1700 yýllýk mozaikler restore ediliyor
ABONE OL

Zeytinburnu Belediyesinden yapýlan açýklamaya göre, belediyenin yeni hizmet binasýna taþýnmasýnýn ardýndan Kazlýçeþme'de bulunan tarihi baþkanlýk binasýnýn restorasyon süreci baþladý. Bu çalýþmalar sýrasýnda yapýnýn zemininde MS 5. yüzyýla ait olduðu düþünülen Geç Roma-Erken Bizans dönemi mozaiði bulundu.

Mozaik, "Kazlýçeþme Sanat" adýyla hizmet vermeye baþlayan binada camdan koruma altýna alýnarak sergilenmeye baþlandý. Binanýn bahçesinde devam eden yeni mozaik arayýþlarý ise olumlu sonuçlandý.

Ýstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüðü denetiminde bu alanda deneme kazýlarý yapýldý. 2019 Haziran'da deneme kazýsýnda yeni mozaikler bulundu. Ýstanbul 2 Numaralý Yenileme Alanlarý Kültür Varlýklarýný Koruma Bölge Kurulu kararlarý neticesinde kazý iþlemi tamamlanan alanda, restorasyon ve konservasyon çalýþmalarý devam ediyor.

- "BURAYI GÜNEÞTEN, YAÐMURDAN KORUYACAK VE ZÝYARETE AÇACAÐIZ"

Açýklamada görüþlerine yer verilen Zeytinburnu Belediye Baþkaný Ömer Arýsoy, Kazlýçeþme Sanat'ýn otopark kýsmýnýn yaklaþýk 1,5 metre altýnda bulunan mozaikler hakkýnda bilgi verdi.

Buradaki mozaikleri ziyarete açmak üzere restorasyon ve konservasyon çalýþmalarý yürüttüklerini belirten Arýsoy, "Burayý güneþten, yaðmurdan koruyacak ve ziyarete açacaðýz, üzerini kapatacaðýz. Ýçerisiyle beraber toplamda yaklaþýk 186 metrekarelik bir mozaik keþfettik. Mozaiðin dörtte üçünü þu anda bulmuþ durumdayýz. Bu sur dýþýnda bulduðumuz en büyük mozaik dokusu olacak. O bakýmdan sadece ilçenin deðil, Ýstanbul'un tarihini de etkileyecek yeni bir bulgu diyebiliriz." açýklamasýný yaptý.

Mozaiklerin Geç Roma-Erken Bizans dönemine ait olduðunun düþünüldüðünü aktaran Arýsoy, bununla ilgili bir sempozyum yaptýklarýný ve bunun kitaplaþtýrýlacaðýný bildirdi.

Buranýn bir an evvel bitirilip, mozaik müzesine dönüþmesini hayal ettiðini aktaran Arýsoy, "Özellikle dýþarýda keþfettiðimiz bu bölüm, bina içini görmek istemeyen ziyaretçilerimiz için de dýþarýdan da kolaylýkla görülebilecek bir þekilde dizayn edilecek." ifadesini kullandý.

- "KAYIP PARÇALAR VARSA TOPLANIP BÝR ARAYA GETÝRÝLECEK"

Restoratör Olcay Aydemir ise mozaiklerin Geç Roma-Erken Bizans dönemine ait olduðu düþünüldüðünü ancak o döneme ait bir yapý kalýntýsý olmadýðýndan tam bir tarihleme yapmanýn mümkün olmadýðýný ifade etti.

Sur dýþýnda bu ölçekte büyük parçada bir mozaik kalýntýsýný ilk defa gördüklerini belirten Aydemir, þunlarý kaydetti:

"Bu hepimiz için heyecan verici bir durum. Bu çalýþmanýn devamýnda ise burayý bir ziyaretçi ile buluþturma hikayesi oluþtu. Arkeoloji Müzeleri Müdürlüðünün denetiminde yapýlan kazýlardan sonra bu mozaiklerin konservasyon çalýþmalarý baþladý. Bunlarla ilgili birtakým projeler ve reçeteler hazýrlandý. O reçetelere uygun olarak da biz bu mozaikleri onarmak üzere iþlemler yapýyoruz. Yoðun bir kazý dönemi ve kayýp parçalarýmýz var. Bir kaba temizlik ardýndan da ince temizlik yapýlýyor. Onun arkasýndan maskeleme dediðimiz bir uygulama var. Zayýf parçalarýn kaldýrýlmasý ve atölyeye götürülmesiyle baþlýyor. Konservasyonlarý yapýldýktan sonra burada araþtýrmalarýmýz devam edecek, topraklar elekten geçecek. Kayýp parçalar varsa toplanýp bir araya getirilecek. Daha sonra da zemine tekrar aplike edilerek ziyaretçi ile buluþur hale gelecek."