu söyledi.

Bunlarla ilgili çalýþma yapýlmasý gerektiðini dile getiren Sezer, "Kentsel dönüþümde olduðu gibi büyük bir alanýn ada þeklinde yenilenmesi, ayný zamanda þehrin modern bir görünüme kavuþmasýný da saðlýyor. Hem yapý stoku yenilenmiþ oluyor hem de bu alanda 1000 araçlýk bir otoparkýn yapýlmasý, bir yandan da trafik yoðunluðunun azaltýlmasýna katký saðlayacak. Kentsel dönüþüm, ticari anlamda da þehrin çekim merkezi olmasýna katký saðlayacaktýr." þeklinde konuþtu.

Sezer, deprem sonrasý birçok insanýn ilçeyi terk ettiðini ancak yapýlan yatýrýmlarla ilçe nüfusunun 180 binin üzerine çýktýðýný belirterek, nüfus artýþýna baðlý ortaya çýkan ihtiyaçlarýn karþýlanmasýna yönelik yürütülen çalýþmalardan bahsetti.

- "ESKÝ YAPILARIN DÖNÜÞMESÝYLE ÝLÇENÝN CAZÝBESÝ ARTACAK"

Marmara Depremi'nin merkez üssü Gölcük'ten sonra en fazla yýkým ve kaybýn yaþandýðý Derince'de de kentsel dönüþüm çalýþmalarý devam ediyor.

Derince'de 17 Aðustos 1999'daki deprem felaketinde 1349 kiþi yaþamýný yitirirken, yaklaþýk 3 bin 800 konut ve 868 iþ yeri yýkýldý ya da aðýr hasar gördü. Hasar tespiti yapýlan 1924 aðýr ve orta hasarlý binanýn 1812'si yýkýlarak veya güçlendirme yapýlarak yenilendi.

Bina yaþ ortalamasý 30 olan ilçede mevcut konut stokunun yüzde 60'ýný 17 Aðustos 1999'dan önce inþa edilen binalar oluþturuyor. Ýlçede depremden kalma aðýr hasarlý 1 bina bulunuyor.

Derince Belediyesi öncülüðünde Yenikent Mahallesi'ndeki Araptepe mevkisinde 2020'de kentsel dönüþüm projesi baþlatýldý. 2022'de tamamlanan proje kapsamýnda 47 hak sahibine konutlarý teslim edildi.

Ýlçenin en eski ve merkezi yerleþim yeri olan Deniz Mahallesi'nde ise 30 dönümlük alanda kentsel dönüþüm çalýþmalarý sürüyor.

Derince Belediye Baþkaný Zeki Aygün, 17 Aðustos 1999'daki depremde ilçede yýkýlan yaklaþýk 750 binada 3 bin 800 konutun yer aldýðýný belirterek, konut alanlarýnda 5-6 kat olan imar izninin depremden sonra 3'e düþürüldüðünü kaydetti.

Aygün, ilçede þu an 17 bin bina bulunduðunu ve bunlardan 10 bininin deprem öncesi inþa edilen binalar olduðu bilgisini vererek, "1999'daki depremden bu yana yaklaþýk 6 bin 850 konut yenilendi. Derince'de þu an bina yaþ ortalamasý 30 olarak görünüyor ancak kentsel yenileme sonrasýnda bu daha da düþecektir." diye konuþtu.

Marmara Depremi'ndeki acýlarýn tekrar yaþanmamasý için ilçede baþlattýklarý kentsel dönüþüm çalýþmalarýnýn sürdüðünü vurgulayan Aygün, þöyle devam etti:

"Yenikent Mahallesi'ndeki Araptepe mevkisinde 30 dönümlük alan 2017 yýlýnda riskli alan ilan edildi. 428 dairesi olan bir kentsel dönüþüm projesini baþarýyla gerçekleþtirdik. 47 hak sahibi bulunan alanda yüzde 100 uzlaþma oraný yakalandý. 2020'de inþaat çalýþmalarý baþlayan alanda, hak sahiplerine 2022 yýlýnda tapularý teslim edildi. Þu anda 47 hak sahibi evlerinde oturuyor."

Aygün, þu anda ilçenin en eski ve merkezi bölgesi olan Deniz Mahallesi'nde 30 dönüm alanda 242 daire ve 217 hak sahibi için dönüþüm çalýþmasý yaptýklarýný vurgulayarak, "Vatandaþlarýmýzýn yüzde 95'iyle anlaþma saðladýk ve kira ödemeleri baþladý. Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý ve TOKÝ üzerinden projeler gerçekleþtiriyoruz. Yýkýlacak 3 bina kaldý. Ýnþallah 2-3 ay içinde temelleri atmayý planlýyoruz." ifadelerini kullandý.

Deniz Mahallesi'nde diðer etap için de fizibilite çalýþmasýný tamamladýklarýný, vatandaþlarýn müracaat etmesi halinde o kýsýmlarý da kentsel dönüþüme hazýrlayabileceklerini belirten Aygün, vatandaþýn onayý olmadan dönüþüm yapmalarýnýn mümkün olmadýðýný vurguladý.

Aygün, Derince'nin sahiliyle daðlarýyla köyleriyle güzel bir ilçe olduðunu dile getirerek, eski yapýlarýn da dönüþmesiyle ilçenin cazibesinin daha artacaðýný ve çekim merkezi haline geleceðini sözlerine ekledi.